Ze zkušeností referentky školního stravování

Vydáno:

Při nástupu do funkce referentky školního stravování na pražském magistrátu jsem školní jídelny znala především jako bývalý strávník a rodič dvou žákyň základní školy. Bylo mi jasné, že i přesto, že uvedená pracovní pozice má být především o komunikaci, marketingu a schopnosti spolupráce se všemi zainteresovanými odbory, státními orgány i lidmi z praxe, bylo by dobré získat v co nejkratší době co nejvíce informací z této oblasti. A protože v onom období právě probíhalo několik konferencí různých soukromých iniciativ k problematice školního stravování, usoudila jsem, že je to ideální způsob, jak ony potřebné informace získat.

Ze zkušeností referentky školního stravování
Ilona
Kumžáková Richterová,
oddělení regionálního školství, Odbor školství a mládeže MHMP
První konference nejmenované, nicméně mediálně známé soukromé iniciativy dopadla „výborně“. Po přibližně 5 hodinách cíleného a nekonečného vnucování myšlenek jsem odcházela se dvěma zásadními poznatky: za prvé - mohu si gratulovat, že jsem vůbec přežila dětství, protože až nyní jsem pochopila, že rajská omáčka, kterou jsem v jídelně tolik milovala, byla vařená ze starých ponožek, a to bílé, o čem jsem si vždy myslela, že je rýže, byly vlastně červí larvy! A za druhé - prakticky hned po opuštění konference bych se měla jít dobrovolně přihlásit na odbor péče o dítě, protože jako matka jsem evidentně selhala. Nezaložila jsem totiž dětem již v 6 měsících bylinkovou zahrádku, nenaučila jsem je bylinky trhat a vařit si z nich čaj již v době, kdy ještě ani neuměly chodit, a tím jsem prakticky narušila jejich budoucí vývoj, protože nyní nenosí do školy k pití vlastní neslazené bylinkové čaje, ale (chraň bůh!) domácí šťávy!
V podobném duchu probíhaly i další semináře a konference jiných soukromých iniciativ, takže jsem velmi rychle pochopila, že tudy cesta nevede. Naštěstí se v tomto období konala i konference k 70. výročí založení školních jídelen, pořádaná ČMOS PŠ, kde jsem získala jak potřebné a relevantní informace, tak i důležité a zajímavé kontakty. Pak už šlo vše celkem rychle.
V té době právě vrcholila, řekla bych až hysterie kolem školního a dietního stravování. Každý měl naprosto zaručené informace, jak se co má dělat, případně nedělat, do školního stravování mluvil každý - rodiči počínaje a různými iniciativami konče. Bylo jasné, že je nejprve potřeba sladit a upřesnit tok informací.
V listopadu 2015 jsme tedy společně s AZŠJ uspořádali konferenci pro ředitele škol, metodičky a referentky školního stravování, nutriční terapeutky a zástupce odborů školství jednotlivých MČ. Programem konference byla především implementace dietního stravování. Účastníků se sešlo kolem 90, ale bylo jasné, že to nebude stačit. Následovaly osobní schůzky s referentkami a metodičkami jednotlivých městských částí, abych zjistila, v čem vidí největší problémy a co je potřeba řešit. Výsledkem těchto osobních pohovorů a porad byl cyklus odborných seminářů pro vedoucí ŠJ, které proběhly v měsících lednu a únoru 2016. Semináře se pořádaly vždy pro 2-3 sousedící MČ, cílem bylo jednak tlumočit přímo vedoucím školních jídelen aktuální informace z legislativy, implementace dietního stravování, výsledky kontrol ČŠI a hygieny, ale také nabídnout možnost vzájemného poznání a výměny zkušeností během diskuzí na konci každého semináře.
Věřím, že se nám to alespoň částečně podařilo, o čemž svědčí i velmi pozitivní ohlasy ze strany zástupců jednotlivých MČ i přímo vedoucích ŠJ.
Některé ohlasy zástupců městských částí:
Seminář uspořádaný na Praze 13 pro vedoucí školních jídelen mě velmi příjemně překvapil. Byla zajištěna kvalita přednášejících, kteří ve svých prezentacích reagovali na opravdu živá témata. Pracovnice MŠMT přesvědčivě delegovala snahu MŠMT o změnu pracovních podmínek personálu školních jídelen. Zvýšení platů by určitě bylo jednou z dobrých motivací pro udržení a získání nových pracovníků do provozů. Zástupkyně ČŠI byla velmi věcná a vedoucím školních jídelen dávala konkrétní náměty k úvaze, co si zkontrolovat, ověřit a případně změnit. Zástupkyně hygienické stanice daly jasně najevo svou snahu o iniciaci zlepšení celkové kvality a poskytly podpůrné materiály. Dietní stravování bylo prezentováno opět na konkrétních příkladech a s osvětlením možností spolupráce i konkretizací výdajů spojených s jeho zavedením. Připomínka ohledně nárůstu pracovního vytížení při zavádění tohoto stravování opět bez jakékoliv odměny byla akceptována (návrh řešení s pomocí zřizovatele). Byla to po dlouhé době akce organizovaná MHMP pro zajištění kvality školního stravování a byla dle mého názoru úspěšná.
Mgr. Naděžda Zemanová, vedoucí odboru školství a kultury, MČ Praha 17
Dovolte mi vyslovit vám poděkování za organizaci semináře ke školnímu stravování, který proběhl na jedné z našich základních škol v lednu tohoto roku. Semináře se zúčastnili zástupci ŠJ všech našich mateřských a základních škol a v nemalé míře i jejich ředitelé. Seminář hodnotíme jako úspěšný, zejména výběr a kvalitu přednášejících. Odnesli jsme si nové poznatky, prohloubili již známé. Určitě uvítáme i vaše další aktivity ke vzdělávání pracovníků školního stravování. Přínosem pro nás jako úředníky, ale hlavně školy bylo zřízení místa metodika školního stravování na MHMP.
Ivana Malínská, samostatný odborný referent odboru školství a kultury MČ Praha 11
Odborný seminář určený pro vedoucí školních jídelen byl po organizační a především po obsahové stránce velmi dobře hodnocen ze strany vedoucích školních jídelen, se kterými jsem měla možnost hovořit. Za MČ Praha 20 se semináře zúčastnily všechny vedoucí školních jídelen (v některých případech i hlavní kuchařky). S jistotou to bylo i díky vhodnému nastavení časového harmonogramu v odpoledních hodinách, který vzhledem k provozu ŠJ vyhovuje jejich zaměstnancům. Z mého pohledu byl seminář velmi dobře připraven, a to s ohledem na prezentace odborníků z mnoha institucí (MŠMT, Asociací zřizovatelů školních jídelen, z. s, ČŠI, OOVZ, ČAS, HSHMP), kteří se věnují školnímu (dietnímu) stravování, a byly tak projednány právní předpisy, kontroly a povinnosti, ale i provoz v jídelnách, zejména v oblasti přípravy diet. Jednalo se tedy nejen o aktuální informace z oblasti školního stravování v podání RNDr. Krmíčkové z MŠMT (např. chystaný minimální personální standard, jehož cílem je zajištění kvality školního stravování a současně ochrana zaměstnanců ŠJ, apod.), ale i o praktický vstup Mgr. Starnovské z ČAS, která předala informace k dietnímu školnímu stravování, resp. k „novince“ nutričních terapeutů, a to v souvislosti s novelou vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, kdy došlo k úpravě poskytování dietního stravování ve ŠJ. Přínosně hodnotím i informace od Bc. Aleny Chládkové z ČŠI a od Mgr. Eretové, která představila časopis, který kladně zaměstnankyně ŠJ hodnotily, a to zejména ve spojitosti s možností zaslat konkrétní dotaz a získání odpovědi (v případě předplatného), která může být zveřejněna v časopise i pro ostatní vedoucí ŠJ. Na semináři byl po každém vstupu dán prostor pro dotazy. Bylo tedy pamatováno na to, podat pomocnou ruku zaměstnancům školních jídelen, kdy se mohli dotázat na konkrétní řešení dané problematiky. Myslím si, že tento krok je pro praxi velmi přínosný.
Helena Víchová, odbor sociálních věcí a školství, městská část Praha 20
Dovolte mi vám touto cestou poděkovat za uspořádání semináře pro vedoucí školní jídelen v Horních Měcholupech dne 9. února 2016. Mohu říci, že jsem já a ani ředitelky ZŠ, ŠJ v takové setkání již nevěřily. V minulosti byla taková pracovní setkávání pravidelnými. V období očekávaných změn byl seminář přínosem jak pro legislativní vysvětlení současnosti, budoucnosti, ale i návodem pro řešení různých situací, zavádění změn a nových receptur. Domníváme se, že školní jídelna je nejen o vaření, ale i o dodržování platné legislativy.
Pavlína Harantová, odbor kanceláře úřadu MČ Praha 22
Rádi bychom vám a vašemu týmu poděkovali za zajištění semináře pro vedoucí školních jídelen. Po obsahové stránce seminář hodnotíme jako značně přínosný, přednášející byly velice erudované a organizační zajištění perfektní. Máme samé pozitivní ohlasy. Vedoucí školních jídelen byly velmi spokojené. Dověděly se spousty potřebných informací, mohly si vzájemně předat zkušenosti. Budeme rádi, pokud budou taková to školení probíhat opakovaně, neboť jsme si vědomi, že oblast školního stravování je velmi důležitá.
Lenka Doležalová, referent školství, Úřad městské části Praha 15
Z jídelen základních a mateřských škol zřizovaných MČ Praha 5 se zúčastnil téměř plný počet vedoucích ŠJ, mnohé přišly i se svými hlavními kuchařkami, za což jsem velice ráda. Myslím, že obsah semináře byl pro všechny velmi zajímavý, neboť se týkal přímo jich a jejich práce a měly možnost se dozvědět, co je v jejich oboru nového nejen z hlediska zákonů, vyhlášek a norem, ale i z hlediska složení a přípravy stravy, setkaly se s nutriční terapeutkou a dozvěděly se ucelené informace o implementaci dietního stravování. Doufám, že se vše podaří podle plánovaných informací a takováto setkání se stanou pravidelnou samozřejmostí.
Marcela Dočkalová, odd. metodiky, rozpočtu a veřejnosprávní kontroly, Odbor školství a kultury, Praha 5
Uskutečněné semináře a především následná reakce účastníků nám potvrdila, že se ubíráme správnou cestou. V současné době pracujeme na zajištění podobného cyklu seminářů, tentokrát pro ředitele základních a středních škol. Tyto semináře by měly být zaměřené na novinky v legislativě školního stravování a především pak na vzájemnou komunikaci mezi školní jídelnou, vedením školy a pedagogy, protože právě v této oblasti jsou stále ještě velké rezervy.

Související dokumenty