Zdravý pokrm, který chutná

Vydáno:

 

 

 

V rámci úspěšného projektu města „Školní jídelna zdravě a chutně“ proběhl 21.6.2017 již 3. ročník soutěže ve vaření kuchařů (jednotlivců). Letošní téma bylo „Zdravý pokrm, který chutná“. Celoměstské finále soutěže se uskutečnilo již tradičně v Gastrocentru Střední školy společného stravování, Krakovská 1095/33, Ostrava–Hrabůvka.

 

 

 

 

Zdravý pokrm, který chutná
Bc.
Miroslava
Slovenčíková
Magistrát města Ostravy, odbor školství a sportu
Uzávěrka korespondenčního kola byla 25.4.2017. Do soutěže se přihlásilo 12 soutěžících ze školních jídelen mateřských a základních škol zřízených zastupitelstvy městských obvodů statutárního města Ostravy. Odborná porota vyhodnotila a posoudila všechny přihlášky dne 4.5.2017. Hodnotilo se dodržení finančního limitu, vzhled pokrmu dle fotografie, vystižení námětu „moderně a zdravě“, pestrost a využití sezónních surovin, vhodnost postupu pro výrobu ve školní jídelně.
Polévka ze zeleného hrášku s krutóny a šunkou, hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem, červená řepa s jablky, ořechy a zakysanou smetanou a mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou, voda s citrónem, čaj ovocný. Toto jídlo nabídla porotě vítězná kuchařka ze ZŠ Ostrava – Stará Bělá Jana Kopecká.
ZŠ Ostrava – Stará Bělá, Junácká 700, kuchařka Jana Kopecká:
Polévka: Polévka ze zeleného hrášku s krutony a šunkou
Hlavní jídlo: Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí
Příloha: Vařený brambor
Salát: Červená řepa s jablky, ořechy a zakysanou smetanou
Moučník: Mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou
Nápoj: Voda s citrónem, čaj ovocný
Dále se umístily:
MŠ Ostrava, Špálova 32, kuchařka Lenka Výtisková:
Polévka: Rybí polévka s rajčaty, bramborami a fazolemi
Hlavní jídlo: Řepné palačinky s čerstvým baby špenátem, kukuřicí a sýrem
Příloha: Tzatziki s medvědím česnekem
Salát: Hlávkový salát se zálivkou
Moučník: Šlehaný tvaroh s jablíčky a skořicí
Nápoj: Citrónová voda s mátou a meduňkou
ZŠ a MŠ Ostrava – Zábřeh, Volgogradská 6b, kuchařka Radka Čechová:
Polévka: Zeleninový krém se smetanou
Hlavní jídlo: Krůtí maso v listovém kabátku
Příloha: Bramborové pyré s červenou čočkou
Salát: Listový salát se slunečnicí
Moučník: Sušenky z ovesných vloček
Nápoj: Voda s meduňkou a plátkem citrónu
ZŠ Ostrava – Slezská Ostrava, Bohumínská 72, kuchařka Darina Hadaščoková:
Polévka: Dýňovo-mrkvová s dýňovými semínky
Hlavní jídlo: Rybí filé s drcenými rajčaty a olivami
Příloha: Bramborová kaše s batáty
Moučník: Tvarohová kostka
Nápoj: Mrkvová šťáva
MŠ Ostrava – Zábřeh, Tarnavova 3020/18, kuchařka Monika Nováková:
Polévka: Polévka z rybího filé
Hlavní jídlo: Zahradnická sekaná s okarou
Příloha: Bramborová kaše
Salát: Salát z červené řepy
Moučník: Šlehaný tvaroh s malinami
Nápoj: Šípkový čaj
Úkolem bylo připravit v časovém limitu 120 minut čtyři porce kompletního poledního menu o třech chodech, které by splňovalo zásady zdravé výživy, bylo nutričně vyvážené a současně originální a chutné.
Soutěž zapadá do úspěšného projektu města „Školní jídelna zdravě a chutně“ oceněného MŠMT 1. místem v říjnu 2015 na mezinárodní konferenci u příležitosti 70. výročí školních jídelen, jehož cílem je:
-
aktivní přístup k problematice školního stravování,
-
pořádání soutěží pro školní jídelny,
-
pořádání školení a seminářů pro pracovníky školních jídelen,
-
podpora zapojení žáků do problematiky zdravého životního stylu prostřednictvím školního stravování,
-
aktivity v oblasti vyhodnocování žákovských kolektivů při příležitosti Dne dětí,
-
příkladná spolupráce s dalšími partnery (KHS),
-
získání a zapojení odborníků do projektu.