Polední menu moderní školní jídelny

Vydáno:
Polední menu moderní školní jídelny
Základní škola a mateřská škola Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6b
Vedoucí školní jídelny: Radmila Bařinová
Kuchařka: Radka Čechová
Kategorie jídla Druh pokrmu                  Název jídla                          
     A          polévka                      Rubínová polévka z červené řepy      
     B          hlavní jídlo                 Jarní králičí roláda,                
                                             karamelizovaná karotka na bylinkách  
     C          příloha                      Vařený brambor                       
     D          salát (kompot)               není povinný                         
     E          moučník                      Tvarohové kuličky s ovocným přelivem 
     F          nápoj                        Voda s citrónem a mátou                  
                                  KALKULAČNÍ LIST     
 
                                  Název pokrmu:                           Kategorie  
                         Rubínová polévka z červené řepy                      A       
                    (normováno pro kategorii 10–14 let koeficientem 0,8)             
 
Poř. číslo: Druh suroviny:                              Hrubá hmotnost    Kalkulační 
                                                            v g, ks, l      cena     
                                                          na 10 porcí:               
   1.       Červená řepa čerstvá                             800            8,00     
   2.       Zakysaná smetana – V 1 kg                         80            4,96     
   3.       Máslo                                             10            1,12     
   4.       Tymián – čerstvý                                  1             0,60     
   5.       Sůl                                               0,5           0,01     
   6.       Solamyl – V 500 g                                 10            0,69     
   7.       Mrkev                                             80            1,47     
   8.       Celer                                             40            0,64     
   9.       Bazalka – čerstvá                                 1             0,55     
                                                                          18,04 Kč       
 
                 Speciální požadavky na inventář nebo tepelná zařízení: 
                                     tyčový mixér                                               
 
                                    Výrobní postup:                                                                                             
Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo. Kořenovou zeleninu orestujeme na másle, přidáme
nastrouhanou řepu, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme,
dochutíme tymiánem a bazalkou. Podle potřeby dohustíme solamylem (není potřeba).
Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo sýrem feta, posypané bazalkou či pažitkou.
 
 
                                  KALKULAČNÍ LIST     
 
                                  Název pokrmu:                           Kategorie  
                                Jarní králičí roláda                         B       
                    (normováno pro kategorii 10–14 let koeficientem 0,8)             
 
Poř. číslo: Druh suroviny:                              Hrubá hmotnost    Kalkulační 
                                                            v g, ks, l      cena     
                                                          na 10 porcí:               
   1.       Králičí hřbet BK                                 800           104,81    
   2.       Česnek čerstvý                                    10            0,67     
   3.       Mrkev                                             40            0,74     
   4.       Špenát listový čerstvý                           400           40,88     
   5.       Sůl                                               0,5           0,01     
   6.       Máslo                                             20            2,24     
   7.       Cibule                                            10            0,09     
                                                                          149,44 Kč      
 
                 Speciální požadavky na inventář nebo tepelná zařízení: 
                                      konvektomat                                                
 
                                    Výrobní postup:                                                                                                   
Opláchnutý králičí hřbet BK jemně naklepeme, posypeme solí a drobně nakrájeným
česnekem.                          
Poklademe hranolky mrkve a spařeným listovým špenátem. Roládu zabalíme a upevníme
provázkem či jehlou. Vložíme do pekáče na pokrájenou cibulku. Podlijeme trochou
vody, přikryjeme a dáme péct do konvektomatu na pečení s párou cca 50 min. při 160
°C. Maso vyjmeme, přecedíme výpek, do kterého vložíme máslo. Rolády nakrájíme na
plátky.      
Podáváme s vařenými jarními bramborami a karamelizovanou karotkou.                                                
Listový špenát – oprané listy špenátu spaříme, propláchneme ve studené vodě.                                          
 
 
                                  KALKULAČNÍ LIST     
 
                                   Název pokrmu:                          Kategorie  
                       Karamelizovaná karotka na bylinkách                   B       
                    (normováno pro kategorii 10–14 let koeficientem 0,8)             
 
Poř. číslo: Druh suroviny:                               Hrubá hmotnost   Kalkulační 
                                                            v g, ks, l      cena     
                                                           na 10 porcí:              
   1.       Mrkev                                             800           14,72    
   2.       Máslo                                             160           17,96    
   3.       Olivový olej                                      20            2,28     
   4.       Česnek – čerstvý                                  80            5,34     
   5.       Cukr                                              80            1,15     
   6.       Pomeranč                                          160           4,05     
   7.       Tymián – čerstvý                                  10            6,07     
                                                                           51,57 Kč      
 
               Speciální požadavky na inventář nebo tepelná zařízení: –     
 
                                    Výrobní postup:                                                                                                      
Z karotek odstraníme téměř celou nať, necháme jen kousek na ozdobu, a karotky
oškrábeme. V kastrolu rozpustíme na středním plameni máslo a přilijeme oliv. olej.
Stroužky česneku rozmáčkneme plochou hranou nože a přidáme je do pánve spolu
s cukrem, šťávou z pomeranče a tymiánem. Poté do kastrolu v jedné vrstvě naskládáme
karotky, osolíme, přiklopíme a stáhneme plamen. Dusíme 15–20 min., až jsou křehké.                                                         
 
 
                                  KALKULAČNÍ LIST     
 
                                   Název pokrmu:                          Kategorie  
                                 Vařený brambor                              C       
                    (normováno pro kategorii 10–14 let koeficientem 0,8)             
 
Poř. číslo: Druh suroviny:                               Hrubá hmotnost   Kalkulační 
                                                            v g, ks, l      cena     
                                                           na 10 porcí:              
   1.       Brambory rané                                    2110           32,77    
   2.       Sůl                                                1            0,03     
                                                                           32,80 Kč      
 
               Speciální požadavky na inventář nebo tepelná zařízení: –     
 
                                    Výrobní postup:                                                            
Brambory oloupeme, propláchneme, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme doměkka.     
 
 
                                  KALKULAČNÍ LIST     
 
                                  Název pokrmu:                           Kategorie  
                      Tvarohové kuličky s ovocným přelivem                   E       
                    (normováno pro kategorii 10–14 let koeficientem 0,8)             
 
Poř. číslo: Druh suroviny:                              Hrubá hmotnost    Kalkulační 
                                                            v g, ks, l      cena     
                                                          na 10 porcí:               
   1.       Tvaroh měkký V pyt.                              640           35,14     
   2.       Krupička dětská                                  130            4,10     
   3.       Solamyl – V 500 g                                 5             0,34     
   4.       Vejce                                            1 ks           2,50     
   5.       Jahody čerstvé                                   350           14,00     
   6.       Cukr moučka                                       50            1,35     
   7.       Cukr vanilkový V kg                               30            2,48     
   8.       Máta čerstvá – ozdoba                             1             0,40     
   9.       Sůl                                               0,5           0,01     
                                                                          60,32 Kč       
 
                Speciální požadavky na inventář nebo tepelná zařízení: 
                                     konvektomat                                                        
 
                                    Výrobní postup:                                                                                                   
Z tvarohu, vajec, dětské krupičky, soli vypracujeme hladké těsto (můžeme přidat i
vanilkový cukr pro chuť). Těsto necháme v chladu chvíli odpočinout. Poté z něj
tvarujeme malé kuličky, které vaříme v konvektomatu na páře při 99 °C cca 8 min.
Sezónní ovoce omyjeme, očistíme a povaříme s cukrem, podle potřeby i solamylem.                                   
Knedlíky ovocným přelivem přelijeme, ozdobíme mátou a podáváme.                                                       
 
 
                                  KALKULAČNÍ LIST     
 
                                  Název pokrmu:                           Kategorie  
                             Voda s citrónem a mátou                         F       
                    (normováno pro kategorii 10–14 let koeficientem 0,8)             
 
Poř. číslo: Druh suroviny:                              Hrubá hmotnost    Kalkulační 
                                                            v g, ks, l      cena     
                                                          na 10 porcí:               
   1.       Citrón                                            20            0,70     
   2.       Máta čerstvá – ozdoba                             1             0,40     
                                                                           1,10 Kč       
 
              Speciální požadavky na inventář nebo tepelná zařízení: –     
 
                                    Výrobní postup:                                                                                              
Citrón důkladně omyjeme. Odstraníme kůru a nakrájíme na kolečka. Vložíme do sklenice
studené vody společně s opláchnutými lístky máty.                                                                                    
Výše uvedený recept je vítězným receptem kategorie „Nejzdravější pokrm“ soutěže Školní jídelna zdravě a chutně, kterou vyhlásilo město Ostrava a zorganizovalo oddělení vzdělanosti odboru sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti magistrátu. Soutěže se zúčastnili zástupci 25 jídelen mateřských a základních škol z Ostravy a Vratimova. Měli za úkol sestavit a uvařit pro děti polední tříchodové menu moderní české kuchyně, nafotografovat ho a snímek spolu s recepturou, cenovou kalkulací a jídelním lístkem zaslat pořadatelům.
Hodnotitelé reprezentující město, krajskou hygienickou stanici, Českou školní inspekci, Střední školu společného stravování v Ostravě-Hrabůvce a další odborníci vybrali pětici finalistů. Hodnotili uplatnění zásad zdravé výživy, vzhled a úpravu, využití a zpracování surovin a samozřejmě nápaditost a originalitu.
Vyhlášení výsledků soutěže a předání cen se zúčastnil náměstek primátora Zbyněk Pražák a řada dalších osobností, mezi kterými nechyběla zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jitka Krmíčková.

Související dokumenty