Čokoládová vařečka

Vydáno:

V letošním školním roce 2015/2016 v rámci kampaně města „ŠJ zdravě a chutně“ proběhla 3. února v prostorách Střední školy společného stravování v Hrabůvce soutěž o nejlepšího mladého kuchaře „Čokoládová vařečka“. Záštitu nad ní převzal náměstek primátora Martin Štěpánek.

Čokoládová vařečka
Bc.
Miroslava
Slovenčíková,
Magistrát města Ostravy, Odbor sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti
Do soutěže se přihlásilo 34 žáků ZŠ, kteří se možná rozhodnou obor gastronomie studovat nebo ti ostatní, pro které je vaření užitečný koníček a vaření je zkrátka baví.

Téma soutěže bylo: „Pokrm z mletého masa nebo bezmasý pokrm ze zeleniny, luštěnin či obilovin“. Vedle obyčejných jídel jako sekaná s bramborovou kaší či hamburger s hranolky zapsali na pomyslný jídelní lístek i cizokrajně znějící speciality typu boulettes de viande či sicilské arancini di riso v rajčatové omáčce. Nechyběla také jídla tajemná jako špecle a la Straka, upíří bašta či chalupářské překvapení a určitým překvapením bylo i to, že dva ze soutěžících uvařili dietní bezlepkové jídlo určené pro celiaky.
V časovém limitu připravili čtyři porce teplého pokrmu s přílohou. K ruce měli jednoho žáka 3. ročníku učebního oboru kuchař-kuchařka a svůj konečný výtvor předložili odborné porotě, která ohodnotila dodržování technologického postupu, hygienu při práci, dodržení časového limitu, ale především chuť a estetiku připraveného pokrmu.
Hodnotitelská komise složená z odborníků věnujících se stravování posoudila chuť a estetický vzhled pokrmu, vhodnost přílohy, kreativitu při volbě surovin, originalitu nápadu, zvláštnosti servisu jídla apod.
Čokoládovou vařečku vyhrál osmák Matěj Otipka ze ZŠ Ivana Sekaniny v Porubě a spolu s ním se z úspěchu radovala i kuchařka z tamější školní jídelny a vedoucí kroužku vaření Bronislava Lesová.
Pořadí na prvních třech místech:
1. Otipka Matěj - ZŠ I. Sekaniny 1804, Ostrava-Poruba, Pestré kuličky se zeleninou (bezlepkový pokrm)
2. Laňka Petr - ZŠ Porubská 832, Ostrava-Poruba, Tagliatelle se špenátem, rajčaty a žampióny
3. Machná Barbora - ZŠ Krestova 36, Ostrava-Hrabůvka, Špagety s vepřovou směsí a zeleninou

Související dokumenty