Volný čas, bez toho to opravdu nejde

Vydáno:

V březnovém vydání pro vás mám rozhovor s Petrem Danišem o tématu svobodné hry. Proč je tak důležitá a zda je pro ni prostor v běžné vyučovací hodině, vysvětlují společně se spoluautorkou Justýnou Danišovou v nové knize Svobodná hra: Jak nechat vyrůst radostné, odolné a samostatné děti.

Petr Daniš se zabývá vzděláváním a ochranou životního prostředí. Zajímá ho, proč si děti hrají, jak se učí a proč potřebují kontakt s přírodou. Působí jako ředitel vzdělávacího centra TEREZA a předseda Sítě středisek ekologické výchovy Pavučina.
Co je to svobodná hra?
Svobodná hra je spontánní, nestrukturovaná hra, kterou řídí děti samy. Třeba v angličtině se vyjadřuje slovíčkem
play
, či přímo souslovím
free play
, oproti různým
games
, tedy hrám s pravidly, od sportovních až po deskové hry. Svobodná hra na sebe bere spoustu podob, běžně se rozlišuje například hra s předměty, pohybová, fantazijní, rolová nebo bojová hra. V české odborné literatuře se obvykle označuje jako volná hra. Přijde nám ale, že
svobodná hra
je mnohem výstižnější pojem. Ve hře jde skutečně o svobodu dětí, hra je činností, kde takovou svobodu vždy mohly zažívat.
Volnost a svoboda jsou určitě zásadní proměnné ke zdárnému vývoji dítěte. Také ale existují hranice a rytmus běžného dne, které je důležité dodržovat. Jakým způsobem skloubit svobodnou hru