ZUŠ Říčany byla založena před 60 lety!

Vydáno:

Předcházející školní rok byl pro ZUŠ v Říčanech jedním z nejnáročnějších za posledních několik let. Vedle své pravidelné činnosti připravila škola reprezentativní program oslav 60. výročí svého založení. Do příprav se vedení školy společně s kolektivem pedagogů pustilo již v roce 2012.

ZUŠ Říčany byla založena před 60 lety!
Mgr.
Iveta
Sinkulová
 
ředitelka ZUŠ Říčany
Od srpna 2013 do května 2014 škola připravila celkem 14 koncertů a akcí, které významně zasáhly i do kulturního dění ve Středočeském kraji. Oslavy se pyšnily i mezinárodní účastí, např. mladých muzikantů z italského komorního orchestru MABERLINER z toskánského města Pistoia, se kterými byl uspořádán slavnostní koncert na zámku Konopiště. Žáci z Komorního orchestru ZUŠ Říčany společně se svými italskými kolegy program nejprve nacvičili na soustředění v Itálii a pak předvedli v České republice.
Do programu oslav se zapojil také výtvarný obor, který v září uspořádal v prostorách Staré radnice v Říčanech reprezentativní výstavu výtvarného oboru s tím nejlepším, co v poslední době ve výtvarném ateliéru vzniklo. Populární soubor
SAX & RHYTHM
se předvedl v říjnu se svým jazzovým programem a jako hosty si pozval skladatele a klavíristu Zdeňka Zdeňka, zpěvačku a multiinstrumentalistku Markétu Zdeňkovou a pozounistu a zpěváka Štěpána Janouška. V průběhu koncertu proběhl i křest CD, které soubor k 60. výročí založení školy natočil.
V listopadu proběhl před zaplněným sálem kulturního domu slavnostní koncert učitelů a v prosinci vánoční koncert s amatérským sdružením Říčanský komorní orchestr, se kterým škola spolupracuje už dlouhá léta a jehož členové jsou také bývalými žáky naší školy. Jako sólisté vystoupili
violoncellista Petr Nouzovský
a bývalý žák ZUŠ (LŠU) Říčany a současný člen České filharmonie
klarinetista Petr Sinkule.
Významnou událostí bylo také otevření výtvarného ateliéru a tanečního studia v nově zrekonstruované budově. Ta byla provedena jako dar zřizovatele města Říčany k 60. výročí založení školy. Dům plný umění slavnostně otevřel starosta města Říčany Vladimír Kořen.
Začátkem roku se představila i skvěle připravená
taneční akademie
plná překvapivých choreografií, které dávaly divákům možnost opustit okolní uspěchaný svět a na chvíli popustit uzdu své fantazii.
Součástí oslav bylo i setkání klavírních pedagogů Středočeského kraje na klavírním semináři vynikajícího klavíristy a pedagoga Petra Toperczera. Pan profesor P. Toperczer pracoval nejprve se svými žáky, poté s výběrem žáků ze Středočeského kraje a pražských škol. Odpolední program už patřil pouze žákům z klavírního oddělení ZUŠ Říčany. I když sál říčanské ZUŠky praskal ve švech, přesto odezva na seminář byla ze všech stran velice pozitivní. Klavírní pedagogové se jednoznačně shodli na tom, že uspořádat tento seminář byl skvělý nápad a že by se měl opakovat.
V únoru navštívilo říčanskou ZUŠ při svém turné po České republice i Kvarteto P. I. Čajkovského z Moskvy. Umělci projevili velký zájem o systém našeho uměleckého školství, lehce nahlédli do vyučovacích hodin a živě se zajímali o aktivity školy. Nesmírně nás těší, že violoncellista Kyril Rodin, vítěz Čajkovského soutěže v Moskvě, uspořádal v naší škole violoncellový seminář. Tento vynikající pedagog vyučuje velmi často po celé Evropě, Japonsku a USA. Členové kvarteta jsou laureáti mnoha významných soutěží a velice si považujeme, že jsme seminář od nich dostali jako dárek k našemu 60. výročí založení.
Nezapomněli jsme ani na naše bývalé absolventy. Pro ně byl uspořádán v březnu velký
koncert bývalých absolventů
v říčanském kulturním centru. Sjeli se absolventi zdaleka i z blízka, bývalí učitelé a příznivci umělecké školy. Ti, kteří se věnují hudbě profesionálně, vystoupili na pódiu v sólových vystoupeních a ti, kteří ještě nezapomněli hru na nástroj a nechtěli vystupovat sólově, si zahráli s tanečním orchestrem ZUŠ společné skladby.
Pro všechny bylo po koncertě přichystáno občerstvení, takže bylo možné si i popovídat, přinesli se staré kroniky, fotky... Byl to večer plný vzpomínek a radosti, který snad nejvýstižněji zhodnotil pan docent Josef Zicha z Fakulty strojní ČVUT v Praze, také náš bývalý absolvent:
„V závěrečné části koncertu dostali příležitost více než tři generace muzikantů ke společné produkci několika řízných pochodů, které v úsměvné poznámce jednoho z posluchačů živě připomněly bývalé prvomájové průvody. Nepochybně to bylo míněno pochvalně, protože ta muzika na závěr uvedla do báječné nálady všechny posluchače. Nesmíme zapomenout ani na velmi důležitou okolnost související s počtem návštěvníků, který značně přesáhl míru obvyklou např. při koncertech věnovaných tzv. vážné hudbě, což je zcela zavádějící pojem. Patrně to bylo způsobeno tím, že prakticky každý z několika desítek účinkujících tam měl někoho ze svých blízkých a tak tam nechyběl nikdo, kdo byl prakticky dosažitelný a měl se ZUŠ co do činění.“
Nelze zapomenout ani na houslový seminář v podání vynikající české houslové profesorky Květy Hasilové. I když 12. 4. 2014 byla sobota a většina lidí by odpočívala po namáhavém týdnu, neplatilo to v tuto dubnovou sobotu pro houslové pedagogy z celého Středočeského kraje. Paní profesorce děkujeme za její čas a za možnost získat nové poznatky o rozvoji houslové hry, o které se s námi podělila.
Jako jeden z posledních koncertů proběhl v květnu v kostele sv. Petra a Pavla koncert barokní hudby, který si celý rok připravovali žáci z Komorního orchestru pod vedením svého dirigenta. Vedle barokních skladeb v podání orchestru zazněly i dva sólové výstupy v podání našich žáků,
houslisty Jáchyma Šimona a hornistky Doroty Šimonové.
Koncertem v Betlémské kapli
se ZUŠ Říčany rozloučila se slavnostním rokem 2013/2014. Ten proběhl na konci května ve zcela zaplněném a historickém prostoru za účasti mnoha významných osobností a byl skutečným vyvrcholením ročních oslav. Programem provázel
moderátor Českého rozhlasu Pavel Ryjáček
a vystoupili zde žáci a soubory školy. A protože tento koncert považujeme opravdu za jeden z nejvýznamnějších v historii školy, zaznamenali jsme průběh koncertu na DVD.
Organizace tohoto koncertu byla zatím jedna z nejnáročnějších. To, že koncert proběhl bez problémů a přesně podle našich představ, je zásluha všech zaměstnanců školy, kteří se na přípravě jakkoli podíleli. Poděkování patří také Fakultě strojní ČVUT v Praze a organizačnímu týmu Betlémské kaple. A velké poděkování patří také zřizovateli ZUŠ - městu Říčany. Děkujeme za těch 60 krásných růží a za finanční dar na nákup nástrojů, který škola k 60. výročí dostala. Vážíme si toho, že zřizovatel vnímá ZUŠ Říčany jako jednu z důležitých organizací a je to pro nás závazek do budoucna. Ohlasy veřejnosti na připravené oslavy byly vskutku velice příznivé, jen se ve vzduchu občas vznášela otázka:
„Co pro nás naše ZUŠka připraví ke svým sedmdesátinám“?

Související dokumenty