"Spolek", který by mohl prospívat všem

Vydáno:

Mohlo by se zdát, že ustavením spolku Ústřední umělecká rada ZUŠ ČR (dále jen „Spolek“) jsme dospěli do určitého finálního bodu a všechny další kroky, které z právní subjektivity vyplývají, budou už jen běžnou samozřejmostí. Realita je ovšem jiná.

„Spolek“, který by mohl prospívat všem
Aleš
Chalupský,
předseda spolku Ustředni umělecka rada ZUŠ ČR
Obhájit někdy správný krok dá větší práci než takový krok udělat. Je pravda, že převzetí EOSu do správy Spolku vyřešilo legalitu jeho dalšího používání. Smlouva uzavřená s tvůrci systému (společností Senzio, s. r. o.) nás ale také zavazuje vyřešit jeho financování, které bylo zatím odloženo.
V krátkém období existence Spolku jsme zatím neměli možnost získat rychle finanční prostředky z nějakého grantu nebo případně od nějakého sponzora. Navíc jsme si uvědomili, že EOS není systémem sloužícím pouze členům Ústřední umělecké rady a organizátorům soutěží, ale přináší významnou pomoc také při administraci soutěží všem školám. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se na své schůzi 25. 4. 2018 rozhodli oslovit všechny ZUŠky v České republice a nabídnout jim členství ve Spolku potvrzené zaplacením ročního členského příspěvku.
Pokud bychom to neučinili, byli bychom dříve či později vnímáni jako elitní skupina 30 vybraných odborníků, kteří ztratili kontakt s těmi, na kterých je struktura uměleckých rad postavena. Lze to chápat i tak, že všechny školy, které naši výzvu a nabídku pochopily a staly se členy Spolku, vnímají strukturu i práci uměleckých rad jako důležitou součást našeho vzdělávání.
Rád bych na tomto místě připomněl, že vznik Spolku podpořilo i Ministerstvo školství, odkud zazněly i hlasy uznání směrem k EOSu, který nabízí mimo jiné i údaje o počtech talentovaných a mimořádně nadaných žáků a studentů zapojených do soutěží uměleckých oborů, které rozvíjejí kreativitu mladé generace. Mluvím o tom proto, že jsme byli v květnu 1993 Statutem MŠMT zřízeni jako poradní sbor ministerstva pro oblast základního uměleckého vzdělávání a že jsme připraveni vykonávat tuto odbornou činnost i jako Spolek.
Tak je to formulováno i v jeho stanovách. Statut však v průběhu let nebyl aktualizován a nereflektoval organizační ani strukturální změny na MŠMT, proto jsme se rozhodli projednat tuto situaci s ředitelem Odboru předškolního, základního, základního uměleckého a speciálního vzdělávání MŠMT Mgr. Jaroslavem Faltýnem. Zjistili jsme, že Statut pozbyl svou platnost a v současné době již ministerstvo poradní sbory nezřizuje, avšak nadále s nimi podle svých potřeb spolupracuje a oslovuje je při řešení koncepčních otázek vzdělávání. Pan ředitel Faltýn nás současně ujistil, že počítá i dále s naší spoluprací a s podporou akcí, které budou směřovat k prezentaci výsledků uměleckého vzdělávání, a doporučil nám pro získání finančních prostředků využít také grantové řízení, které ministerstvo vypisuje právě pro podporu spolků a podobných institucí v závěru kalendářního roku.
Je třeba konstatovat, že Odbor pro mládež, v jehož gesci jsou soutěže, plně respektuje skutečnost, že Ústřední umělecká rada zajišťuje přípravu soutěžních propozic, a do této činnosti nezasahuje. Lze říci, že spolupráce je v posledních letech na velmi dobré úrovni, také proto, že EOS nám velmi pomohl při převodu výsledků našich soutěží do programu Excelence, který vytváří portfolio soutěžních úspěchů talentovaných a nadaných žáků v celém spektru dalších soutěží. Jednání o Statutu potvrdila, že založení Spolku bylo nejenom krokem správným, ale i nutným. Jsme nyní rovnocenným partnerem nejen ministerstva, ale všech dalších institucí.
V letošním roce si připomínáme 25. výročí existence Ústřední umělecké rady. Možná, že právě přechod k právnímu subjektu je jakýmsi dárkem pro všechny, kteří čtvrt století obětavě a bez nároku na honorář pomáhali svou prací obhajovat prestiž základních uměleckých škol.
Chceme pokračovat ve využívání systému EOS a po dohodě s tvůrci programu podporovat rozšíření jeho možností včetně většího propojení s našimi webovými stránkami, včetně narovnání jeho financování. Proto bych rád na závěr poděkoval všem školám, které náš Spolek neprodleně podpořily a staly se jeho součástí - je jich už téměř 300. Rádi je uvedeme na našich webových stránkách. Velmi si jejich rychlé reakce vážíme a věříme, že se postupně připojí i ostatní školy, protože pracujeme na věci, která bude sloužit všem.
Aleš Chalupský, předseda spolku Ústřední umělecká rada ZUŠ ČR

Související dokumenty