Mozartovy děti - festival, kde děti usedají do řad filharmoniků

Vydáno:

Nalákat děti i školáky do světa hudby - a těm, kteří v něm již žijí, umožnit zahrát si s orchestrem, před plným sálem. To je hlavní myšlenka festivalu Mozartovy děti, který letos Filharmonie Brno spolupořádala se ZUŠ Brno Smetanova 8 již devátým rokem.

Mozartovy děti - festival, kde děti usedají do řad filharmoniků
Tato škola patří mezi hlavní spolupořadatele v rámci festivalu zábavy Brno - město uprostřed Evropy. Hlavním organizátorem a dramaturgem festivalu je ředitel ZUŠky Petr Karas: „Pro žáky, ale i pro nás, dospělé, je to především hra, zábava a láska k hudbě, co nás neustále motivuje se znovu do pořádání festivalu pustit. Těm nejmenším to zase pomáhá objevit své hudební schopnosti a najít své vlastní hudební já.“
Festival začínal 29. května Májovým koncertem v Besedním domě, při kterém se představili Mladí brněnští symfonikové a Sbor „mladých Mozartů“ Jihomoravského kraje složený z talentovaných zpěváků. O dva dny později byly připraveny koncerty pro školáky, které jim zábavnou formou a pod vedením čtyřiadvacetiletého dirigenta Jiřího Habarta ukázaly, že klasická hudba není nudná ani nesrozumitelná. Kromě toho byly připraveny i koncerty pro školáky nebo kreativní hudební dílny.
Slavnostní koncert, který se konal 3. června v sále Stadionu na Kounicově ulici, připomenul 100. výročí založení samostatného Československa. Tomu odpovídal jednak program, sestavený z částí českých a slovenských oper, ale i výběr interpretů. Představily se mimořádně nadané děti nejen z České republiky, ale také ze Slovenska. Ke spolupráci byl přizván například legendární basista Richard Novák, sopranistka Linda Ballová nebo dirigent Marián Lejava.
Podstatou slavnostního koncertu každého ročníku je to, že si v orchestru zahrají s profesionálními hudebníky i mladí talenti. Pro mnohé z nich to bývá životní zážitek. Poprvé si totiž mohou vyzkoušet, jaké to je být součástí velkého tělesa spolu s ostřílenými hráči. „Jak víme z ohlasů minulých ročníků, představuje to pro ně mnohdy impulz, kam dále ve studiu směřovat, atmosféra orchestru je totiž totálně okouzlí,“ říká Petr Karas.
Na 12. června byl naplánován koncert dětských sólistů s Filharmonií Brno. Posluchači se mohli těšit na nadané hudebníky, vítěze prestižních interpretačních soutěží, a sólové nástroje (hoboj, flétna, trubka, kytara, klavír violoncello, housle atd.). Festival se letos také vrátil na náměstí Svobody, kde o víkendu od 15. do 17. června vyvrcholil přehlídkou souborů, big bandů a cimbálových muzik uměleckých škol z celé jižní Moravy.
Atmosféra na koncertech, kdy orchestr doprovází mladé sólisty, bývá vždy mimořádná. Nejen pro posluchače, ale především pro malé „Mozarty“ ze základních uměleckých škol. Dává jim totiž možnost zahrát si za doprovodu profesionálů a před plným sálem Besedního domu. A to je zážitek, který si chtějí zopakovat.

Související dokumenty