Moravskotřebovské arkády, klobouk dolů!

Vydáno:

Praxe ukazuje, že výtečná škola je produktem především dobrého managementu, který se nebojí měnit léty prověřené zaběhlé školské mechanismy. Jednu takovou jsem nedávno objevila.

Moravskotřebovské arkády, klobouk dolů!
Bc.
Eva
Znojemská,
ředitelka ZUŠ Jaroslava Kvapila, Brno
Nezpochybnitelnou přidanou hodnotou jednání Asociace základních uměleckých škol je, že umožňuje vzájemné poznávání se s novými lidmi. Před pár lety jsem se takto seznámila s ředitelem a jeho zástupcem z Moravské Třebové. Oba pánové mne od prvního setkání zvali mnohokrát na jejich „Arkády“ - akci, kterou ve svém městě organizují již 15 let.
I v letošním školním roce jsem se každým dnem chtěla z cesty do pardubického kraje omluvit. Blížil se konec května, ze školy jsem zrovna vyprovodila ČŠI, která u mne čtyři dny horem dolem prozkoumávala praktické fungování instituce. Když mi zazvonil telefon a mí noví známí se tázali, zda už tentokrát opravdu festival navštívím, bylo mi trapné opětovně odmítnout. Ve prospěch návštěvy jejich města ale nejvíc rozhodla poznámka o tom, že i v jejich škole zrovna skončila inspekce ČŠI. Znáte to, „společné neštěstí“ vždy vyvolá pocit sounáležitosti.
Napadlo mne, že bude fajn podělit se o čerstvé zkušenosti z různorodých kontrolních mechanismů a nastavených kritérií z rozdílných krajů. Co víc přece spojuje lidi než překonané stejné problémy? V sobotu brzo ráno jsem proto poprvé v životě zadala do navigace směr Moravská Třebová, a jak se následně ukázalo, bylo to velmi dobré rozhodnutí.
15. ročník festivalu „Moravskotřebovské arkády“ jehož organizátorem je tamní základní umělecká škola, začal velkolepou automobilovou a motorkářskou prezentací. Při pohledu na zaplněné náměstí mi doslova spadla brada. Krása všech vystavovaných historických vozidel vyrobených do roku 1985 byla vskutku dechberoucí. Celé náměstí bylo plné opečovávaných vozítek a vyleštěných veteránů. Součástí sobotního dopoledne byl také II. ročník srazu historických velocipedů, na kterých mohli diváci oči nechat. Všichni majitelé historických bicyklů se vydali na spanilou jízdu městem. Přihlášení cyklisté předváděli své jízdní dovednosti v dobových kostýmech. Spolu s panem starostou a dalšími ctěnými pány z Moravské Třebové jsem se stala členem poroty, jejímž úkolem bylo vyhodnotit tři nejlepší účastníky velocipédové prohlídky.
Z náměstí jsme se přesunuli do zámku, kde má sídlo škola, a sobotní muzikantské odpoledne na zámeckém nádvoří nabídlo velmi bohatý hudební program. Praxe ukazuje, že škola je tak dobrá, jak jsou dobří lidé, kteří v ní pracují. Organizačně zabezpečit tak širokou programovou nabídku, která zajistila účast vystoupení různých hudebních skupin, muzikantských formací a interpretů, kteří zaplnili svým představením čas od deseti hodin dopoledne až do půlnoci, je věc hodna velké poklony. Nedělní program se uskutečnil v kostele Nanebevzetí Panny Marie s festivalovou přehlídkou sborů duchovní hudby. Výtěžek z festivalového dění je dokonce věnován sbírkovému projektu Nadace rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem!
Makroprostředí každé školy je ovlivněno mnoha faktory a je jedno, zda je to demografická křivka, výsledky voleb nebo revoluční změna technologií. Zmíněné změny přinášejí do škol nejenom problémy, ale mnohé z nich posunou organizaci k novým příležitostem. Pozitivní změna ve všech směrech vyžaduje na managementu školy nejenom dostatek trpělivosti a specifických dovedností, ale i řadu netradičních kroků v řízení školy a trvalou spolupráci s veřejností.
V průběhu maratonu složitého festivalového zabezpečení jsem si uvědomila, že právě tento pracovní záběr by měla zažít Česká školní inspekce. Nemusela by pak složitě svými dotazníky zjišťovat firemní kulturu, která zkoumá charakter firmy, atmosféru instituce, ovzduší a chování spolupracovníků. V průběhu „Moravskotřebovských arkád“ bylo poznat, jaké vztahy panují mezi zaměstnanci, jaké mají zvyklosti, rituály a zaužívané ceremoniály ve škole. V průběhu dne jsem občas zaskakovala hostitelskou roli pana ředitele i jeho zástupce, kteří byli vytíženi organizačními povinnostmi, a věnovala jsem se známé výtvarnici z Prahy (Barboře Srncové), která na zámku otevírala svou vernisáž. Obě jsme se shodly v názoru, že všude kolem nás provázejí milí lidé (zaměstnanci školy), kteří při pracovních povinnostech nezapomínají na úsměv a slušné jednání.
Festival je známkou nejenom dobrých vztahů školy s jejím okolím, ale také kvalitního pedagogického sboru, schopného managementu a jeho „know-how“. Tyto přednosti jsou zárukou dobrých interpersonálních vztahů vytvářejících základ spolupráce, která snižuje finanční náklady školy spojené s její činností. V případě „arkád“ se kvalitní mezilidské vztahy staly i základem pro sponzoring. „Moravskotřebovské arkády“ si na nic nehrají, oni prostě jsou a musíte je zažít. Věřím, že pro svůj široký záběr budou stálou součástí prezentace města, které se touto mimořádně zdařilou akcí může jenom pyšnit.
Vhodné uplatňování manažerských a marketingových metod může být úspěšně aplikováno i v řízení školy. Nové pohledy a nápady managementu školy (Mgr. Pavel Vaňkát, ředitel školy, a jeho zástupce pan Ladislav Aberle) spolu s tvořivým a velice vstřícným přístupem vedení města Moravská Třebová vytvořili spolehlivou základnu, na které je možné rozvíjet v budoucnu další kreativní nápady pro prezentaci kulturních aktivit.
A my, z velkých měst, jim náklonnost, pomoc a podporu zvolených zástupců města můžeme jen tiše závidět.

Související dokumenty