Lidé v popředí. Rozhovor s odcházejícím předsedou UR ZUŠ ČR Alešem Chalupským

Vydáno: 13 minut čtení

Po čtenářsky úspěšné řadě seznamování se členy Rady AZUŠ ČR tentokrát redakce nabídne názory a postoje pedagogů a ředitelů, kteří reprezentují spolek Umělecká rada ZUŠ ČR. Čtenáři se tak budou moci seznámit s představiteli organizace, jejichž hlavním úkolem není pouze organizování soutěží MŠMT, ale také celková kvalita vzdělávání na ZUŠ a implementace nových pedagogických přístupů. Na úvod jsme oslovili „loučícího se“ předsedu, pana Aleše Chalupského, ředitele ZUŠ Biskupská 12 v Praze 1.

Lidé v popředí
Vaše působení ve funkci předsedy Ústřední umělecké rady ZUŠ ČR trvalo 11 let. Za tu dobu jste jistě poznal mnoho kolegů a kolegyň ze ZUŠ, navštívil mnoho škol a jednal s mnohými pracovníky MŠMT, krajů, ČŠI apod. Co vám za tu dobu utkvělo v paměti jako zásadní poznání? Na co budete vzpomínat, až se vás za pár let někdo zeptá: „Aleši, co se ti vybaví při zkratce ÚUR“?
To není zrovna na úvod jednoduchá otázka. Myslím, že „zásadních poznání“ bylo více, takže to zkusím rozdělit. To, co se mi vlastně od začátku vždycky na práci v umělecké radě líbilo, byla možnost setkávání a odborných debat s vynikajícími pedagogy, nejen smyčcovými, ale napříč hudebním oborem. Postupně jsem si uvědomoval, jak důležité je vyslechnout názory druhých. Když jsem v roce 2001 nastoupil do funkce předsedy republikové smyčcové sekce, stal jsem se vlastně členem tehdejší Ústřední umělecké rady, kterou vedl kolega Pravoslav Kohout. Účastnil jsem se několika schůzí, které byly buď v ZUŠ Štefánikova na Smíchově, nebo přímo na ministerstvu školství. Na první schůzi mě přivedla paní Eva Bublová, e

Související dokumenty