Klasifikace - online program pro evidenci všeho potřebného v ZUŠ

Vydáno:

Ještě nejste „online“? Nevadí, program Klasifikace, který v současnosti používá 70 % základních uměleckých škol České republiky, vám toto velmi jednoduše umožní.

Klasifikace – online program pro evidenci všeho potřebného v ZUŠ
 
Pavel
Holec
 
JPH Software
Klasifikace není jen „Vedení evidence“
Program Klasifikace není jen pomůcka pro vedení školní evidence. Jedná se o plnohodnotný program, který spravuje data fyzicky uložená na vámi vybraném počítači a podle vámi zvolených pravidel. Tento počítač nemusí být ani specializovaný (a tudíž dražší) server, ale může posloužit jakýkoliv běžný počítač – dokonce i se systémy, jako je Linux, Mac a další.
Tři edice programu – všechny „online“
Pro potřeby ZUŠ nabízíme program ve třech edicích. Nejjednodušší edice má označení
Klasifikace ST
(STANDARD). Tato edice je určena především pro menší ZUŠ, kde není díky menšímu počtu žáků tak velká potřeba kontroly plateb na „jedno kliknutí“. Kromě evidence těchto plateb má ale program veškeré možnosti, které jsou na ZUŠ potřeba.
Edice
Klasifikace HB
(HOMEBANKING), jak název napovídá, nabízí i správu plateb školného a výpůjčného. Zde je kromě všech základních funkcí možnost načtení plateb z výpisu z banky jedním kliknutím myši. Tuto možnost si dnes velmi cení i účetní, které měly zprvu velké obavy opustit svůj léty ověřený starý způsob evidence, kdy měly každou jednotlivou platbu pod kontrolou, jelikož bylo potřeba jednu po druhé někam zdlouhavě a občas i s překlepem zapisovat. Toto ruční zadání jde v edici HB samozřejmě použít také, ale slouží pouze pro mimořádnosti.
Edice
Klasifikace HB + NET
obsahuje možnosti obou předchozích edicí, ale zatímco předchozí dvě pracují v síti školy, edice HB + NET nabízí možnost pohodlné práce z jakéhokoliv místa na zemi, kde máme Internet. Tato edice je v poslední době velmi oblíbená, pro možnost komunikace z vedlejších poboček a v neposlední řadě také pro možnost práce z domu, kde naše firma nabízí od začátku licence zdarma. Velmi jednoduchou instalaci zvládne i naprostý začátečník a při prvním spuštění programu ikonou z plochy je potřeba pouze zadat internetovou adresu ZUŠ.
V budově s hlavním PC přístup i bez Internetu
Při výpadku Internetu nemusíte mít strach, že byste nemohli pracovat s daty. Pro tyto případy je výhodné mít hlavní počítač s daty v hlavní budově ZUŠ. Je-li tomu tak, nestane se vám, že byste si po letech zopakovali ruční psaní vysvědčení ani při dlouhodobém výpadku Internetu, jelikož všechny počítače hlavní budovy mohou plně pracovat a tisknout díky připojení k místní síti.
Přístup k vybraným datům i pro rodiče a žáky
V Klasifikaci HB + NET existuje také možnost rodičům i žákům školy umožnit náhled do vybraných údajů pomocí internetového prohlížeče. I v tomto případě jde o data z hlavního počítače v ZUŠ. Jedná se o záznamy třídní knihy, času výuky, stavu plateb školného a výpůjčného a účasti na školní besídce nebo vystoupení.
Rodiče mohou své dítě přihlásit ke studiu pomocí přihlášky umístěné na vašich webových stránkách. Přihlášku pak jedním klinutím načtete do Klasifikace a uložíte do databáze bez potřeby přepisovat jednotlivé údaje žáka.
Možnost propojení pro Word, Excel a další
Stavba programu Klasifikace umožňuje, abyste svá drahocenná data mohli zobrazit v některém z dalších programů pro kancelářskou práci. Můžete například v programu Microsoft Word vytvořit dokument se svou grafickou úpravou a poté vytisknout jmenovitě pro jednotlivé žáky nebo jejich rodiče. V programu Microsoft Excel si zase můžete vytvořit tabulku se žáky podle potřebných kritérií – s tím, že pokud v Klasifikaci přidáte nového žáka, v tabulce Excelu se po novém otevření automaticky objeví. Způsobů tohoto využití existuje velká řada. Další možností je také získání programu pro besídky a vystoupení jedním kliknutím přímo z Klasifikace. Program besídky je přímo otevřen v programu MS Word a zde může být dále upravován podle potřeby. 
Předchozí roky po ruce pouze výběrem z menu
U některých starších programů byla jedinou možností, jak prohlížet data z minulosti, obnova archivní databáze. Tento způsob byl velmi nekomfortní a někdy i náročný na provedení, nehledě na to, že po takovéto operaci viděli starší data všichni, kteří se v danou chvíli k databázi přihlásili. V programu Klasifikace stačí pouze v menu
Posun v čase
vybrat školní rok a hned vidíte stav z daného roku. Žádné archivy a navíc tato data vidí jen ten, kdo posun v čase provedl. Před úpravami dat z minulých let jste samozřejmě varováni a učitelům nejsou změny v minulosti povoleny vůbec.
Tisk z programu
Veškeré tiskopisy, které program tiskne, jsou téměř k nerozeznání od původních tiskopisů z vydavatelství SEVT. Tiskopisy jsou pravidelně přizpůsobovány aktuálním změnám. Poslední změny se týkaly nových třídních knih a katalogů o průběhu vzdělávání.
Vysvědčení s vlastním výběrem písma
Tisk vysvědčení lze jednoduše provést jedním kliknutím za celou školu. Program nabízí kromě tisku vysvědčení do původních předtištěných formulářů také tisk na vysvědčení Bianco. Tato možnost velmi urychlí vaši práci a vysvědčení přesto vypadá, jako byste jej koupili ze SEVTu. Pro jednotlivé kategorie můžete dokonce volit písma podle vlastního přání. Není výjimkou, že má ZUŠ zvoleno určité písmo ve svém „logotypu“, které používá na všech svých tiskopisech a internetové prezentaci. S Klasifikací můžete takové písmo vybrat i pro tisk svých vysvědčení.
Žádné ztráty díky špatnému nastavení
Program Klasifikace při tisku sám nastaví orientaci papíru, a pokud je možnost a potřeba, tak i oboustranný tisk – například pro vaše vysvědčení. Pro platby lze vytisknout poukázky typu A nebo vlastní poukázky A4.
V programu lze také velmi pohodlně vytvořit rozvrh hodin, který můžete vytisknout za celou školu, učebnu nebo rozvrh učitele.
Pokud máte v kolektivní třídní knize více než jeden záznam týdně, Klasifikace automaticky napíše řádky nad sebe a doplní volbu docházky spolu s datem výuky. 
V programu Klasifikace jednoduše a rychle sestavíte výkaz žáků a vyučovacích hodin, který posléze vytisknete se všemi potřebnými náležitostmi. 
Další vývoj
Vývoj programu Klasifikace rozhodně není ukončenou záležitostí. Průběžně zaznamenáváme všechny vaše tipy na vylepšení programu a nepřetržitě na nich pracujeme. V současné době dokončujeme změnu v části, pomocí které učitelé již nyní pracují se svými třídnicemi i z mobilních telefonů. Nyní budou mít doslova „v ruce“ i osobní údaje svých žáků.
V neposlední řadě stojí za informaci, že začínáme pracovat i na vývoji Klasifikace pro další operační systémy.

Související dokumenty