Janáčkova filharmonie výrazně omládla

Vydáno:

V sále Domu kultury města Ostravy se nesou první tóny Dvořákovy Deváté symfonie, skladatelovy asi nejslavnější a celosvětově nejoblíbenější skladby. To by nebylo vůbec nic zvláštního, ale přesto je z hlediště slyšet šepot a orchestr je zkoumán nechápavými pohledy diváků. Co to je? To přece nejsou jen členové Janáčkovy filharmonie...

Janáčkova filharmonie výrazně omládla
Mgr.
Pavla
Kovalová
 
ředitelka ZUŠ Eduarda Marhuly, Ostrava -Mariánské Hory
Jen klid, nic zvláštního se neděje, ale přesto... Přítomní posluchači se stávají očitými svědky zajímavého projektu, který na konec června připravily Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Brno a základní umělecké školy Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Nese název
„Janáčkova filharmonie dětem“
a vybraní mladí talentovaní žáci a studenti zmíněných základních uměleckých škol, kteří prošli náročným konkurzem, se v jeho rámci zapojí do provozu profesionálního symfonického orchestru. Dostali příležitost posadit se vedle svých zkušených kolegů a společně nazkoušet a provést klasický symfonický koncert - Symfonii č. 9 e moll „Z nového světa“ Antonína Dvořáka.
K provedení Dvořákovy Novosvětské zasedly do orchestru mezi filharmoniky
čtyři desítky žáků základních uměleckých škol
z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Jihomoravané (z brněnských ZUŠ V. Kaprálové, Fr. Jílka a Smetanova 8, z dalších v Ořechově, Moravském Krumlově, Bojanovicích, Boskovicích, Kyjově, Veselí nad Moravou a Mikulově) prošli výběrem v brněnské filharmonii, jejich kolegy ze severu (ze ZUŠ V. Petrželky v Ostravě-Hrabůvce, Ostravy-Poruby, P. Kalety v Českém Těšíně, J. A. Komenského ve Studénce, Klimkovicích, B. Smetany v Karviné-Mizerově, V. Vančury v Háji ve Slezsku a Novém Jičíně) vybírala komise Janáčkovy filharmonie Ostrava. Protože hrají na všechny partiturou požadované nástroje (s výjimkou fagotů, trombonů a tuby), je jejich obsazení znásobeno, u fléten dokonce sedmi dalšími hráči. Kromě této skladby v první půli zazněly Janáčkovy Lašské tance, které provedli pouze členové Janáčkovy filharmonie.
Projekt, který finančně podpořily statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj, se konal ve spolupráci se Sdružením ZUŠ Moravskoslezského kraje MÚZA, Asociací základních uměleckých škol ČR a Filharmonií Brno a byl v roce 2014 součástí oslav Roku české hudby.
Propojování profesionálních uměleckých těles a žáků uměleckých škol je vzájemně prospěšná aktivita a ve světě není nijak ojedinělá. Přes berlínské filharmoniky až po Londýn lze sledovat, jak inspirující je pro žáky možnost zahrát si s opravdovými profesionály. K těm, nyní nadmíru motivovaným, se tak připojili i žáci z Moravy a Slezska.

Související dokumenty