Informace z asociace

Vydáno:
Informace z asociace
Visegrád V5 aneb „Bylo nás pět“
Obecně je známo, že skupinu Visegrád tvoří Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, ale v základním uměleckém vzdělávání postupujeme v této tradici ještě dál. Regionální skupinu Visegrád European Musicschool Union (EMU) tvoří států pět - k již čtyřem zmíněným náleží také páté Estonsko, které je navíc členem regionální skupiny Nordic (skandinávské země), a tak se stává jistým pojítkem mezi oběma naprosto svébytnými regionálními skupinami.
Poslední jednání zástupců zemí Visegrádu V5 proběhlo ve dnech 8. a 9. října 2018 v Bratislavě a za AZUŠ ČR se jej zúčastnila prezidentka Jindřiška Kudrlová a výkonný ředitel Tomáš Kolafa. Jednotlivé země prezentovaly, jak řeší otázky dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, získávání finanční podpory z fondů Evropské unie, jak školy řeší prázdninový provoz, jak se v době prázdnin využívají školní budovy a jejich vybavení a jaké formy spolupráce vytvářejí školy s profesionálními umělci.
V dalších bodech jednání se hovořilo o využívání finančních prostředků z Visegrádského fondu, možnosti uspořádání festivalu komorní hudby zemí Visegrádu, jak prezentovat výsledky jednání na webových stránkách EMU nebo jak zorganizovat setkání dvou regionálních skupin EMU a dojednat termín dalšího jednání Visegrádu v roce 2019 v Estonsku.
Lze konstatovat, že z výše uvedených bodů se velice podobně řeší spolupráce s profesionálními umělci i další vzdělávání pedagogických pracovníků. V oblasti dalšího vzdělávání mají všechny země detailně propracovaný systém od financování přes kvalitu a samotný průběh vzdělávání, který se liší v míře finanční podpory. Co se ovšem velmi vymykalo v pozitivním slova smyslu, byly naše „šablony pro ZUŠ“, neboť se jedná o velmi administrativně jednoduchý způsob finanční podpory škol. V ostatních zemích každá škola (ředitel) absolvuje trnitou cestu přes nepřehledné žádosti, jejich schvalování, proveditelnost, udržitelnost a vyúčtování.
III. diskusní setkání Národních rad European Musicschool Union (EMU)
EMU pozvala národní rady (Rada AZUŠ ČR) na III. diskusní setkání a seminář pod názvem „Strategická partnerství“, který se bude konat ve dnech 8.-9. 3. 2019 ve švýcarském městě Winterthur a kterého se zúčastní 9 členů Rady AZUŠ ČR. Jednání se ponese v duchu tématu „Strategické partnerství pro další rozvoj hudebního vzdělávání“ a bude klást účastníkům následující otázky:
Jací partneři existují pro národní asociace uměleckých škol a samotné umělecké školy?
Proč bychom měli spolupracovat a jaké typy spolupráce hledáme?
Jak bychom měli spolupracovat a jaké jsou možné problémy či dobré příležitosti?
A konečně jaké by mělo být naše nové inovativní partnerství?
Na začátku celého jednání budou Národní rady EMU představovat krátké prezentace dobrých příkladů a principů spolupráce. Po prezentacích budou následovat diskuse a interaktivní semináře k detailnějšímu uchopení celé problematiky (v příštím čísle Speciálu uveřejníme krátké reflexe a postřehy českých účastníků).
Festival hudby v Bulharsku
Bulharská asociace hudebních škol (MSA), člen EMU, pořádá festival hudby (vokální, instrumentální, taneční) pro mládež s názvem „Síla písní“ od 2. 6. do 5. 6. 2019 v přímořském komplexu v černomořské Kamchii, který se nachází 25 km jižně od města Varna. Uzávěrka pro registraci je 31. ledna. Po uzávěrce je možné se přihlásit přímo na e-mailu festivalbg2018@gmail.com. Oficiální pozvánku a více informací o festivalu naleznete na webu AZUŠ ČR.
Informace z Rady AZUŠ ČR
Nově zvolená Rada AZUŠ ČR si na období let 2018 až 2020 v tajné volbě zvolila prezidentku Jindřišku Kudrlovou a výkonného ředitele Tomáše Kolafu. Do volby na prezidentku byla nominována jediná kandidátka Jindřiška Kudrlová, která před volbou členům Rady představila priority AZUŠ ČR pro následující období.
Hovořila o rozpracovaných úkolech, které by ráda v následujícím období dokončila, a popsala způsoby, jak by těchto cílů chtěla dosáhnout - spoluprací se členy Rady AZUŠ ČR a výkonným ředitelem, s Národní radou CZESHA, ministrem školství a jeho náměstky, s poslanci Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR, jednáním s ředitelem České filharmonie, aktivní účastí v Divácké radě České televize, ve správní radě Nadačního fondu Magdaleny Kožené, se zástupci odborů, Svazu měst a obcí, NIDV, s předsedy národních asociací v rámci skupiny Visegrád a European Musicschool Union a dalšími představiteli celostátních organizací, které se podílejí na činnosti a rozvoji segmentu základního uměleckého vzdělávání v České republice.
Před AZUŠ stojí mnoho úkolů a další je třeba dojednat - reforma financování pro pedagogy je připravena, ale je třeba dotáhnout problematiku financování pro nepedagogy, protože se dvacet let nikdo nezabýval jejich způsobem financování. Nyní je připraven kompromis a od roku 2020 by se mělo jednat o postupném snižování normativů jednotlivých oborů. Změna financování škol od roku 2020 jde ruku v ruce s kapacitami škol na období cca 4 let, kdy bude zapotřebí bez rozdílu zřizovatele na toto období zafixovat kapacity škol.
Mezi klíčová témata pro následující období zařadila prezidentka AZUŠ ČR kvalitu škol a otevření celonárodní odborné diskuse. Do volby na výkonného ředitele byl nominován jediný kandidát Tomáš Kolafa, který před volbou členům Rady popsal dosavadní spolupráci s paní prezidentkou. Také hovořil o dalších úkolech, které chce společně s J. Kudrlovou a dalšími členy Rady AZUŠ ČR realizovat - připravovat podklady na projekty, zajistit nezbytnou a funkční administrativu asociace, komunikovat se členy, Visegrádem, EMU, pečovat o webové stránky AZUŠ ČR, připravovat semináře a efektivně přenášet informace.
Prezidentka přivítala nově zvolené členy Rady AZUŠ - Ivonu Křivánkovou za Zlínský kraj, Luboše Lisnera za Prahu a Pavla Sapáka z Jihomoravského kraje. Členství v Radě ukončili Petr Karas z Jihomoravského kraje a Hana Mahdalová ze Zlínského kraje, kterým náleží poděkování za několikaletou práci. Jiří Stárek bude nadále působit jako poradce paní prezidentky Kudrlové.
Smlouva mezi AZUŠ ČR a Ochranným svazem autorským (OSA)
Smlouva mezi AZUŠ ČR a OSA byla podepsána s platností na dva kalendářní roky s účinností od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2019. Benefity, práva i povinnosti z ní vyplývající mohou využívat všichni řádní členové AZUŠ ČR. Znění je umístěno na webových stránkách ZUŠ ČR.
Projekt AZUŠ ČR a České filharmonie
První lednovou sobotu roku 2019 zahájil šestou sezónu projekt Společného orchestru hráčů České filharmonie a žáků ZUŠ soustředěním v Rudolfinu. Celkem 60 žáků převážně ze ZUŠ Středočeského, Olomouckého, Jihočeského, Ústeckého a Karlovarského kraje na dělených zkouškách začalo pod vedením filharmoniků a Ladislava Ciglera zkoušet ve všech prostorách Rudolfina repertoár sestavený ze skladeb Bedřicha Smetany (Vltava), Antonína Dvořáka (Vodník op. 107) a Johannese Brahmse (Slavnostní akademická předehra op. 80).
Filharmoniky i žáky čeká ještě společné dvoudenní soustředění v březnu pod vedením Roberta Kružíka, v dubnu pod vedením dirigenta Petra Altrichtera a červnové několikadenní soustředění také pod vedením dirigenta P. Altrichtera. V neděli 16. června od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina zazní celý koncertní program pod taktovkou pana Petra Altrichtera. Vstupenky na koncert je možné rezervovat již nyní v předprodeji České filharmonie. Více informací naleznete na stránkách AZUŠ ČR.

Související dokumenty