Historie a současnost AZUŠ ČR

Vydáno:

Před několika lety popsal tehdejší ředitel ZUŠ a předseda Ústřední umělecké rady pan Pravoslav Kohout fungování základního uměleckého školství tak, že se jedná o „dvě ruce jednoho těla“. Je zde Asociace ZUŠ starající se o existenční a ekonomické zájmy škol a Ústřední umělecká rada ZUŠ pečující o jeho kvalitu.

Historie a současnost AZUŠ ČR
 
Jindřiška
Kudrlová
 
prezidentka AZUŠ ČR, ředitelka ZUŠ O. Ševčíka, Písek
Po roce 1989 vznikla nutkavá touha dát tehdejším LŠU novou tvář a novou vizi. Toto přání a jeho realizace bylo velice pozitivním krokem v životě našeho uměleckého školství. Záměry se uskutečňovaly pod nově vzniklou
Asociací pedagogů základních uměleckých škol
(dále jen „APZUŠ“) a současně vzniklými uměleckými radami.
V prosazování změn to neměla APZUŠ vůbec jednoduché. Po řadě složitých jednání vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) v roce 1991
vyhlášku o organizaci základního uměleckého školství
a tento dílčí úspěch přinesl určité zklidnění situace. ZUŠ se tak vrátily po mnoha letech normalizace zpět do školského zákona. Ale i tak ZUŠ ještě mnohokrát procházely velice krizovými křižovatkami své existence.
Na příkladech mnohých složitých situací se ukázalo, že úspěšným partnerem pro jednání s vládními představiteli může být pouze instituce, která se z principu sobě vlastnímu zabývá manažerstvím, metodou řízení a zvládá zákonodárství, a to v rovině, která dává naději na úspěšné vyjednávání. A tak vzniklo
manažersky utvářené společenství ředitelů škol
– Asociace základních uměleckých škol ČR (dále jen „AZUŠ ČR“).
AZUŠ ČR dnes zastupuje 385 škol a je tak největší asociací v CZESHA (Unie školských asociací ČR). Jejím posláním je
prosazování a ochrana existenčních a ekonomických zájmů
základních uměleckých škol a péče o rozvoj, kvalitu uměleckého školství v České republice. Jako
profesní nepolitická celostátní organizace
zastupuje základní umělecké školství v jednáních s ústředními orgány státní správy, s orgány územní samosprávy a jinými regionálními úřady, kde uplatňuje připomínky k legislativním návrhům, které se týkají základního uměleckého školství. Velmi úzce spolupracuje s MŠMT na otázkách provozních, profesních a organizačních. Chtěla bych ocenit přístup současné ředitelky odboru paní Jiřiny Tiché a poděkovat jí za profesionální a lidský přístup ke všem problémům ZUŠ.
Statutárním orgánem AZUŠ ČR je Rada, která je odpovědná za veškerou činnost a hospodaření. Počet členů Rady se rovná počtu krajů a každý kraj má jednoho svého zástupce.
AZUŠ ČR je členem významné celoevropské organizace EMU
(European Music School Union), která sdružuje v asociacích evropských zemí více než 6 000 hudebních škol.
AZUŠ ČR se během let svého trvání vždy snažila o to, aby co nejlépe zastupovala ZUŠ a pomáhala jim vytvářet ekonomické i odborné prostředí, ve kterém by se školám co nejvíce dařilo. Všichni, kdo pracujeme v uměleckých školách, víme, kolik problémů se na nás během školních let hrnulo a stále hrne.
V roce 2008 se AZUŠ ČR musela vyrovnat s problémem, který nastolila některá nová politická vedení na krajích. Některé kraje chtěly hromadně převádět ZUŠ pod obce a my jsme se obávali, aby se nestrhla lavina neuváženosti. Z dnešního pohledu je vidět, že naše obavy nebyly liché. V obcích, jako zřizovateli, často dochází k různým lokálním a osobním nevraživostem, a to se vždy podepíše na škole, což není dobré.
Asociace také vážně řešila například otázku přiznání 13. platové třídy pro ředitele, kteří vystudovali FS II (funkční studium). Některé kraje a obce nebyly ochotny tuto třídu ředitelům přiznat. Asociace si nechala vypracovat
právní rozbor
a na jeho základě začala se zřizovatelem jednat. V mnoha případech se podařilo uspět a ředitelům byla 13. platová třída přiznána.
V minulém roce se Asociace velmi intenzivně věnovala novému návrhu financování ZUŠ, který vypracovalo MŠMT a který byl pro naše školy téměř zničující. Pro AZUŠ ČR nastalo období velkého vyjednávání mezi MŠMT, poslanci sněmovny Parlamentu ČR, senátory i odbornou veřejností. Výsledkem byla akceptovatelná změna pro existenci ZUŠ.
V červenci 2012 se uskutečnilo pracovní setkání prezidentky AZUŠ ČR s ministrem školství panem Petrem Fialou. Pan ministr si nechal vysvětlit celý systém fungování základních uměleckých škol, zajímal se o způsob a délku trvání výuky. Dospěli jsme k závěru, že základní umělecké školy, jako jediné školy v republice,
pracují ve velkém rozsahu s nadanými a talentovanými žáky
, což je mimochodem v souladu s principy nastolovanými evropskou komisí pro vzdělávání. Shodli jsme se, že základní umělecké školy, které si nyní píší svůj ŠVP podle RVP ZUV, by i nadále měly mít stoprocentně
hrazeny platy pedagogických pracovníků ze státního rozpočtu
prostřednictvím kapitoly školství a na svůj provoz si budou i nadále vybírat úplatu. Pan ministr se vyjádřil, že si v každém případě váží práce ZUŠ a vnímá je jako neodmyslitelnou součást českého školství.
Jsem přesvědčena, že veškeré snažení AZUŠ ČR je vždy vedeno snahou o ochranu a rozvoj těchto škol v České republice.

Související dokumenty