EOS - stručné odpovědi na rozvité otázky

Vydáno:

Nedávno se uskutečnilo společné setkání členů Rady AZUŠ a kolegia ÚUR, aby se prodiskutovalo téma elektronického zpracování soutěží prostřednictvím programu EOS ZUŠ od společnosti Sensio.cz, s. r. o. Otázek bylo hodně, ale vymezeného času pro odpovědi málo.

Počátky
Již od roku 2008 byla ÚUR podnikána snaha najít nějakou softwarovou firmu, která by byla ochotna vyvinout smysluplný a komplexní software, ve kterém bychom mohli administrovat soutěže ZUŠ se všemi výhodami elektronického zpracování. Postupně bylo osloveno několik firem, včetně běžně užívaných v prostředí ZUŠ, ale bohužel bezúspěšně. Optimální se jevilo získat ke spolupráci firmu, která by byla dlouhodobě spjatá se školským sektorem a garantovala tak dlouhodobou perspektivu udržování a rozvoje systému podle našich požadavků. Proto jsme oslovovali především výrobce softwaru pro ZUŠ.
A výsledek? Všichni oslovení naši prosbu odmítli! Až v roce 2016 se podařilo přesvědčit MgA. Ondřeje Kratochvíla z firmy Sensio.cz, s. r. o, ke spolupráci na vývoji elektronického systému pro kompletní zpracování všech soutěží ZUŠ v České republice. Během roku 2016 byla vytvořena pilotní verze, ve které již proběhlo několik krajských kol v Královéhradeckém kraji a většina ústředních kol. Začalo být na základě velice pozitivních ohlasů patrné, že tudy by mohla vést cesta. Byl tedy objednán další vývoj a udržování celého systému jako oficiální zakázka ÚUR. Od školního roku 2016/2017 již probíhají všechny soutěže ZUŠ v systému EOS ZUŠ.
 
Od počátku zavádění EOS ZUŠ do praxe jsme však čelili různým komplikacím, které pramenily z pocitu jednoho předního výrobce softwaru, že nový EOS ZUŠ bude znamenat konkurenční výhodu pro autorskou firmu, která je také výrobcem softwaru pro ZUŠ. Zpočátku jsme byli přesvědčeni, že konkurenční prostředí bude pro nás, ZUŠkaře, výhodou. Přes veškerou snahu o korektní spolupráci však stále vznikalo napětí a nedůvěra, která velmi negativně začala ovlivňovat společně sdílený prostor našich škol.
EOS ZUŠ – nezávislý software pro všechny ZUŠ
Program EOS vznikl na objednávku ÚUR jako samostatný produkt umístěný na webu – světové síti, kde je dostupný zdarma všem školám, krajům, MŠMT, jednotlivcům na www.soutezezus.cz. Každá ZUŠ získala přístup ke vstupnímu formuláři pro vyplnění elektronické přihlášky. Veškerá organizace soutěžních kol pak probíhala již v prostředí EOS ZUŠ, jehož všechny funkce byly pořadatelům k dispozici zdarma.
V počátcích se museli všichni přihlašovat do prostředí EOS a tam vyplňovat údaje do elektronické přihlášky.
EOS ZUŠ a softwary pro školní matriku ZUŠ
Brzy však přišli někteří výrobci softwaru pro ZUŠ s požadavkem získat pro svůj software programátorská data, která by umožňovala vyplňování přihlášek již na úrovni softwaru pro ZUŠ a která by byla následně importována do EOS, což by uživatelům těchto programů zjednodušilo vyplňování přihlášek.
Nejprve si to vyžádal autor softwaru Klasifikace. Na to reagoval tvůrce EOS a jako autor softwaru iZUŠ tuto funkcionalitu zpřístupnil i ve svém programu. Uživatelé těchto dvou školních matrik tedy mohli přihlášky vyplňovat v prostředí svých programů a odtud je odesílat do EOS.
Vzhledem k tomu, že program iZUŠ využívá stejnou platformu jako EOS (a univerzální kódování UTF-8, pomocí kterého lze zapsat v podstatě libovolný znak), nebyly s přenosem dat žádné problémy. Kvůli jiné koncepci Klasifikace však vznikaly přenosové problémy, které si vyžadovaly enormní programátorské nasazení na obou stranách.
Bylo tedy dohodnuto, že EOS bude doplněn o modul pro import externích přihlášek v definovaném rozsahu, který nebude tak rozsáhlý a komplikovaný, a kterýkoliv výrobce softwaru pro ZUŠ bude moci díky zveřejněným programátorským kódům rozšířit svůj program o možnost vyplňování základních údajů do přihlášky již z úrovně svého softwaru, pokud si to bude přát.
Vzniklo tak řešení, které je jednak spravedlivé pro všechny výrobce softwaru, a navíc sníží náklady na vývoj EOS ZUŠ, protože tento modul bude naprogramován ve svém rozsahu pouze jednou a nebude třeba ho každý rok obměňovat o specifika jednotlivých soutěží. Navíc Sensio.cz omezilo vkládání dat z iZUŠ, aby všichni měli stejné podmínky, a nevznikal tak dojem z „neoprávněné“ výhody pro uživatele jednoho softwaru.
Ekonomické otázky
Často se dále ozývají hlasy, zda celý systém není příliš drahý, jestli výrobce a dodavatel nezneužije svého postavení a nebude cenu uměle zvyšovat a jestli na počátku nemělo být vyhlášeno nejprve výběrové řízení na dodavatele celého systému. Abychom však mohli vyhlásit výběrové řízení, musel by existovat nějaký právní subjekt, který by mohl takové výběrové řízení vyhlásit. Dále pak investor, který by mohl garantovat financování celého projektu vítězi tohoto výběrového řízení. Nic z toho jsme však jako ÚUR neměli k dispozici, takže musel systém (který je dnes oceňován a většina ZUŠ je s jeho fungováním spokojena) vzniknout tak trochu „partyzánsky“, pouze z nadšení, touhy pomáhat a s vírou, že jde o společnou věc a najde se tak konsenzus pro jeho financování.
K vlastní ceně, která je vždy na další rok garantována smlouvou s firmou Sensio.cz, můžeme zodpovědně říci, že vychází z velmi vstřícných finančních podmínek. Je však třeba také vědět, že celková cena se netýká pouze prací na návrhu a programování celého systému, který je třeba každoročně upravovat podle nových soutěží a jejich specifických podmínek, ale zahrnuje také veškerou technickou podporu, kterou si školy každoročně vyžádaly v řádu mnoha stovek hodin.
V nejbližší době nás čeká další jednání s firmou Sensio.cz o budoucnosti financování EOS ZUŠ a cena se samozřejmě bude odvíjet i od služeb, které v souvislosti s organizací soutěží budeme požadovat, a tím pádem budeme muset i zaplatit. Zde tedy vzniká prostor pro budoucí úspory a můžeme potvrdit, že veškerá jednání s firmou Sensio.cz jsou velice korektní a z jejich strany vstřícná. Sensio.cz, s. r. o., dokonce navrhuje, aby bylo vyhlášeno výběrové řízení na software pro elektronickou organizaci soutěží, když už to statut UR umožňuje.
Závěr
Umělecká rada ZUŠ ČR ve spolupráci s firmou Sensio.cz udělala maximum pro to, aby systém EOS ZUŠ mohl fungovat pro všechny školy co nejlepším způsobem. Důkazem toho jsou reakce ze všech škol napříč republikou, které jsou veskrze kladné a oceňující velký přínos celého systému. Doufáme, že i tento článek přispěje k lepšímu pochopení celé situace a ke vzájemnému respektu a spolupráci při organizaci soutěží ZUŠ.

Související dokumenty