"Edice ZUŠ" - podpora reformě

Vydáno:

Již před šesti lety vznikla spolupráce mezi Asociací základních uměleckých škol ČR a Hudebním nakladatelstvím Českého rozhlasu. Výsledkem je stálé rozšiřování instruktivního katalogu nakladatelství a nárůst společných projektů, včetně prezentací a seminářů pro zájemce z řad základního uměleckého školství.

„Edice ZUŠ“ - podpora reformě
 
Dohnal
Chalupský
 
redaktor Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu, Praha
Nakladatelství se snažilo vyjít vstříc požadavkům a přáním pedagogů a ředitelů ZUŠ a vyplnit některá chybějící místa v oblasti hudební literatury. Před časem jsme oslovili pedagogy klavírních oddělení pražských základních uměleckých škol. Prvními výsledky naší spolupráce byly tituly „Na pohodu“, „Valdštejnská taneční suita“ Martina Hyblera a
„Dialogy pro čtyři ruce“
Milana Dvořáka. Ten následně vyhověl i požadavku klavírního oddělení ZUŠ Taussigova upravit pro klavír lidové písně v modernějším pojetí. Vznikl tak titul s názvem „Před písničkou smekni“, který obsahuje 20 skladeb a stal se oblíbenou součástí klavírní výuky. Na podzim letošního roku se plánuje vydání druhého dílu.
Nedostatek instruktivní literatury se projevuje i v jazzu. To bylo impulsem pro vznik dvou dílů
„Klavírních jazzových minietud“
Milana Dvořáka. Je příjemné vědět, že tyto skladby z našeho nakladatelství lze dnes již běžně slyšet na žákovských koncertech či soutěžích.
V současné době vzniká zcela nová řada v Edici ZUŠ, která se věnuje souborové hře. Podnětem byla připravovaná reforma v základním uměleckém vzdělávání, která zavádí nové pedagogické přístupy a změny v nastavení učebních plánů. Prvním titulem, který právě vychází, je Jaromír Nohavica: Výběr písní pro souborovou hru, 1. díl (instr. Lukáš Sommer).
Z diskuzí se zástupci AZUŠ vyplynulo, že problémem bude naplnění učebních plánů a hledání vhodného repertoáru pro žáky, kteří mají za povinnost navštěvovat hodiny souborové hry, ale jejich hráčské vybavení jim ještě nedovoluje účast např. ve velkých orchestrech. Je to i problém určitých nástrojových skupin. Noty sestavené z populárních písní Jaromíra Nohavici jsou určeny zejména pro souborovou hru, volitelně pro 2-6 hráčů. Kromě samotné partitury najdete v publikaci 3 hlasy v B ladění nebo čtyři hlasy v C ladění, dále také part kytary a klavíru.
„Partitury v této publikaci,“ jak říká aranžér Lukáš Sommer, „jsou vlastně jakýmsi leporelem. Mohou zaznít v plném obsazení, ale také nemusí. Každá píseň je zaranžována tak, aby v provozu ZUŠ mohla najít uplatnění v nejrůznějších variantách. Partitury samy o sobě jsou spíše jen sumou toho, co může zaznít. Pokud má například učitel ve své třídě jen dva melodické hlasy, jednoduše si vybere, zda k melodii písně přibere druhý či třetí hlas.
A nejen to. Když vyučující na hru prvního řádku nebude mít k dispozici flétnu, hoboj či housle (hlas in C), ale například klarinet, tak z přiloženého materiálu k partituře použije jednoduše tentýž part - in B.
A jestliže v den koncertu náhle onemocní klavírní korepetitor, snadno ho nahradí kolega či kolegyně z kytarové třídy s jednoduchými a vděčně psanými doprovody. Rád bych, aby byl tento sešit především dobrým parťákem a oblíbenou součástí hodin souborové hry, kde mají učitelé často omezené možnosti výběru. Myslím, že se jim dostává do ruky svěží, moderní, praktická publikace, která bude vždy tak trochu,otevřeným dílem’.“
Nakladatelství v současnosti připravuje i druhý díl
„Výběru písní pro souborovou hru“
Jarka Nohavici.
Vydáním těchto titulů jsme vytvořili dobré základy spolupráce nakladatelství a AZUŠ ČR. Zda bude i nadále úspěšně pokračovat, to záleží na nových podnětech a nápadech ředitelů a učitelů z celé republiky. Hudební vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu je na spolupráci připraveno.

Související dokumenty