Drahé kovy v nadaci Magdaleny Kožené

Vydáno:

Česká mezzosopranistka Magdalena Kožená se rozhodla osobně podpořit základní umělecké školy a založila proto nadační fond. Prvním a mimořádně vydařeným „výstřelem“ byl slavnostní donátorský galavečer v pražském Rudolfinu v únoru 2016.

Drahé kovy v nadaci Magdaleny Kožené
redakce
Síť základních uměleckých škol je v porovnání s ostatním světem skutečně zcela jedinečná. Tak propracovaný systém na sebe navazujícího uměleckého vzdělávání nemá v Evropě, ale ani na dalších kontinentech žádná země. Není proto divu, že s nápadem podpořit ZUŠky přišla dáma, která účinkuje po celém světě a na vlastní oči vidí, jaký je rozdíl ve struktuře a kvalitě poskytovaného uměleckého vzdělávání u nás a v zahraničí.
Našlo by se určitě i více příkladů z jiných oborů, než je zrovna umělecké vzdělávání, kdy pocit úspěchu a uznání člověk zažije nejprve spíše v cizině než u nás doma. Ale ve chvíli, kdy nás svět začne za něco chválit, se neváháme, bez veškeré skromnosti, začít náležitě chlubit. Jako by musela přijít světoznámá česká mezzosopranistka, aby se veřejnost u nás doma mohla dozvědět, že základní umělecké školy jsou ve skutečnosti české národní „stříbro“.
„Myšlenka podpořit základní umělecké školy ve mně zrála několik let. Ty školy mapují a pomáhají objevit talent v dětech, rozvíjejí je, připravují je ke studiu na vyšších uměleckých školách, ale především vychovávají umělecké amatéry, což myslím v nejlepším smyslu slova amore, tedy milovat, totiž milovat hudbu a umění. Sama jsem prošla tehdejší lidovou školou umění, kde jsem studovala hru na klavír, a na tom, co jsem se tam naučila, jsem mohla v dalších letech stavět,“ říká slavná zpěvačka.
V České republice funguje 488 základních uměleckých škol, ve kterých studuje cca 250 tisíc žáků. „Tyto školy jsou natolik tradiční součástí naší kulturní identity, že jsou chápány společností jako zcela samozřejmé,“ říká pěvkyně Magdalena Kožená. Díky možnosti mezinárodního srovnání přináší ovšem i jiný pohled: „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat a rozvíjet. To bude i cílem nadačního fondu, který bude školy podporovat při vytváření vlastních komunitních projektů a třeba i cílenou pomoc mladým talentům.“ Spolupatron projektu, generální ředitel České filharmonie pan David Mareček, k tomu dodává: „Magdalena je nejen vynikající umělkyní, ale především vnímavou osobností. Její nadační projekt velmi přesně cílí do oblasti vzdělávání, která si zaslouží plnou pozornost celé společnosti.“
Činnost nadace byla symbolicky odstartována slavnostním galakoncertem ve Dvořákově síni Rudolfina dne 26. února 2016. Magdalenu Koženou doprovodil orchestr La Cetra Barockorchester, pod vedením italského dirigenta, varhaníka, cembalisty a muzikologa Andrei Marcona, který patří v současné době k naprosté světové interpretační špičce v oboru barokní hudby. Koncert byl obohacen i o současné autory.
Režii scénického nastudování tohoto programu svěřila Magdalena Kožená Ondřeji Havelkovi. Koncertem provázel Marek Eben a cílem večera nebylo pouze potěšit přítomné špičkovým provedením barokní a soudobé hudby, ale také oslovit donátory, které myšlenka zviditelnění ZUŠ zaujala a možná začnou přemýšlet, zda se do podpory také nezapojit. Magdalena Kožená i Andrea Marcon vystoupili bez nároku na honorář, stejně tak jako moderátor Marek Eben.
ZUŠácká veřejnost si takové podpory velmi považuje a těší se na vzájemnou spolupráci, jejichž kontury se budou v následujícím období teprve dolaďovat. Času je dost, a tak nezbývá než doufat, že dobrý záměr a skvělá myšlenka se nerozplynou v lokálních zájmech nejrůznějších agentur a v prázdných PR pouličních kampaních. Národní „stříbro“ uměleckého vzdělávání a „zlato“ v hrdle paní Magdaleny Kožené jsou na to až příliš drahé kovy.

Související dokumenty