Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov na festivalu Šanghaji

Vydáno:

Říká se, že dvakrát do téže řeky nevstoupíš. U mladých krnovských muzikantů toto pravidlo ale neplatí, protože v minulém roce opět navštívili zemi vycházejícího draka, a rozšířili si tak poznatky nejen o místních zvycích, mentalitě obyvatel, ale také o bohaté kulturní historii.

Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov na festivalu Šanghaji
Mgr.
Kamil
Trávníček,
ředitel ZUŠ Krnov
"Shanghai Tourism Festival" se koná již od roku 1990. Jde o velikou mezinárodní akci, kterou pořádá Šanghajská lidová vláda a organizuje Městská správa cestovního ruchu města Šanghaje. Každý rok se festival zahajuje velkou noční přehlídkou v proslulé komerční ulici Huaihai Road. Za posledních 27 let se této akce zúčastnilo více než 400 zahraničních souborů. Cílem festivalu je pomoci zahraničním návštěvníkům objevit fascinující čínskou kulturu a její letitou historii.
Na řadě míst po celém městě se koná řada tradičních (i netradičních) vystoupení. Zahajovací ceremoniál přenáší živě televize i rádia pro více jak 200 miliónů diváků a posluchačů. Jde o festival, který se stává jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí v Číně.
Hlavním cílem předešlého výjezdu do čínského Pekingu bylo najít vhodnou motivaci pro všechny hráče našeho orchestru, a to především pro ty nejmenší. Byli jsme proto překvapeni, když po pozitivních ohlasech ze strany místních pořadatelů k nám v polovině loňského roku dorazilo pozvání na "Shanghai Tourism Festival". Tomuto se prostě nedalo odolat.
Po vzájemné domluvě všech členů orchestru, rodičů a se souhlasem zřizovatele se rozběhl kolotoč velmi náročné organizační a umělecké práce. Kromě pravidelných odpoledních pátečních a dopoledních sobotních zkoušek se orchestr scházel i na víkendová soustředění. Ke spolupráci si krnovský orchestr přizval i mažoretkový soubor "Majorettes Kynšperk nad Ohří" pod vedením Mgr. Jaroslavy Danešové, s kterým již dlouhá léta spolupracuje (např. při vystoupení v proslulé Royal Albert Hall v Londýně).
Pobyt v samotné Šanghaji byl velmi náročný, zvláště pak v prvních dnech. Únava byla umocněna dalekou cestou z ČR a posunem času o šest hodin dopředu (při cestě domů o šest hodin nazpět). Naštěstí bylo vše vyváženo radostí ze společného muzicírování a z krás, které toto město nabízí. Orchestr se opětovně ukázal ve skvělé umělecké kondici, což dokazovaly i nekonečné ovace přihlížejících hostí, a nutno říci, že i dramaturgická skladba vystoupení byla velmi dobře a citlivě zvolena. Zde se ukázala již letitá odborná zkušenost dirigenta a uměleckého vedoucího pana Luďka Tlacha.
Krom samotného excelentního hraní měl orchestr příležitost zhlédnout krásy čtyřiadvacetimilionového města. Zahradu "Master-of-Nets Garden", která je jednou z nejkrásnějších v Číně, obchod s uměleckými výšivkami v SUZHOU, kde se nádherná díla vyšívají hedvábím, a není nic neobvyklého, že jim práce na jednom skvostu trvá dva u více let. Kanály "Zhouzhuang Water Town" přezdívané čínské Benátky východu, Šanghajské muzeum, noční plavbu po řece s neskutečnými panoramaty mrakodrapů, známou promenádu "Nanjing Road", starobylé město "Chenghuangmiao Shanghai" i televizní věž "Oriental Pearl Tower", která je vysoká 468 m a má 261 pater. Zažili jsme také pravý čajový obřad a navštívili čajovou plantáž. Na místním tržišti ochutnali mnoho druhů jídel a pití rozličných chutí a mezi zajímavostmi z gastronomie si každý našel to své.
Na závěr si dovoluji konstatovat, že Šanghaj je proti tradičnímu a konzervativnímu Pekingu velmi uvolněná a připadá vám, že zde není nic nemožné. Je ale pravda, že to, co jsme viděli a zažili po dobu tohoto zájezdu, zítra už nemusí platit. Šanghaj je společně s Hongkongem skutečně takovou výkladní skříní východu, a tak se podle toho i chová. Nic se ovšem nemění na tom, že jsme všichni opět bohatší o spoustu nevšedních zážitků, nová poznání o exotické zemi, jejíž průmysl je ve světě jeden z nejvíce se rozvíjejících.
Tak "Ni Hao" a příště s naším orchestrem možná ještě dál, třeba k protinožcům :)!
Všem, kteří účast na festivalu podpořili, patří náš velký dík - město Krnov (dlouhodobý podporovatel činnosti DOM Krnov), Moravskoslezský kraj, Krnovské opravny a strojírny, s. r. o., MUDr. Ladislav Václavec, MUDr. Jan Kutálek.

Související dokumenty