Český spolek dvouplátkových nástrojů chystá další projekty

Vydáno:

V červenci se v Ratajích nad Sázavou konala Letní fagotová a hobojová akademie, na kterou za renomovanými lektory každoročně přijíždějí mladí hobojisté a fagotisté z celé České republiky. Letos se v Ratajích zdokonalovalo ve hře na dvouplátkové nástroje skoro 40 mladých hráčů.

Činnost Českého spolku dvouplátkových nástrojů každým rokem nabývá a ještě letos chystá několik dalších projektů. Ve spolupráci s NIDV připravujeme semináře pro pedagogy hoboje a fagotu. Semináře povedou hobojisté Jana Brožková (ČF, HAMU) a Jiří Zelba (ČF), fagotisté Ondřej Roskovec (ČF, PK) a Lukáš Kořínek (PKO, GMHŠ hl. m. Prahy, PK). Semináře budou celodenní a budou zaměřeny na nejdůležitější metodické postupy, výrobu a úpravu strojků a další témata spojená s hrou na dvouplátkové nástroje. Čas bude ponechán také na konzultace vlastní konkrétní problematiky, pedagogové mohou přivést jako modely své žáky (bližší informace na stránkách NIDV).

České dvouplátkové sympozium

je kulturně-edukační konferencí, která je určená pro všechny věkové kategorie hobojistů a fagotistů ČR. Na své si v programu přijdou jak žáci ZUŠ, tak pedagogové i profesionální hráči. Třetí ročník Českého dvouplátkového sympozia se bude konat 8. a 9. prosince 2018 v Praze v Rudolfinu a zájemci se mohou těšit na koncerty, přednášky, semináře a na prodejní výstavu hudebních nástrojů. Program uzavře adventní koncert České filharmonie, který je připravován právě ve spolupráci s ČSDN a během kterého posluchač může vyslechnout koledy a roráty v podání dvouplátkového orchestru ČSDN a chlapeckého sboru Pueri Gaudentes. Loni se během této akce ve Dvořákově síni Rudolfina sešlo na jednom pódiu více než 80 hobojistů a fagotistů, což můžeme považovat za dosavadní český rekord.

Českému dvouplátkovému sympoziu bude předcházet Interpretační soutěž ČSDN, která se koná 7. prosince 2018 na ZUŠ Jana Hanuše v Praze-Břevnově. Soutěž je rozřazena do pěti kategorií - dvě kategorie pro ZUŠ a tři kategorie pro konzervatoře a akademie. Soutěžní repertoár a podmínky soutěže jsou zveřejněny na webových stránkách ČSDN.

Tím ale výčet akcí zdaleka nekončí. Na celý podzim spolek připravuje další koncerty a edukační programy, které se budou konat na různých místech v ČR. Edukační koncerty pro ZUŠ jsou pořádány celoročně a v roce 2018 se spolek na základě získaných dotací od MKČR a NČHF může na těchto programech podílet finančně. Zájemci z řad ZUŠ mohou edukační koncerty objednávat do konce roku.

Více informací ke všem projektům naleznete na www.csdn.cz.

Související dokumenty