Celostátní happening ZUŠ Open podruhé

Vydáno:

Do druhého ročníku celostátního happeningu ZUŠ Open se zapojilo neuvěřitelných 400 škol. Na veřejných místech více než 300 měst a obcí proběhla ve čtvrtek 24. května 2018 oslava umění, jejímiž hlavními protagonisty se stali malí umělci.

Celostátní happening
Na řadě míst se do programu aktivně zapojili kulturní instituce i výkonní umělci, kteří se hrdě hlásí ke svým kořenům v základních uměleckých školách. Uskutečnilo se celkem 995 akcí, na kterých odhadem účinkovalo 130 000 dětí. Pro velký zájem škol ZUŠ Open zapojilo do mediální podpory ze strany projektu i programy škol, které se konaly v bezprostřední blízkosti termínu konání happeningu anebo ve spolupráci s partnerskými institucemi či festivaly.
Na náměstích, v ulicích, kulturních domech, divadlech, galeriích, parcích, kostelech, nemocnicích, v domovech pro seniory, na hradech a zámcích, na nádražích, v nákupních centrech či kavárnách se rozehrála velmi pestrá přehlídka napříč uměleckými obory a žánry pro širokou veřejnost bez ohledu na věk.
Druhý ročník ZUŠ Open prohloubil vzájemnou spolupráci škol v rámci jednotlivých krajů, navázal či pokračoval v řadě projektů s profesionálními kulturními institucemi, festivaly či jednotlivými umělci. Ve spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem vystoupily děti z Karlovarského kraje v celém centru města.
Společný happening škol Olomouckého kraje vyvrcholil provedením opery Tomáše Hanzlíka Tvarůžkové ódy pod osobní patronací skladatele Emila Viklického. Celodenní přehlídka všech škol Libereckého kraje odstartovala sborovým vystoupením 444 mladých zpěváků společně s pěvkyní Magdalenou Koženou. Beroun představil přehlídku středočeských škol pod patronací houslisty a dirigenta Jana Talicha. Benátky nad Jizerou přivítaly patronku NF Magdalenu Koženou společně s hostujícími školami z regionu na zvučeném pódiu v centru města.
V Mikulově se představili nejlepší hráči na lidové nástroje v rámci vyvrcholení celostátní soutěže, Open-air festival SchoolStock 2018 představil ZUŠky z Příbramska. Školy z Vysočiny se vypravily na umělecké putování po stopách Gustava Mahlera. V Litomyšli byla uvedena premiéra tanečního vystoupení inspirovaného knihou J. K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít. Brněnské ZUŠky opět připravily rozsáhlý společný program, kterým provedl beatboxer En.dru. Ostrava představila tradiční přehlídku talentů regionu ve spolupráci s Janáčkovou konzervatoří a proběhla zde, jakož i v řadě jiných měst z iniciativy projektu, výstava výtvarných oborů škol na krajském úřadě.
V hlavním městě byl v rámci oslav ZUŠ Open oficiálně zahájen nový stipendijní program NFMK MenART společným koncertem mentorů Ivo Kahánka, Lenky Nové a Beaty Hlavenkové a jejich žáků v rámci festivalu Pražské jaro v Anežském klášteře, kde též Národní galerie v Praze připravila speciální výtvarný program pro studenty ZUŠ a hostila výstavu výtvarných děl budoucích stipendistů. Díky spolupráci s MHF Pražské jaro se úspěšné hudební soubory a výtvarný ateliér škol prezentovaly již 12. 5. 2018 na pražské Kampě při slavnostním zahájení festivalu. ZUŠ Open v Praze vyvrcholilo programem na půdě Senátu České republiky ve Valdštejnské zahradě, do kterého se zapojily hudební soubory, sbory, taneční i divadelní skupiny ze všech krajů ČR. Celodenního programu se zúčastnilo na 650 mladých umělců a pedagogů. Vrcholem dne byl slavnostní večerní koncert škol za osobní účasti Magdaleny Kožené a dalších hostů a úspěšný zápis do Guinessovy knihy rekordů o největší dětskou tištěnou grafiku na světě, kterou prezentovala ZUŠ z Mšena.
Stejně jako ve svém prvním ročníku se konal projekt ZUŠ Open s podporou významných osobností v roli garantů jednotlivých uměleckých oborů. Kromě patronky Magdaleny Kožené a spolupatrona Davida Marečka, ředitele České filharmonie, projekt i letos podpořil designér a pedagog Vysoké školy uměleckoprůmyslové Maxim Velčovský (jako garant pro výtvarný obor), režisérka Alice Nellis (jako garantka pro literárně-dramatický obor) a tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi (jako garanti pro taneční obor). Aktivně se podíleli na přípravách a medializaci projektu, řada z nich také svou osobní přítomností přímo podpořila akce v několika městech.
Novinkou pro letošní rok byly progresivní úpravy na webových stránkách ZUŠ Open, kde mají všechny školy zapojené do projektu možnost sdílení a editace vlastního profilu včetně ukázek z vystoupení, výsledků jejich práce, pozvánek, fotografií, vzkazů či propagačních materiálů školy, a propojit tak s komunikací projektu své vlastní webové stránky a sociální sítě. Ze strany projektu byly taktéž připraveny prezentace výtvarných oborů škol, které byly součástí komunikace na LED obrazovkách festivalů Pražské jaro a Concentus Moraviae.
Kromě aktivní pomoci s propagací jsme se snažili v rámci komunikace s vedením měst a krajů vyjednat podmínky pro přímou finanční podporu školám při realizaci produkcí ZUŠ Open. V tomto smyslu si projekt klade za cíl cíleně pokračovat, a podpořit tak školy i v možnostech realizace vlastních projektů s oporou ve veřejných zdrojích.
Stejně tak jako v prvním ročníku jsme požádali školy o reflexi happening ZUŠ Open. Ze stále rostoucího zájmu škol o možnost plnohodnotné realizace svého vlastního programu, aktivního zapojení do společných akcí a stále většího rozsahu projektu vyplynul jednoznačný posun k rozšíření projektu ZUŠ Open do dvoudenního festivalu.
Oficiální termín pro třetí ročník happeningu je 31. 5. - 1. 6. 2019.
Z došlých odpovědí škol dále vyplynulo:
-
druhý ročník ZUŠ Open potvrdil očekávání škol v budování tradice oslav unikátního systému základního uměleckého vzdělávání;
-
školy vnímají velmi pozitivně možnost osobních jednání se zástupci projektu v rámci krajských či regionálních setkání, možnost osobního sdílení svých potřeb, námětů a zkušeností;
-
školy oceňují celorepublikovou profesionální kampaň a mediální prezentaci tématu i jednotlivých škol a pedagogických osobností;
-
významnou hodnotu pro školy představuje možnost prezentace v rámci MHF Pražské jaro či na platformě Senátu ČR, na akcích, které jsou produkovány a finančně zaštítěny samotným NF či profesionálním partnerem;
-
školy oceňují aktivní kroky a jednání NF směrem k městům, obcím a krajům v oblasti finanční podpory a propagace, ale mnozí doufají, že NF systémově otevře cestu k získávání finančních prostředků na rozvoj škol;
-
řada škol velmi pozitivně reflektuje spuštění pilotního ročníku stipendijního programu MenART a pevně doufá v jeho rozšíření i do literárně-dramatického a tanečního oboru.
Akce se stejně jako v minulém roce těšila velkému zájmu médií. O ZUŠ Open bylo zveřejněno přes 576 článků, rozhovorů, reportáží a pozvánek v celostátních i regionálních médiích. Reportáže proběhly v České televizi a Českém rozhlase na celostátní i regionální úrovni.
Pod claimem DĚTI ŽIJÍ UMĚNÍM od počátku měsíce dubna a po celý květen 2018 probíhala masivní celostátní kampaň, která pokrývala nejrůznější druhy celostátních i regionálních médií včetně outdooru. Vedle imageové kampaně byly prezentovány i jednotlivé události ZUŠ Open. Hlavními mediálními partnery byly Česká televize a Český rozhlas.

Související dokumenty