Výherci 2. ročníku soutěže "Školní jídelna chutně a zdravě"

Vydáno:

Školním jídelnám nechybí fantazie ani odvaha Finálové kolo 2. ročníku soutěže „Školní jídelna chutně a zdravě“ se uskutečnilo dne 26. 10. 2018 na Středním odborném učilišti gastronomie a podnikání v Praze. Soutěž připravila Asociace zřizovatelů školních jídelen, z. s. ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Hlavním partnerem soutěže byla společnost: Bidfood Czech Republik s. r. o.

Výherci 2. ročníku soutěže „Školní jídelna chutně a zdravě“
Ilona
Kumžáková Richterová,
referentka stravování, Magistrát hlavního města Prahy, odbor školství a mládeže
Soutěžního finálového kola se zúčastnilo 10 školních jídelen z Prahy zastoupených vždy jedním kuchařem či kuchařkou, kteří postoupili z úvodního korespondenčního kola soutěže. Úkolem soutěžících bylo navrhnout a připravit tříchodové menu z moderních a nutričně vyvážených pokrmů na zadané téma. Téma pro letošní rok znělo: „Podzim na české vesnici“.
Komise hodnotila průběh přípravy menu, organizaci a čistotu pracoviště, servírované vzorové porce a chutnost pokrmu. Stejně jako v loňském roce účast v komisi přijala čestná předsedkyně AZŠJ MUDr. Kateřina Cajthamlová, předseda ČMOS PŠ Mgr. František Dobšík a ředitelka odboru školství a mládeže Mgr. Lenka Němcová. Dále také zástupkyně ČŠI Mgr. Vladislava Coufalová či profesionální kuchař společnosti BidFood Czech Republik a v neposlední řadě i zástupci strávníků - žák ZŠ a studentka SŠ.
Letošní druhý ročník potvrdil, že školním jídelnám určitě fantazie nechybí, že se dá uvařit vynikající menu z běžných surovin jako jsou jablka, dýně, houby. Všechna soutěžní menu byla velmi zajímavá, nicméně pravidla soutěže byla neúprosná a porota musela na závěr vybrat tři nejlepší. Ocenění nicméně čekalo na všechny soutěžící a všem tak děkujeme za skvělý výkon. Přejeme mnoho spokojených strávníků.
1. místo
Školní jídelna Dušní v Praze 1
soutěžící kuchař Miroslav Petr
1. místo
Soutěžní menu: zelňačka s vesnickou klobásou; krůtí závitek s bylinkovo-mandlovou nádivkou a houbovým ragú a pečenými bramborami; krupičková panna cotta s malinovým přelivem
2. místo
SOŠ a SOU Praha-Čakovice
soutěžící kuchař Martin Franc
Soutěžní menu: čočková polévka s kořenovou zeleninou a zakysanou smetanou; vepřové karé sous vide s jablky, bramborovo-mrkvovým pyré a pohankou; tvarohový pudink s hruškami, ořechy a chia semínky
2. místo
3. místo
Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze 4
soutěžící kuchařka Jaroslava Linková
Soutěžní menu: celerový krém; králičí ragú s dýňovo-bramborovým pyré; cuketové lívanečky s ovocným žahourem a tvarohem
3. místo
PŘÍBĚHY SOUTĚŽÍCÍCH
Martin Franc, SOŠ a SOU Čakovice:
Naše podzimní menu vypadá na první pohled venkovsky, ale zároveň je plné chutí a barev, které k tomuto období patří. Vybrané „obyčejné suroviny“, jako jsou jablka, čočka, brambory nebo vepřové karé, připravené moderními způsoby (vaření ve vakuu), dodávají menu na ušlechtilosti a zajímavosti. Významnou roli při sestavování tohoto menu hrají také nutriční hodnoty pokrmů, které jsou vhodné pro dospívající mládež. Jednoduchý dezert je připravený jen z pár surovin, ale tvoří působivou tečku za hlavním chodem. Menu je velmi rozmanité, přičemž jeho příprava je snadná.
Školní jídelna Uhelný trh:
Pražský magistrát vyhlásil druhý ročník soutěže o zdravý chutný oběd ve školní jídelně na téma „Podzim na české vesnici“. Po loňském úspěchu našich jídelen jsme se už těšili na vyhlášení tématu. Školní jídelna Uhelný trh má tři samostatná pracoviště a každé soutěží samo za sebe se svým menu. Jak jsme menu vybírali a sestavovali?
Napřed jsme si sepsali podzimní suroviny, které se vyskytují na české vesnici. Pak jsme si vybrali suroviny, ze kterých chceme vařit, a následně vymýšleli z těchto surovin chutná a zdravá jídla.
Pan kuchař z Dušní šel cíleně za vítězstvím a zvolil oblíbené kombinace surovin - zelňačka s klobáskou, krůtí roláda, pečené brambory, houbové ragú, ale hlavně vynikající krupicová panna cotta s malinami.
Paní kuchařka z Uhelného trhu odvážně zvolila bezmasé, ale velmi zajímavé jídlo - kroupovou polévku s houbami, zapečené brambory, dýně, červená řepa a fazole s tymiánem a česnekovým dipem a opravdu hodně neobvyklý, ale velmi zdravý salát z cibule a smetany.
Paní kuchařka z Dražického zařadila českou rybu - kapra s nezvyklým, ale chutným kapustovým ragú a výborný švestkový štrůdl s mákem. Polévku zvolila cuketový krém, což není lehký úkol.
Abychom splnili podmínku soutěže, zařadili jsme tato jídla do jídelníčku v jednom týdnu, doplnili ještě dalšími podzimními českými jídly a odvařili jsme celý „podzimní týden“. Strávníci byli zvědaví, natěšení a překvapení. Někdy mile, někdy méně. Připouštím, že kapra si zvolila většinou skupina odvážných učitelů, dětí mnohem méně. Bezmasé jídlo si zvolilo dětí více, ale úspěch to opět zaznamenalo u dospělých strávníků.
Postup do finále všech tří pracovišť nás velmi potěšil. Celkové vítězství pana kuchaře Miroslava Petra z Dušní nás potěšilo ještě více.
Soutěž byla stejně jako minulý rok skvěle připravena a porota dobře naladěna. Překvapením byla účast dvou dětských strávníků v porotě, to jsme nečekali. Připouštím, že pokud bychom to věděli předem, nebyli bychom s volbou jídel tak odvážní.
Děkujeme především p. Kumžákové, ale i všem porotcům a zaměstnancům SŠ na Černém Mostě za možnost zpestřit si všední pracovní dny, a ještě mít šanci vyhrát krásné a hodnotné ceny. Pokud bude soutěž vyhlášena i příští rok, určitě se zase zúčastníme.
Za pracoviště Uhelný trh, Dušní a Dražického náměstí Renáta Břecková
Jaroslava Linková, Gymnázium Na Vítězné pláni:
Téma letošní kuchařské soutěže „Podzim na české vesnici“ mě velmi potěšilo. Hlavně proto, že mám velmi kladný vztah k české vesnici, na kterou jsem se před deseti lety přestěhovala z Prahy. A podzim? To jsou pro mě především procházky po lese spojené se sběrem hub, sklízení zeleniny ze zahrádky a její zpracování. Proto byl výběr menu pro mě jednoduchou záležitostí. Ráda jsem se zúčastnila a doufám i dokázala, jak může být jídlo pocházející z českých surovin chutné, pěkné, ale i zdravé.
MŠ Pastelka, Praha 12:
Všeobecně je známo, že děti mají rády kuřecí maso, i naše zkušenosti jsou takové. Tak vymýšlíme a zkoušíme nové recepty. Recept, který jsme vybrali na soutěž, se dá dělat v různých variacích. Rolády plníme brokolicí a karotkou, špenátem, míchanými vejci atd. Bramborová kaše s celerem je také oblíbená. Omáčka na rolády je z výpeku povařená se švestkami a propasírovaná na rolády. Polévka pórková doplněná o quinou (merlík chillský) je plná vitamínů a dětem chutná. Na závěr musím říci, že se snažíme vařit chutně a zdravě za použití čerstvých surovin.

Související dokumenty