Poskytování informací

Vydáno:

E-shop zabývající se prodejem surovin požaduje po školní jídelně dodací listy a faktury za celý školní rok. Firma napsala, že pokud jim dané faktury a dodací listy nebudou poskytnuty, bude postupovat dále dle zákona č. 106/1999 Sb. Je to značný obsah informací a jejich příprava výrazně zasáhne do chodu organizace, která trpí personální nouzí. Je soukromý subjekt oprávněn tyto informace po školní jídelně požadovat?

Poskytování informací
Mgr.
Alice
Frýbová
Zákon č. 106 nezná (vyjma některých osobních údajů) výjimku, kdy se informace neposkytují. Jediná výjimka je zjevné zneužití práva, což zde není (zatím bylo rozhodnuto, že je to pouze v případě opakovaného vyžádání informací, kdy cílem je zahltit danou organizaci). Naopak už bylo judikováno, že ceny se zásadně poskytují (na rozdíl třeba od postupu přípravy, což může být obchodní tajemství). Obávám se tedy, že oprávněný subjekt - e-shop nárok na tyto informace má. Je veřejným zájmem, aby ceny byly známé, a tak mohl existovat konkurenční boj mezi soukromými subjekty - tím by byla snižována cena, za kterou veřejné subjekty kupují.
Nicméně pokud žádost ještě nebyla podána, doporučila bych školní jídelně urychleně (před podáním žádosti) zveřejnit na webových stránkách ceník za poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb.
Je to podle ust. § 17, tedy že povinný subjekt může žádat úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením kopií, opatřením technických nosičů dat a s odesláním informací žadateli. Povinný subjekt může vyžádat i úhradu za mimořádně rozsáhlé vyhledání informací. Právě toto mimořádné vyhledání informací by mohlo odpovídat situaci ve výše uvedené školní jídelně. Může si určit např. 150 Kč za hodinu práce jednoho pracovníka. Pak v prvotní odpovědi vyčíslí odhadovaný počet hodin, tzn. 100 faktur, kdy skenování a kontrola případné anonymizace (osobních údajů fyzických osob) trvalo 10 min., tzn. 100 x 10 = 1000 min., to odpovídá 16,6 hodin. Zaokrouhluje se zpravidla dolů, tedy vedle náhrady za papír, CD apod. lze požadovat 2 400 Kč a je to předpoklad pro poskytnutí informace.
Ale jak jsem uvedla výše, nedomnívám se, že obsahově lze žádost odmítnout a informace neposkytnout.