Naše (ne)obyčejné ovoce

Vydáno:

Jablka, nebo hrušky - co je zdravější, co je chutnější, které jsou oblíbenější? Jsou nám tak známé, a přitom tak tajemné. V naší zemi jde o nejtradičnější ovoce. Na trhu je běžně dostaneme celoročně, záleží pak na odrůdách a jejich sezóně. Nejlepší jsou ty přímo od sadaře, takové ovoce je chutné, voňavé, křupavé a plné vitamínů.

 

JABLKA
-
pocházejí ze střední Asie, u nás se pěstovala už za Karla IV.;
-
v současné době se u nás pěstuje asi šedesát druhů;
-
měli bychom je skladovat především v chladu a konzumovat nejlépe syrová;
-
do mrazáku je nejprve oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a zblanšírujeme, můžeme posypat cukrem a zavakuovat. Takto vydrží až půl roku;
-
nejstarší způsob konzervace je sušení - kolečka jablek navlečeme na šňůrky nebo rozložíme na rošty a necháme vysušit. Sušením se přírodní cukry koncentrují, a tak jsou vyhledávaným zdrojem energie, hlavně u sportovců.

Související dokumenty