Francouzské školní jídelny

Vydáno:

Ve Francii navštěvuje školní jídelny 12 352 000 žáků a studentů 65 510 škol (základních a středních, soukromých a veřejných). Školní jídelny jsou místem, v souvislosti s nímž vyvstávají společenské a vzdělávací stejně jako ekologické a politické otázky, neboť se v nich každý den stravuje zhruba 8 milionů dětí a vydává se téměř 1 miliarda jídel za rok.

Pro mnoho odborníků představuje školní jídelna místo pro setkávání, prostor pro sdružování se a učení se, utváření společenských vztahů. Aby se zde děti cítily dobře, musí nabízet příjemné a pohodlné prostředí. Proto je třeba věnovat pozornost jejímu celkovému uspořádání, vhodně uzpůsobit nábytek, zajistit adekvátní teplotu, odhlučnění či osvětlení. Jedná se o místo, kde děti tráví více než 30 minut, a tento čas musí být strávený tak, aby jim umožnil odpočinout si a načerpat novou energii.
Uspořádání
Ne všechny školy mají jídelnu ve svém areálu a ne všechny jídelny fungují stejně. Uspořádání závisí především na stupni školy a prostředcích vyčleněných místní samosprávou.
V rámci základního vzdělávání není poskytování stravování povinnou veřejnou službou. Zajišťují ho obce, které si mohou zvolit, zda ho poskytovat budou. Zhruba 20 % škol tak žádnou jídelnu nemá, zejména soukromé školy a školy na venkově. Přestože je poskytování stravovacích služeb nepovinné, jakmile je obec začne provozovat, přístup k nim musí zajistit všem žákům, jak stanoví článek L.131-13 školského zákona. Obce musejí dohlédnout na to, aby kapacity stravovacích zařízení odpovídaly počtu dětí bez ohledu na zaměstnání jejich rodičů, ekonomickou situaci, původ či handicap. Pokrmy se buď připravují přímo v kuchyni, která k jídelně náleží, nebo se - jestliže službu zajišťuje cateringová společnost - připravují v centrální kuchyni a do školní kuchyně se pouze dovážejí. Stoly obsluhují zaměstnanci dané samosprávy.
Poskytovat

Související dokumenty