Bezmasé moderní pokrmy

Vydáno:

Od června 2018 jsem měla v plánu praktické školení pro kuchaře. Téma znělo "Bezmasé moderní pokrmy". Oslovila jsem pana Zdeňka Hladíka s prosbou o pomoc při této akci. Kdo zná pana Hladíka, tak ví, že neodmítl. Každý kuchař si měl vymyslet své dva recepty tak, aby odpovídaly zadanému tématu, které se pak skutečně vařily a po degustaci je určitě zařadíme mezi naše běžná jídla do jídelníčku. Od konce srpna začal kolotoč výměnných e-mailů a telefonů mezi kuchaři a panem Hladíkem. Všichni chtěli mít "svůj" pokrm dokonalý, a tak rady od zkušeného pana Hladíka byly k nezaplacení. Ke mně se pak dostal seznam ingrediencí, které jsem objednala, rozdělila na hromádky, připravila jídelnu a mohl začít den "D".

Bezmasé moderní pokrmy
Iveta
Brunová,
vedoucí jídelny ZŠ a MŠ Malšice
Kuchaři se sešli v 8:30 a pustili se s chutí do díla. Popravdě některé věci jsme slyšeli a viděli poprvé. A i k tomu mělo setkání sloužit poznat nové věci a naučit se s nimi pracovat. V 10:30 se začali scházet další účastníci kurzu (ochutnávači). Mezi nimi byly učitelky, rodiče, kolegyně z jiné školy a naše koordinátorka Skutečně zdravé školy Lenka.
A jaká jídla naši kuchaři vymysleli, uvařili a poté snědli? Myslím, že se vám budou sbíhat sliny už jen při přečtení názvů, a obrázky tuto skutečnost jen doplní...
Uvařili jsme tedy:
-
zapečené lasagne s červenými fazolemi, rukolovým salátem s mátovým dresinkem
-
bramborová lepenice s jáhlami a kysaným zelím, uzené tempehové výpečky, trhané listy salátů s francouzským dresinkem
-
cizrnové pyré s amarantem, grilovaná zelenina a celerové škvarky
-
tortilla s cizrnovou salsou, zeleninou a grilovaným goody foody
-
francouzské dukátky, hranolky z dýně a celeru, ledový salát s mrkví, tatarka z červené čočky
-
irské robi maso s mrkví, pohanka s restovanou dýní
-
uzený tempeh se žampiony a celozrnným kuskusem, rukolový salát se sušenými rajčaty, olivami a konopným dresinkem
-
marinovaný seitan s pórkem a tříbarevnou rýží, salát z kvašené zeleniny KIMČI
Marinovaný seitan s pórkem a tříbarevnou rýží, salát
I-----------------------------I----------------------------------------------I 
I Druh potraviny I hmotnost v g I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I I hrubá I čistá I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I rýže trojbarevná natural I I 800 g I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I seitan I I 800 g I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I čerstvý pórek I 500 g I 400 g I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I olej řepkový I I 110 ml I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I citronová šťáva I I 75 ml I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I fermentovaná sójová omáčka I I 150 ml I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I česnek I 20 g I 15 g I
I-----------------------------I-----------------------I----------------------I
I Průměrná hmotnost 1 porce: 300 g I
I Norma je na 10 velkých porcí (koeficient 1). I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup: I
I Seitan nakrájíme na kostičky a dáme min. na 20 minut marinovat. Nakrájený I
I pórek orestujeme, poté dáme prohřát seitan i se zbytkem marinády. Uvařenou I
I rýži promícháme se směsí pórku a marinovaného prohřátého seitanu. Podáváme I
I se zeleninovým salátem. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny: 01 obiloviny obsahující lepek I
I 06 sójové boby (sója) I
I----------------------------------------------------------------------------I
A co je vlastně seitan?
-
je vyroben z pšeničného lepku a vody;
-
má vysoký obsah bílkovin a je dobrým zdrojem minerálů, jako jsou selen a železo;
-
má nízký obsah sacharidů a tuku;
-
alternativa živočišné bílkoviny.
Populární způsoby, jak seitan upravit:
-
marinování, pečení a nakrájení na plátky jako maso;
-
používá se jako náhražka hovězího masa;
-
naložit v barbecue omáčce a podávat jako hlavní pokrm;
-
smažit jako kuřecí stripsy;
-
vařit v bujónu, aby získal extra chuť.

Související dokumenty