Strašidlácké běsnění

Vydáno:

Co v sobě ukrývají dva nejznámější podzimní svátky? Jak je s dětmi slavit? Po roce 1989 se i u nás v České republice, a tím pádem i ve školách, zabydlel svátek Halloween a některé jeho zvyky jsou u dětí velmi oblíbené. Co je tedy Halloween, odkud pochází, proč se slaví? A jak si s dětmi připomenout svátek Všech svatých, který je hlavně křesťanským svátkem, a Památku zesnulých neboli lidově Dušičky?

Strašidlácké běsnění
Jaroslava
Pachlová,
školní družina ZŠ Stráž u Tachova
Halloween, nebo Dušičky
Konec října a začátek listopadu je po staletí věnován oslavám zesnulých. V každé kultuře jsou jiné zvyky, ale především díky globalizaci se poslední roky prolínají různé obyčeje. Světem se šíří hlavně slavení Halloweenu - 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Během noci z posledního října na prvního listopadu se lidé oblékají do kostýmů, zdobí domy, vydlabávají dýně, straší se a děti koledují o sladkosti.
Ale maska z vydlabané dýně s prořezanýma očima a ústy, se světýlkem uvnitř se objevovala až do poloviny 20. století například i na Slovácku, kde se tak maskovaly Lucky (svátek sv. Lucie 13. 12.), ale i masky po celé Evropě. Takže populární "halloween" z dýně je v podstatě prastará evropská maska. Spolu s migrací obyvatel se přestěhovaly do Ameriky v 1

Související dokumenty