Činnost školní družiny a školního klubu v prvním pololetí školního roku 2021/2022

Vydáno:

Článek je zacílen na základní termíny činností školní družiny a školního klubu v prvním pololetí školního roku 2021/2022 a zdůraznění postupů, které jsou s nimi spojeny1). Jednotlivé situace a aktivity se vztahují na školní družiny a školní kluby zřízené státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí (dále jen "veřejné"), soukromé i církevní. Jestliže se činnost týká pouze školních družin nebo školních klubů určitého zřizovatele, je tato skutečnost uvedena.

ZÁŘÍ
Zkušenosti získané v "nestandardně" probíhajícím školním roce 2020/2021 je účelné zúročit při zahájení školního roku 2021/2022 a následně v průběhu prvního pololetí tohoto školního roku. Uzlovými body jsou v tomto ohledu dva instituty -
omezení a přerušení provozu
školní družiny a školního klubu a
určení výše úplaty
úměrné omezení nebo přerušení provozu školní družiny nebo školního klubu.
V prvním pololetí školního roku 2021/2022 budou veřejné školní družiny a veřejné školní kluby i nadále vycházet z novelizované vyhlášky č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů2) (dále jen "vyhláška č. 74/2005 Sb."), která výslovně zakotvuje vztah omezení, přerušení provozu školní družiny nebo školního klubu a poměrného snížení úplaty za zájmové vzdělávání.
V této souvislosti je účelné připomenout následující:
-
provoz školní družiny, školního klubu jakéhokoli zřizovatele může omezit, přerušit ředitel nebo jiný subjekt3),
-
pouze veřejné školní družiny nebo veřejného školního klubu se týká povinné snížení úplaty dle § 11 odst. 5 a odst. 6 vyhlášky č. 74/2005 Sb.,
-
uvedené poměrné snížení úplaty vyplývá přímo z vyhlášky č. 74/2005 Sb., účastník školní družiny nebo účastník školního klubu o ně nežádá a ředitel při určení poměrně snížené úplaty za zájmové vzdělávání nerozhoduje ve správním řízení.
Jestliže jsou ve vnitřním řádu veřejné školní družiny nebo

Související dokumenty