Činnost a dokumentace školní družiny v kontextu kritérií České školní inspekce

Vydáno:

4. část Článek uzavírá sérii článků věnovaných analýze kritérií, pomocí kterých Česká školní inspekce (dále jen „ČŠI“) měří kvalitu činnosti školní družiny. Obsahem článku je komentář kritérií vztažených k oblasti Vzdělávací výsledky žáků a Podpora žáků při vzdělávání (rovné příležitosti)1). Popis činností a dokumentace související s kritérii jsou shrnuty v „kontrolních listech“.

Oblast Vzdělávací výsledky žáků
Oblast
Vzdělávací výsledky žáků
je ČŠI hodnocena podle kritérií
-
5.1 Výsledky vzdělávání žáků odpovídají očekávaným výsledkům podle vzdělávacích programů, 
-
5.2 Žáci jsou ve školní družině motivovaní k dosahování dobrých výsledků a projevují sociální a osobnostní kompetence a občanské hodnoty.
Z uvedených kritérií je zřejmé, že ČŠI hodnotí činnost školní družiny ve dvou pomyslných úrovních:
-
zjištění faktů (výsledků, výstupů), souladu, či nesouladu konkrétních výsledků vzdělávání jednotlivých účastníků školní družiny (žáků) s cíli formulovanými ve školním vzdělávacím programu (dále jen „ŠVP“) a
-
rozpoznání pedagogických nástrojů, procesu, organizace zájmového vzdělávání, pomocí kterých pedagogičtí pracovníci školní družiny přispívají k tomu, aby se každý jednotlivý účastník školní družiny maximálně přiblížil cíli definovanému v ŠVP.
Předpokladem srovnávací činnosti ČŠI je existence, případně zaznamenání výsledků, které mají být porovnány s výsledky dle ŠVP. Z tohoto úhlu pohledu je vhodné připomenout:
-
Pro zájmové vzdělávání ve školní družině není vydán rámcový vzdělávací program. Minimální obsah ŠVP je stanoven § 5 odst. 2 školského zákona a k nezbytnému minimálnímu obsahu ŠVP stanovému školským zákonem patří i
konkrétní cíle vzdělávání
.
-
Základní cíl zájmového vzdělávání je vymezen v § 111 odst. 1 školského zákona takto:
Zájmové vzdělávání poskytuje účastníkům naplnění volného času zájmovou činností se zaměřením na různé oblasti
. Konkrétní obsah, který školní družina spojí s uvedeným základním cílem zájmového vzdělávání, je odvislý od potřeb jednotlivých účastníků školní družiny i podmínek, ve kterých školní družina realizuje svou činnost. Jaké momenty však musí brát školní družina v potaz?

Související dokumenty