Začínáme aneb K čemu to judo dětem vlastně bude?

Vydáno:

Každý uvědomělý rodič ví, že by měl vést svého potomka ke zdravé fyzické aktivitě. Pokud je (anebo byl) sám sportovcem, má většinou jasnou představu, jak by taková aktivita měla vypadat. Jestliže však byl spíše pohodlnější typ, často lehce tápe, váhá, přemýšlí, v horším případě si realizuje své nenaplněné touhy...

 

 

 

 

Začínáme aneb K čemu to judo dětem vlastně bude?
Mgr.
Andrea
Šálová,
Judo Academy Praha
Moudré UNESCO
Na podporu svého tvrzení, že judo je jedním z nejprospěšnějších sportů pro děti, zmíníme fakt, že jej UNESCO vyhlásilo za "nejlepší výchovný sport pro děti a mládež ve věku 4-21 let, protože umožňuje: Komplexní tělesnou výchovu, která prostřednictvím znalosti sportu zvyšuje všechny psychomotorické schopnosti (prostorové vnímání, perspektivu, oboustrannost, lateralitu, házení, tlačení, plazení, skákání, pohyblivost, pády, nezávislou společnou koordinaci obou rukou a nohou atd.) a rozvíjení vztahů s ostatními, využívání dynamiky hry a boje jako sjednocujícího elementu a zavádění technické a taktické sportovní iniciace do upravené podoby; navíc v hledání obecné, ideální zdatnosti". Tolik překlad z článku zveřejněného na Facebooku WJF (World Judo Federation - Světová federace juda) 15. 3. 2015.
Chvála převedená do praxe
Výše uvedená citace vystihla stručně vše, co judo přináší. My se na zmíněný aspekt "rozvíjení vztahů s ostatními" teď podíváme trošku podrobněji: když vaše ratolest začne chodit "do juda", zpozorujete výrazné změny nejen ve fyzické zdatnosti, ale především v morálním procesu. Základní náplní práce každého správného trenéra je totiž naučit rozjuchané dítko úctě ke svému okolí a pokoře při dosahování cílů. Vše začíná již vstupem do tělocvičny (málokdo již dnes řekne japonsky dožó), kdy má žák má udělat pozdrav úklonou - rei. Už jen to, že se musí prcek v kimonu na prahu tělocvičny zastavit, uklonit a pak teprve může pokračovat dál ve své cestě, má na jeho myšlení, a potažmo chování, značný vliv. Když pak musí při nástupu chvíli vydržet sedět v seiza (vsedě na patách) a na pokyn trenéra se opět uklonit, je začátek tréninku úspěšně zvládnut a žáček může začít se soustředěním na zadané úkoly.
Díky, kámo!
Co se týče náplně tréninkové jednotky, téměř vždy se v ní objevují randori - cvičné zápasy. Ty probíhají ve stoje a na zemi. Kromě toho, že je při nich zakázáno jakékoli jednání vymykající se fair play (kousání, štípání, tahání za vlasy...), je jeho nedílnou součástí pozdrav na začátku - opět lehká úklona, a hlavně na konci - podání ruky jako vyjádření úcty k soupeři. Ignorování těchto zvyků značí pohrdání soupeřem a může být bráno jako urážka. Takže pokud si vaše dítě tyto základní návyky osvojí, je na dobré cestě k morálnímu rozvoji nejen ve sportu.
Pecivál, nebo judem políbený sportovec?
Fyzická činnost je pro dítě nesmírně důležitá. Je však nutné ji rozvíjet přiměřeně věku a s ohledem na tělesnou konstituci. A všechno tohle judo umí. Ptáte se, jak je to možné? Jednoduše! V každém kvalitním judo klubu působí i kvalifikovaní trenéři, kteří přesně vědí, a jejich letitá zkušenost to potvrzuje, co si ten který věk u dětí žádá. Těžko naložíte předškolákovi na záda dvacetikilové závaží a pošlete ho dělat dřepy. Ovšem u dorostenců už je to třeba samozřejmostí. Fyzický rozvoj má své zákonitosti a těmi je třeba se řídit. V Judo Academy mohou děti začít s judem již od tří let a trénink, pokud tomu tak můžeme říkat (jedná se spíše o rozvoj všeobecných pohybových dovedností), probíhá zásadně formou hry. Jedinou zátěž, kterou děti používají, je jejich vlastní tělo. A věřte, že i to se často těžko nese. Míče, míčky, lavičky, kladiny, obruče, tunely, balanční prvky... Všechny možné i nemožné pomůcky, které vás napadnou, jsou součástí lekcí s těmi nejmenšími, kteří jsou nejnáročnějšími žáčky, a upoutat jejich pozornost (a udržet ji!) je leckdy nadlidský úkol. Už jen pestrá škála hravých doplňků tréninku ale zaručuje jeho všestrannost, a tudíž rozvoj představivosti, postřehu, orientace v prostoru, perspektivy... Když se k tomu přidají pohybové hry - komplexní cvičení je na světě! Pohyblivost, obratnost, dynamiku, koordinaci a v neposlední řadě zdravou soutěživost tak budují trenéři u dětí soustavně, aniž by to ony postřehly.
20, nebo 60 kilo - o váze to není
V mnoha sportech je předpokladem pro úspěch vhodný somatotyp - u basketbalu přijde vhod pořádná výška, tenista ocení šlachovitou postavu stavěnou na výdrž, při sumu všichni čekají pořádné tlouštíky. V judu jsou váhové kategorie s rozmezím většinou 4-6 kilogramů (u dětí i výrazně méně), tudíž nehrozí, že by se váš 25kilogramový drobeček "potkal" na turnaji se solidně stavěným závodníkem. Pro judistu je výhodou střední postava, která mu dává na výběr z mnoha vhodných technik. Ale v řadách úspěšných závodníků jsou i menší muži, kterým napomáhají techniky (např. seoi-nage), kdy se pod soupeře mohou "schovat". Vyšším pak vyhovují chvaty typu uchi-mata - protivníka si "natáhnou" na sebe. Zkrátka a dobře - judo si poradí s téměř každým typem postavy, a pokud žák chce, dokáže být úspěšný i s netypickou konstitucí.
Holčička, nebo chlapeček?
U juda je to jedno! U těch nejmenších (koťat) se ani nerozlišuje, kdo se s kým pere - a holky často dávají stejně starým i stejně těžkým klukům pořádně zabrat a mnohdy vítězí na plné čáře! K rozdělení kategorií dochází až v mladších žácích, tedy ve věku 10 let, kdy se začínají projevovat fyzické rozdíly a už by to soutěžení přece jenom nebylo úplně fér.
Baby judo v Judo Academy
Profesionální klub, špičkoví trenéři, jedinečné zázemí - to je Judo Academy Praha. Její součástí může být i dítko školkou povinné (už jsme zmínili, že lze začít ve třech letech), stačí se přijít podívat, jak to na judu chodí, vyzkoušet si trénink baby juda, a když ho to bude bavit, začne se učit základy jednou týdně v kroužku ve své školce nebo místní škole. Tréninky v JA vedou zkušení trenéři, bývalí i současní reprezentanti, medailisté z evropských i světových soutěží David Dubský, Jiří Vaněk, Tomáš Jákl, Václav Sedmidubský a mnoho dalších zvučných jmen. Na soustředění či judo víkendu se můžou něco přiučit od úspěšných judistů Michala Horáka nebo Martina Volka. Široká členská základna (JA má kolem 3 tisíc členů) nabízí mnoho možností, jak potkávat kvalitní soupeře, pořádně si zatrénovat, a hlavně poznávat nové kamarády, kteří mají rádi judo. Jména úspěšných závodníků se pak pravidelně objevují na webových stránkách a Facebooku JA.

 

 

 

Související dokumenty