Vánoční čarování

Vydáno:

Nejkrásnější čas vánoční je zde a my si s dětmi můžeme vyrobit vánoční dárečky pro rodiče nebo kamarády, které předškoláci zvládnou zcela hravě. Dárek vyrobený vlastní rukou je snad ten nejkrásnější, kterým můžeme obdarovat své blízké. Vánoční čarování je dnešní téma a čarovat opravdu budeme - se samoschnoucí hlínou. Dáme vám tři tipy na zajímavé vánoční dárky.

Vánoční čarování
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
MAGNETKY
Budeme potřebovat:
-
terakotovou hlínu nebo keramickou samotvrdnoucí bílou hlínu
-
tempery, vodovky nebo akryl
-
bezbarvý matný nebo lesklý lak, nejlépe ve spreji
-
štětec nebo houbičky na nádobí
-
magnet (nejlépe magnet v proužcích, který můžeme stříhat dle potřeb - seženeme běžně v papírnictví)
-
formičky (dostupné ve všech prodejnách s výtvarnými potřebami, v kutilských prodejnách; můžeme použít i malé formičky na pečení - důležité je, aby byly uzavřené)
-
potravinářskou fólii, ale není nutné
-
nůžky (na stříhání houbiček)
-
mističku na vodu (aby se nám s hlínou lépe pracovalo a nelepila se dětem moc na prsty, stačí si jen trošičku namočit prsty do vody v mističce)
-
malý váleček (popřípadě na vyválení malé placičky z hlíny, ze které děti budou vykrajovat různé tvary)
-
tavnou lepicí pistoli (na nalepení magnetu)
Postup:
1.
Nejprve si připravíme bílou nebo terakotovou hlínu, misku s trochou vody a formičky. Pokud budeme vtlačovat hlínu do uzavřených formiček, uděláme si z hlíny malé kuličky, lépe se pak hlína vtlačuje. Pokud by paní učitelky pomohly, mohou dětem odstřihnout kousky potravinářské fólie, kterou vložíme do formiček. S fólií se nám tvary z formiček lehce vyklopí a fólii pak děti z hlíny jednoduše stáhnou. Následně kladou děti tvary na čtvrtku nebo nějakou podložku, na které nám budou naše výrobky vysychat. Druhá varianta je, že si děti opět odlomí kousek hlíny, dlaní si vytlačí placičku, kterou lehce vyhladí malým válečkem. Když máme placku z hlíny připravenou, vykrajujeme různé tvary, které jsme si již na začátku připravili - nebojte se, tímto způsobem předškoláci všechny tyto úkony zvládnou lehce! Když máme hotovo, počkáme do druhého dne, až nám hlína vyschne.
2.
Druhý den hlína vyschne a výrobky jsou krásně tvrdé. Můžeme tedy přejít k samotnému malování. Můžeme použít vodové a temperové barvy, stejně tak akrylové. Děti na malování mohou použít štětce, ale také houbičky, které jim nastříhaly paní učitelky z houbiček na nádobí (z jedné houbičky budete mít 4 kusy).
3.
Když děti domalují svoje výtvory a barva zaschne, můžou se hotové výrobky přestříkat lakem, který je během chvilky také suchý.
4.
Nyní jsme téměř u konce. Chybí nám v této fázi pouze přilepit magnet. Jak jsem se již zmínila, magnet v proužcích je nejlepší - můžeme si tak ustřihnout tak dlouhý magnet, jaký potřebujeme. Magnet je samolepicí, ale na keramice moc držet nebude, tak použijeme lepicí pistoli a dětem pomůžeme magnet na zadní část výrobku přilepit. Tím máme magnetky hotové!
VÁNOČNÍ DEKORATIVNÍ KERAMIKA
Postup i materiál, který budeme potřebovat, je stejný jako u magnetek, jen s tím rozdílem, že nebudeme potřebovat magnety, ale necháme výrobky tak, jak jsou, a slouží nám například k výzdobě vánočního stolu.
Další variantou je, že do výrobku uděláme dírku třeba špejlí a poté, co výrobek dokončíme, dírkou protáhneme třeba sametku, krajku nebo saténovou stuhu, za kterou vánoční ozdobu zavěsíme, například na vánoční stromeček, lustr apod. Jeden výrobek má tři varianty. Při jedné výtvarné výuce / výtvarné dílničce můžeme tedy udělat rovnou tři věci - magnetku, vánoční dekoraci na položení a vánoční závěs.
VÁNOČNÍ SVÍCEN
Budeme potřebovat:
-
terakotovou hlínu nebo keramickou samotvrdnoucí bílou hlínu
-
tempery, vodovky nebo akryl
-
bezbarvý matný nebo lesklý lak, nejlépe ve spreji
-
štětec nebo houbičky na nádobí
-
misku s vodou
-
kulatou formičku
-
starou svíčku, čajovou svíčku nebo plastovou skleničku či kelímek (bude sloužit jako formička dětem)
Postup:
1.
Nejprve si opět děti udělají malou placičku, ze které si vykrojí kolečko. Pak budou z hlíny válet "žížaly", kterými následně budou připravené kolečko obtáčet kolem dokola. Kolečko potřeme vodou, ta slouží jako lepidlo, stačí obtočit dvakrát, třikrát, podle síly malých, tenkých válečků - "žížal". Můžeme také použít svíčku, čajovou svíčku nebo malou plastovou skleničku, ty nám v tuto chvíli budou sloužit jako formičky, protože děti podle spodní části svíčky či skleničky tvarují svícínek.
2.
Opět po vymodelování necháme svícny z hlíny vyschnout do druhého dne a děti znovu svícínek pomalují dle své fantazie. Paní učitelka po zaschnutí barev opět trochu postříká hotový svícínek lakem.

Související dokumenty