Potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte

Vydáno:

Předali jsme rodičům dítě s doporučením, ať zajdou k lékaři, že hodně kašle - celý den jsme registrovali štěkavý, ostrý kašel. Maminka nám ale poslala vyjádření lékaře, že dítě je zdravé, a lékař si za tento posudek naúčtoval 200 Kč s tím, že ho má zaplatit ten, kdo si posudek vyžádal. Maminka uvedla, že MŠ. Jak máme postupovat? Dítě prokazatelně není v pořádku, ale do kolektivu ho vzít musíme. Má mateřská škola povinnost nesmyslně naúčtovaný posudek zaplatit?

Potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
ODPOVĚĎ:
1.
Odlišení doporučení návštěvy lékaře a vyžádání potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte
Z dotazu není zřejmé, zda učitelka mateřské školy
a)
mamince dítěte doporučila návštěvu lékaře s cílem poskytnutí léčebné péče dítěti (bez vyžádání jakéhokoli potvrzení nebo posudku určeného mateřské škole), nebo
b)
mamince dítěte výslovně sdělila, že mateřská škola vyžaduje potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte.
Rozlišení výše uvedených situací je nutné zejména proto, aby do budoucna nedocházelo k nedorozuměním v komunikaci mezi zákonnými zástupci a mateřskou školou. Otázky spojené se "zařazením dítěte do kolektivu" a "zaplacením posudku" mají smysl pouze tehdy, pokud učitelka mateřské školy mamince dítěte výslovně sdělila, že mateřská škola vyžaduje potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte.
2.
Potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte a jeho zaplacení
V souladu s § 29 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, má mateřská škola povinnost zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví dětí při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech. Do oblasti zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí spadá i úprava podmínek, díky kterým je zajištěno předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění mezi dětmi.
MŠMT v odpovědích na otázky spojené s ochranou zdraví dítěte v mateřské škole uvádí:
"Platné právní předpisy tedy umožňují (či přímo ukládají) mateřským školám upravit podmínky provozu školy i s ohledem na předcházení šíření infekčních onemocnění, přičemž se domníváme, že není vyloučeno ani neumožnění přítomnosti nemocných dětí (dětí jevících známky akutního onemocnění) při vzdělávání. Vždy se však musí jednat o případy, které (vzhledem k základnímu právu dítěte na vzdělávání v dané škole) dočasné omezení jeho účasti odůvodňují, tj. kdy je skutečně ohrožena bezpečnost a ochrana zdraví ostatních dětí a takové opatření je přiměřené" (Dotazy k ochraně zdraví dítěte v mateřské škole [online]. [cit. 2018-02-28]. Dostupné z: http://www.msmt.cz/vzdelavani/predskolni-vzdelavani/nejcastejsi-dotazy-k-predskolnimu-vzdelavani-3-dotazy-k).
Může se stát, že se názory mateřské školy a zákonného zástupce na to, jaký je vliv zdravotního stavu dítěte na bezpečnost a ochranu zdraví ostatních dětí, rozcházejí.
Jak je však uvedeno výše, mateřská škola je povinna zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví dětí mateřské školy a v tomto smyslu i případně neumožnit přítomnost dítěte v mateřské škole. Pokud na straně mateřské školy vznikla ve vztahu k danému konkrétnímu dítěti "vysoká míra nejistoty o zdravotním stavu dítěte" (viz doplnění dotazu k ochraně zdraví dítěte v mateřské škole ze září 2016 Možnost mateřské školy požadovat potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte po prodělané nemoci, dostupné z: http://www.msmt.cz/vzdelavani/predskolni-vzdelavani/nejcastejsi-dotazy-k-predskolnimu-vzdelavani-3-dotazy-k), je důvodné, aby tato nejistota byla odstraněna prostřednictvím potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte.
Je v zájmu zákonného zástupce dítěte, aby mateřské škole prokázal, že zdravotní stav dítěte je takový, že neohrožuje bezpečnost a ochranu zdraví ostatních dětí mateřské školy (potvrzením o aktuálním zdravotním stavu dítěte), a tím dítěti umožnil vzdělávání v mateřské škole. Potvrzení lékaře o aktuálním zdravotním stavu dítěte hradí zákonný zástupce dítěte.