Aby se z úklidu dětského pokoje či školní herny nestávala válka mezi dospělým a dítětem

Vydáno:

Jako pedagog mateřské školy určitý čas trávíte tím, že s dětmi uklízíte místo, kde si hrají. A někdy se vám může zdát, že právě tato aktivita je pro vás černým odběrem energie. A možná také znáte dny, kdy pořád dokola dětem připomínáte, aby si uklidily rozházené maňásky v divadélku. A je vám povědomá situace, kdy děti asi právě přišly o sluch, když je vyzýváte k úklidu stolečků před svačinou. Jestli tyto a podobné momenty znáte a občas přemýšlíte o tom, jak to zkusit jinak a efektivněji, dočtěte tento článek do konce.

Ve své praxi, která se orientuje převážně na oblast rodinného poradenství, se setkávám s rodinami, které řeší více či méně závažný problém. Ať se rodinná sezení stáčí k jakémukoliv tématu, téměř vždy se dostáváme k peripetiím spojeným s úklidem dětského pokoje. Zdánlivá banalita, že? A přesně taková maličkost pak denně působí psychickou nepohodu a vypjetí nervů na straně rodičů i dětí.
Přenesme se ze školní herny do dětského pokoje. Inspirujte se. Postupy zaměřené na dojednávání s dítětem pak využijte ve své mateřské škole.
Nabízím sedm bodů, jak na úklid dětského pokoje, aby nebylo mezi rodičem a dítětem vítěze ani poraženého.
Každá věc ať má svoje místo.
„Ale já nevím, mami, kam ty korálky patří, tak jsem to dala do šuplíku k punčoškám, mám tam i pexeso a tu malou panenku z poutě, ráno si je vezmu do školky. A mami, nevíš, kde mám ty postavičky šmoulů z kindervajíček?“
Veďte děti odmalička k tomu, že věci

Související dokumenty