Učitel je jednou nohou v kriminále. Vážně?

Vydáno: 13 minut čtení

Kdo spáchá trestný čin, bude potrestán, a to platí i pro učitele. Nejsou to však ani tak majetkové nebo hospodářské trestné činy, pro které se můžeme setkat s tvrzením, že jsou učitelé jednou nohou v kriminále. Stojí za tím případy, kdy učitel vykonává dohled nad žáky, z nichž některý utrpí zranění, či dokonce zemře. Ve výjimečných případech může být za tyto úrazy učitel trestně odpovědný.

Učitel je jednou nohou v kriminále. Vážně?
Mgr.
Alice
Kubů Frýbová
advokátka se specializací na školské právo, www.holubova.cz
Úrazy dlouhodobě představují jedno z největších rizik pro zdraví dětí a současně jsou i nejčastější příčinou dětských úmrtí. Okolností, která může vést k úrazu dítěte, je nezřídka právě nedostatečný dohled dospělých. Kdy tedy můžeme zranění či úmrtí žáka přičítat nedostatečnému dohledu učitele a kdy je úraz dílem náhody a nikdo za něj neodpovídá? Jinými slovy: kdy je učitel trestně odpovědný za úraz žákaa kdy nikoliv?
Zavinění
Tam, kde se trestní odpovědnost láme, je zavinění. Zavinění, jak už slovo napovídá, znamená, že se posuzuje, jestli učitel úraz nedostatečným dohledem zavinil, nebo ho nezavinila úraz se stal bez jeho zavinění. Každý trestný čin musí být zaviněný. Když úraz učitelem zaviněný není, nejedná seo trestný čin a učitel za něj nemůže trestně odpovídat.
Rozlišujeme zavinění ve formě úmyslu a nedbalosti. Úmysl lze dále dělit na úmysl