Vzdělávací program pro učitele ZŠ: Inspirace k podpoře čtenářské gramotnosti s využitím úloh PIRLS

Vydáno:

V návaznosti na obdobně koncipované vzdělávací programy, které byly v letech 2017 a 2018 zaměřeny na práci s úlohami uvolněnými z mezinárodních šetření PISA 2015 a TIMSS 2015 ve výuce a které absolvovaly již téměř 4 000 pedagogů, připravila Česká školní inspekce další vzdělávací program pro učitele základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií (bez ohledu na jejich aprobaci), jehož smyslem je přiblížit pedagogům uvolněné úlohy z mezinárodního šetření PIRLS 2016 zaměřeného na čtenářskou gramotnost, poskytnout jim náměty pro jejich využití ve výuce a podpořit tak mezioborový rozvoj čtenářských dovedností žáků a čtenářské gramotnosti jako takové.

Vzdělávací program pro učitele ZŠ: Inspirace k podpoře čtenářské gramotnosti s využitím úloh PIRLS
PhDr.
Ondřej
Andrys
MAE, MBA
náměstek ústředního školního inspektora
Zaměření
Mezinárodní šetření výsledků žáků poskytují důležité a využitelné informace o výkonnosti vzdělávací soustavy České republiky ve srovnání s množstvím dalších zemí a ekonomik světa. Za realizaci mezinárodních šetření v České republice je od roku 2011 odpovědná Česká školní inspekce. Úlohy, které jsou při mezinárodních šetřeních používány, mají významný didaktický potenciál, a mohou tak posloužit učitelům jako inspirace pro jejich vzdělávací aktivity. Nový vzdělávací program České školní inspekce tak nabízí učitelům základních škol hlubší porozumění záměrům a konstrukci testových úloh použitých v rámci mezinárodního šetření PIRLS 2016 a poskytne jim řadu námětů a konkrétních tematických příkladů pro využití těchto uvolněných úloh při vzdělávání, tedy přímo ve výuce jednotlivých vzdělávacích oborů (nikoli pouze českého jazyka). Součástí vzdělávacího programu je pak také seznámení s novými přístupy a aktivitami směřujícími k podpoře čtenářské gramotnosti (dílny čtení, čtenářské kontinuum) a vzájemné spolupráci učitelů (kolegiální podpora učitelů). Účastníci vzdělávacího programu se zároveň naučí pracovat s inspekčním systémem elektronického testování InspIS SET v modulu školního testování.
Komu je program určen
Vzdělávací program je určen učitelům prvního i druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, přičemž vůbec nejde pouze o učitele českého jazyka. Rozvoj gramotností je totiž třeba vnímat mezipředmětově a čtenářské dovednosti, resp. čtenářskou gramotnost, je třeba rozvíjet napříč vzdělávacími obory. Proto se do tohoto vzdělávacího programu mohou přihlásit učitelé všech relevantních aprobací, u nichž se rozvoj čtenářských dovednostní předpokládá. Samozřejmě je možné, aby se na vzdělávací program přihlásil také ředitel školy nebo jeho zástupce.
Organizace
Semináře trvají šest hodin a na každém semináři je skupina o max. 15 účastnících. Ti mají ve školicí místnosti možnost zapůjčit si notebook, aby mohli s uvolněnými úlohami pracovat přímo v systému InspIS SET. Na každý seminář je možné přihlásit i více uchazečů z jedné školy, přičemž účast na vzdělávacím programu je zcela zdarma. Účastníci obdrží řadu podkladů a materiálů, včetně tištěné verze publikace s uvolněnými úlohami ze šetření PIRLS 2016, a také certifikát o absolvování.
Možnost realizace vzdělávání přímo ve škole
Pokud bude ředitel školy chtít, aby tento vzdělávací program absolvovalo ještě větší množství učitelů z jeho školy, než kolik jich chce nebo může na vzdělávací program vyslat, případně pokud se takto dohodne např. několik sousedících škol, je Česká školní inspekce připravena vyslat lektora, a vzdělávací program tak může být realizován i přímo ve škole (samozřejmě i v tomto případě zcela zdarma). V případě zájmu o takto koncipovaný seminář využijte prosím informační systém InspIS HELDPESK, téma Vzdělávací akce a semináře ČŠI, kde nám prosím sdělte svůj požadavek.
Obsah seminářů
Řízení školy online
Místa a termíny konání
V měsíci únoru 2019 již byl vzdělávací program realizován v Liberci, Jihlavě, Zlíně či Karlových Varech. Od března je možné zúčastnit se vzdělávání v následujících termínech a v následujících městech.
Řízení školy online
Přihlašování k účasti
Pozvánky na tento vzdělávací program jsou zasílány také adresně prostřednictvím e-mailové zprávy ředitelům všech základních škol a víceletých gymnázií v příslušném kraji, vždy s několikatýdenním předstihem před prvním termínem konání vzdělávacího programu v daném regionu.
Ředitel školy má možnost předat pozvánku vybraným pedagogům, kteří pak zašlou na e-mailovou adresu registrace@csicr.cz následující informace nezbytné pro přihlášení (tyto informace může samozřejmě za své pedagogy souhrnně zaslat přímo ředitel školy nebo jiný jím pověřený pracovník školy):
*
název školy,
*
jméno, příjmení (případně titul) účastníka(ů),
*
e-mail,
*
termín a místo vybraného semináře (viz přehled termínů výše).
Česká školní inspekce účastníky dle zaslaných informací zavede do informačního systému InspIS, odkud jim bude na jejich e-mail zasláno heslo pro přihlášení (uživatelským jménem bude e-mailová adresa účastníka). Následně budou registrováni v systému InspIS E-LEARNING přímo do kurzu, na nějž se přihlásili, a opět na jejich e-mail jim bude zaslána notifikace, která zároveň slouží jako potvrzení registrace. Prostřednictvím odkazu v zaslané notifikaci bude možné vstoupit přímo do daného kurzu (seminář ve zvoleném termínu a místě), kde účastníci naleznou další informace a také studijní materiály, s nimiž bude v rámci vzdělávacího programu pracováno.
V případě jakýchkoli dotazů prosím využijte systém InspIS HELPDESK (https://helpdesk.csicr.cz), téma požadavku Vzdělávací akce a semináře ČŠI, nebo e-mail martina.pechova@csicr.cz.