Utajené slučování přímo řízených organizací ministerstva školství

Vydáno:

Reorganizace ministerstev, natož jejich přímo řízených organizací je pro veřejnost obvykle málo zajímavá. Jsou však případy, kdy taková interní změna může mít závažné důsledky.

Utajené slučování přímo řízených organizací ministerstva školství
prof. PhDr.
Stanislav
Štech
CSc.
psycholog, Pedagogická fakulta UK
Trocha historie nezabije
Mezi největší přímo řízené organizace ve školství do konce roku 2019 patřily Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) a Národní institut dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (NIDV). Připomeňme, že NÚV vznikl v době ekonomické krize v roce 2011 sloučením Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV), Výzkumného ústavu pedagogického (VÚP) a Institutu pedagogicko-psychologického poradenství (IPPP ČR). Ty pak s výrazně sníženým počtem pracovníků tvořily jeho sekce. Tři tematické skupiny neměly mnoho společného a jejich seskupení do NÚV představovalo především manažersko-organizační krok. Podívejme se ve stručnosti na každou ze sekcí.
Odborné vzdělávání bylo v desetiletích před touto změnou na špičkové úrovni a původní NÚOV požíval značného renomé nejen díky své spolupráci s praxí, ale také díky pozoruhodným výzkumným studiím. Po roce 2011 byla tato sekce spojena s řadou projektů, z nichž nejdůležitější a so