Úspěch jsme si odpracovali!

Vydáno:

S dalšími administrátory jsme zakládali skupinu Učitelé+ s cílem vytvořit prostředí, kde budou moci učitelé diskutovat o svých pedagogických postupech, zjišťovat, jak to chodí na jiných školách, či sdílet své nápady a zkušenosti. A to se vzájemným respektem k rodičům, dětem i vůči sobě zároveň.

Úspěch jsme si odpracovali!
Mgr.
Petra
Mazancová,
předsedkyně Učitelské platformy, učitelka VOŠ a SŠ obalové techniky, Štětí
V té době jsme již byli s ostatními správci skupiny rozhodnutí založit Učitelskou platformu a potřebovali jsme místo, kde budeme moci zjišťovat pedagogické názory a zkušenosti ostatních, abychom je mohli zohledňovat při tvorbě vzdělávacích politik. Zároveň jsme chtěli jakožto běžní učitelé představovat v diskusi své soukromé názory na výuku, postupy i pedagogické ideje.
Aby skupina byla atraktivní, stále vyhledáváme zajímavý obsah a o diskuse se staráme. O problémech ale nechceme debatovat s nářkem, jak je vše ve školách děsné, děti drzé a učitelé podhodnocení. Nasazení se nám vyplácí a za půl roku jsme dosáhli již takřka 2 000 členů, aniž bychom slevili ze svých zásad: diskusní prostředí musí být stále otevřené, členové nemusejí žádat o schválení příspěvků a obávat se sdělit svou neznalost či položit otázku. Všechno samozřejmě probíhá bez vylučování členů; za celou existenci skupiny jsme museli vyloučit jen jednoho člena, a to až na naléhání ostatních diskutujících. A jaký je náš recept? Nepouštíme do skupiny neučitele ani agresivní diskutéry z jiných skupin a snažíme se krotit ega silných osobností - někdy úspěšně, někdy neúspěšně, ale stále se učíme. Odmítnutým žadatelům však necháváme možnost příspěvky číst. Taktéž se bráníme spamům a odkazům na obsah z dezinformačních webů.
Co je nám odměnou? Že dynamicky roste počet členů, kteří se zapojují, ptají se či se jen svěřují. Mezi členy skupiny Učitelé+ naleznete nejvýraznější pedagogické osobnosti i akademiky. A nejen to, Učitelé+ se stali zdrojem inspirace i pro novináře, kteří zde sbírají podněty a po domluvě s diskutujícími i citace do článků.
Odkazy:
Učitelská platforma: www.ucitelskaplatforma.cz
FB stránka: www.facebook.com/ucitele
Twitter: www.twitter.cz/ucitele