Úrazy, opatření k zajištění bezpečnosti a pojištění

Vydáno:

Volné pokračování článku z předchozího čísla řeší problematiku zproštění se odpovědnosti školou, stanovení opatření k zajišťování bezpečnosti a pojištění školy. Na mateřské školy se text vztahuje pouze v částech týkajících se opatření k zajišťování bezpečnosti a pojištění školy (ve Speciálu pro MŠ publikujeme samostatný článek).

 

Úrazy, opatření k zajištění bezpečnosti a pojištění
Mgr.
Jan
Fiala,
odborník na školské právo
V případě, že škola zajišťuje bezpečnost, pak také odpovídá za vzniklou škodu podle § 391 zákoníku práce. K problematice odpovědnosti obecně odkazuji na starší články v
Řízení školy
.1) Za významné považuji, že v nedávné době soudy2)dospěly k názoru, že možnost zproštění se odpovědnosti za úraz se řídí zákoníkem práce (nyní § 270). S tímto závěrem se však neztotožňuji. Nejedná se totiž o pracovněprávní ani související vztah, tato problematika nespadá do předmětu úpravy zákoníku práce, školy zajišťují bezpečnost žáků na základě § 29 školského zákona, nikoliv podle zákoníku práce a chybí výslovný odkaz na úpravu v zákoníku práce.
Možnost zproštění se odpovědnosti se tedy má posuzovat podle obecné úpravy v § 2918 občanského zákoníku.
Použití zákoníku práce je navíc nevhodné i z věcného hlediska, neboť stanoví přísnější podmínky pro zproštění se odpovědnosti. Pro názornost lze uvažovat případ, že žák základní školy klopýtne a přivodí si úraz. Žák si počínal s opatrností a nejednal lehkomyslně, nic neporušil, chybí cizí zavinění, škola nic neporušila. Podle zákoníku práce se však škola nemůže zprostit odpovědnosti, neboť žák neporušil předpisy ani pokyny, nebyl opilý nebo pod vlivem návykových látek, nepočínal si v rozporu s obvyklým způsobem chování a nejednal lehkomyslně. Podle občanského zákoníku škoda vznikla pouze následkem okolností, které se přičítají žákovi, a škola se tak odpovědnosti zprostí. Odpovědnost základní školy je objektivní, proto se nezkoumá její zavinění. Naplnění podmínek pro zproštění se odpovědnosti prokazuje škola.
V případě jiné škody než úrazu se zproštění odpovědnosti řídí občanským zákoníkem.
U středních a jiných škol se odpovědnost váže na porušení právních povinností (to bude prokazovat žák) nebo úraz (zde bude postup shodný jako u základních škol).
Určení, kdy škola bude odpovědná, úzce souvisí s tím, zda škola splnila svou povinnost zajišťovat bezpečnost, tedy zda provedla potřebná opatření k odstranění nebezpečí. Je zřejmé, že není dost dobře možné předejít veškerým představitelným nebezpečím,3)a je tedy nutné hledat přiměřenou míru. Při této úvaze doporučuji využít
Handovo pravidlo odpovědnosti
.4) Podle tohoto pravidla se o nedbalostní porušení práva jedná tehdy, když náklady na odstranění nebezpečí jsou nižší než následky hrozícího nebezpečí násobené pravděpodobností jeho vzniku. Vysvětleme pravidlo na příkladu používání přileb při lyžařském výcviku: Lyžuje se i na strmých sjezdovkách, kde bývá větší množství lyžařů, úrazy se stávají ve vysoké rychlosti a mohou mít tragické následky i v oblasti hlavy. Hrozící následky a pravděpodobnost vzniku úrazu jsou tedy poměrně vysoké, naproti tomu používání přileb představuje poměrně malé náklady na zmírnění či odstranění možného nebezpečí. Z uvedeného vyplývá, že žáci mají používat na lyžařském výcviku přilby - pokud škola připustí lyžování bez přilby, porušuje tím svou povinnost zajistit bezpečnost žáků. Možnou námitku, že snad žáci budou muset používat přilby i na vycházce, lze vyvrátit tím, že při vycházce je riziko úrazu hlavy minimální a případné následky by byly výrazně méně vážné.
Školy jsou pojištěny na základě § 365 zákoníku práce pro případ pracovního úrazu nebo nemoci z povolání zaměstnanců, nikoliv žáků.
Pokud se stane úraz žáka, bude se řešit, zda za něj škola odpovídá. Pokud ne, nebude nic hradit. V případě, že škola odpovídá za škodu, je povinna tuto škodu nahradit bez ohledu na skutečnost, zda je pojištěna. Pojištění slouží ke krytí rizik, aby v případě nutnosti platit vysoké odškodné nedošlo k velkému zásahu do rozpočtu či k existenčním problémům školy. Vzhledem ke zvyšujícím se částkám odškodnění lze uzavření pojištění jednoznačně doporučit, stejně jako spolupráci v této oblasti se zřizovatelem.
1 PUŠKINOVÁ, M. a A. HLAVÁČ. Odpovědnost školy za škodu způsobenou žákovi nebo studentovi a účastníkovi školského zařízení.
Řízení školy.
2015, roč. 12, č. 1, s. 26, a další.
2 Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 17. září 2015, sp. zn. 21 Cdo 268/2015, a nález Ústavního soudu ze dne 10. listopadu 2016, sp. zn. I. ÚS 3557/15.
3 Blíže viz STÁREK, J. Bezpečnost ve školách může být i nebezpečná!
Řízení školy. Speciál pro ZUŠ.
2015, roč. 12, č. 2, s. 1.
4 BROULÍK, J. a J. BARTOŠEK.
Ekonomický přístup k právu.
Praha: C. H. Beck, 2015, s. 14.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
262/2006 Sb. zákoník práce
89/2012 Sb. občanský zákoník