Ukážeme, co je datový stín

Vydáno:

Technologie mají vliv na náš každodenní život, učení, práci, na naše práva a taky na naši osobnost. Jejich používáním se měníme; ony se mění naším používáním. Centrum DOX1) se v rámci svých vzdělávacích aktivit, které navazují na výstavní projekty, věnuje nejen výchově dětí k umění, ale také výchově uměním. Umění je prostředím, které umožňuje jiný zážitek, jinou zkušenost. Je to příležitost otevírat otázky, které je jindy náročné položit, nebo takové, které považujeme za tak samozřejmé, že se k nim už nevracíme.

Ukážeme, co je datový stín
Mgr.
Michal
Kučerák,
vedoucí produkce Centra současného umění DOX a autor projektu #DATAMAZE - Datové bludiště
V minulém roce představilo Centrum DOX program Datový stín, který se zaměřuje na téma soukromí a bezpečnosti na internetu. Program si klade mezi jinými i tyto základní otázky: Jak vzniká můj digitální obsah? Co všechno je možné s ním dělat? Kdo má k němu přístup? Cílem programu je mluvit a reflektovat se žáky, jaká data tvoří např. prostřednictvím sociálních sítí, messengerů nebo videostreamingových služeb a jestli si uvědomují, kdo je může najít a k čemu je může využít. Musíme si uvědomit, že žijeme v době remixu, postprodukce, otevřeného vesmíru síťového připojení; data jsou všudypřítomná a lehce použitelná i zneužitelná.
Vizualizací ukážeme, jakou digitální stopu po sobě zanecháváme
Program je postaven na metodice, kterou vyvinula berlínská nezisková organizace Tactical Tech2). Ta v jednom ze svých projektů pracuje s termínem tzv. digitálního stínu, tedy dat, která tvoříme svým pohybem a spoluúčastí v internetové síti, ale neuvědomuje si to. Jsou to různá data (tzv. metadata), která vznikají často i s naším souhlasem, ale bez účasti našeho vědomí. Dalo by se říci, že jsou z naší strany nezáměrně tvořena. Jedná se například o informaci, kdy a komu jsem odeslal e-mail, nebo o historii mého vyhledávání, stejně jako o záznamy o využití mobilního telefonu. Od uvažování o těchto datech, tedy takových, která sami přímo negenerujeme, je již pak jen krůček k uvažování o těch, která jsou výsledkem naší činnosti v digitálním světě (tzv. obsah).
V průběhu programu se tak s dětmi bavíme o tom, co je to deník a jakým způsobem se proměňuje jeho forma a funkce s nástupem sociálních sítí, primárně Facebooku. Posléze jim vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi daty, která tvoříme vědomě (obsah), a daty, která vytváříme nezáměrně (metadata). Následuje aktivita ve výstavních prostorách, která vede žáky k uvažování o tom, co jsou metadata, a to jejich sběrem a aktivní tvorbou při prohlídce galerie. Poté se děti pokoušejí proměnit sesbíraná metadata ve vizualizaci. Pomáháme jim přitom názornou ukázkou projektu Dear Data, ve kterém si dvě umělkyně Giorgia Lupi a Stefanie Posavec vyměňovaly po dobu jednoho roku informace - nebo přesněji řečeno data o svém každodenním životě - formou pohledů s vizualizací. Tento projekt nám prozrazuje nejen to, jak se dají ukázat informace, ale také všechno, co se odehrává v našich životech a jak těmto detailům nevěnujeme pozornost. Podle mého názoru je právě tato schopnost jednou z nejsilnějších vlastností umění - schopnost ozvláštnit přítomné. Pokud vás projekt zaujal, podívejte se na stránku www.dear-data.com.
Na závěr programu s dětmi názorně probereme, jak funguje profilování na základě našeho obsahu sdíleného na sociálních sítích, a představíme jim příručku datového detoxu. Tato příručka je osmidenním návodem, který nám pomáhá odhalovat, co o nás vědí naši digitální pomocníci.
Datové bludiště dokáže pomoci pochopit provázanost digitálního světa
Vzdělávací program Datový stín byl představen v rámci výstavy Big Bang Data, kterou Centrum DOX uvedlo v minulém roce. Absolvovalo ho více než 40 tříd, tedy něco přes 800 žáků. Centrum DOX si uvědomilo důležitost této problematiky a zareagovalo na ni aktuálně novým projektem. V červnu tohoto roku zahájíme výstavní projekt #DATAMAZE - Datové bludiště, který bude kombinovat tři složky určené pro rozvíjení aktivit a spolupráce v oblasti datové a digitální gramotnosti. Ta je v současné době nevyhnutelným základem gramotnosti mediální. Na výstavě se tak budete moci seznámit s historií internetu prostřednictvím trvalé instalace - časové osy internetu. Druhou složkou výstavy bude expozice prezentující projekty, které reflektují digitální svět, mezi nimiž se objeví například svazek knížek obsahující více než 4,7 milionů hesel. Poslední část výstavy bude představovat kombinace pracoviště a knihovny, která nabídne prostor pro učení, sdílení a rozvíjení kreativity. Metafora bludiště pak vyjadřuje, jak komplikovaný je svět dat - svět nul a jedniček.
Již od června pak bude možné znovu absolvovat vzdělávací program Datový stín. Připravujeme rovněž další programy, které začneme nasazovat od září a budou pokrývat témata jako hesla, blockchain nebo selfie. Určitě sledujte webové stránky Centra DOX
www.dox.cz
nebo stránky projektu, kde se dozvíte více informací o připravovaných vzdělávacích projektech a aktivitách, které mohou být zajímavé jak pro vás, tak pro vaše studenty.
1 Centrum současného umění DOX je multifunkční prostor, který vznikl díky soukromé iniciativě přestavbou bývalé továrny v pražské čtvrti Holešovice. Programové zaměření DOXu se od výstavních institucí podobného formátu (spojení "kunsthalle" s multifunkčním kulturním centrem) odlišuje především uměleckými projekty, jejich součástí je kritická reflexe aktuálních společenských témat a otázek, která zahrnuje přesah do dalších "mimouměleckých" oblastí a disciplín, jako jsou psychologie, filozofie, historie, sociologie, politologie atd.
2 Tactical Tech je nezisková organizace, která za posledních 15 let reagovala na změny spojené s rozvojem naší digitální existence tím, že našla praktická řešení pro globální síť aktivistů, technologů a občanů. Její výstupy jsou sdíleny s více než třemi miliony lidí po celém světě prostřednictvím aplikovaného výzkumu, školení, workshopů, akcí a výstav. V Tactical Tech věří, že zvýší povědomí o soukromí, poskytnou nástroje pro digitální zabezpečení a zmobilizují lidi, aby přeměnili informace na činnost.

Související dokumenty

Pracovní situace

VP, středisko výchovné péče a OSPOD
Strategické řízení a plánování v digitální škole
Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Jak na modrou velrybu
Možnost vzdělávat se současně ve více mateřských školách
Přerušení vzdělávání (§ 66 odst. 5 školského zákona)
Přerušení vzdělávání žákyně dle § 66 odst. 6 školského zákona
Vzdělávání v soukromých a církevních základních a středních školách
Školní vzdělávací program
Revize RVP
Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání na školní rok 2014/2015
Bezplatné poskytování učebnic
Metodické doporučení MŠMT pro práci s Individuálním výchovným programem v rámci řešení rizikového chování žáků
Výchovná opatření a jejich zveřejňování
Vzdělávání koordinátorů EV
Zpracovávání osobních údajů v podobě výsledků vzdělávání
Finanční gramotnost - modelové úlohy
Pokračování v základním vzdělávání podle § 55 odst. 2 školského zákona
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Prolomená hesla k služebním e-mailům mohou být bránou k úniku dat ve školních sítích

Poradna

Výuka Aj
Smlouva
Třídní důtka - odpověď na dotaz
Lesní školka
Ukončení předškolního vzdělávání
Výkaz práce
Povinné předškolní vzdělávání
IT technika do výuky a nákup z dotace