Skype-a-Thon 2018

Vydáno:

Skype-a-Thon je globální vzdělávací událost, která umožňuje studentům virtuálně cestovat po celém světě. Tak jako v maratonu jde i ve Skype-a-Thonu o překonání mimořádné vzdálenosti, v daném případě měřené ve virtuálních mílích, jež urazí školy v domluvených dnech v rozmezí 48 hodin.

Skype-a-Thon 2018
PhDr.
Jan
Voda,
Ph.D.,
ředitel Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Magic Hill, Říčany
Pokrok v komunikačních technologiích
Svůj první telegram poslal Samuel Morse v roce 1844. Roku 1876, když Alexander Bell zkoušel telefon, zavolal si svého asistenta z vedlejší místnosti slovy „Mr. Watson, come here, I want you“. Elektronická pošta - e-mail - vznikla jako programátorský experiment na podzim roku 1971. První SMS zpráva ze 7. června 1993 zněla: „Burp“ (krknutí). V srpnu 2003 byla zpřístupněna první veřejná verze programu, který umožňoval audiovizuální telefonát. Jedním ze zvažovaných názvů bylo Sky peer-to-peer, následně zkrácené na Skyper, a posléze vznikl finální název Skype.
Když 14. listopadu 2018 uskutečnila naše třída videohovor z Říčan u Prahy do Seattlu v USA, hovořili jsme se svým protějškem v reálném čase (bez jakékoli časové prodlevy), ve vysoké kvalitě obrazu i zvuku a zcela zdarma. Kdybychom museli stejný hovor absolvovat osobně, náklady na letenky 30 žáků do destinace vzdálené 8 400 km by představovaly zhruba jeden milion korun. Letadlem to trvá na západní pobřeží USA 11 hodin, lodí přes oceán 14 až 17 dní (v minulém století to byly tři týdny). My jsme pomocí Skype překonali Atlantik za 170 milisekund. Žijeme v době, která nám poskytuje neuvěřitelné technické vymoženosti...
Nový rekord
Skype-a-Thon je bez nadsázky největší světové live spojení studentů. Události 13. a 14. listopadu 2018 se zúčastnilo102 zemí; stovky tisíc studentů, učitelů a hostujících speakerů během těchto dvou dnů nacestovaly celkem 23 000 000 virtuálních mil. Běžně se cestovalo přes tři časová pásma, v jiných školách žáci přespávali, aby se vyrovnali s časovým posunem a zvládli navštívit všech sedm kontinentů. Některé školy skypovaly do všech 50 států USA. V České republice padl rekord 36 hovorů! Celá akce měla i charitativní podtext - za společně absolvované míle přispěje organizátor akce, společnost Microsoft, na vzdělání 35 000 dětí v SOS vesničkách Organizace spojených národů.
„Každý rok Skype-a-Thon otevírá srdce a mysl studentů a učitelů, kteří mají možnost navštívit lidi a místa, kam by se jinak nikdy nebyli schopni fyzicky přemístit. Cílem Skype-a-Thonu je podporovat lidská spojení žáků, jimiž realizují své globální občanství. Jako globální občané mohou udělat svět lepším místem, a to je právě to, co udělali i letos,“ uvedl na blogu Microsoft Education Anthony Salcito, viceprezident pro světové vzdělávání. Samotný Salcito šel do akce s plným nasazením a příkladně: naplánoval si osmačtyřicetihodinový maraton bez spánku, během kterého každých 30 minut skypoval do některé vzdělávací instituce po světě.
Skype in the Classroom
V zábavě a učení inspirovaných Skype-a-Thonem můžete pokračovat po celý rok. Se zázemím programu Skype in the Classroom si můžete domluvit videohovor s tisíci dalšími třídami kdekoli po světě nebo se zúčastnit virtuální exkurze či besedy s vybraným odborníkem. Na stránkách programu1) je dostupné velké množství výukových plánů2), které vytvořili učitelé z praxe pro inspiraci, jak si zorganizovat vlastní živé vzdělávací aktivity.
V naší škole zařazujeme videohovory do škol v zahraničí jako motivující a autentickou součást výuky zeměpisu, cizích jazyků a informatiky. Skypování otevírá žákům širší horizonty života v evropském a mezinárodním prostoru. Vedle získávání nových poznatků formuje postoje žáků směrem k toleranci a respektu k odlišným sociokulturním skupinám, umožňuje žákům uvědomit si vlastní identitu a reflektovat svébytnost vlastního národa.
1 https://education.microsoft.com/skype-in-the-classroom/overview
2 https://education.microsoft.com/sitcactivityplans