Šíření myšlenky rozumného životního stylu

Vydáno:

Již několik let se odbor školství, sportu a mládeže MHMP velmi intenzivně zabývá problematikou školního stravování a s tím spojeným zdravým životním stylem. Kromě toho, že Magistrát hl. města Prahy podporuje metodicky i finančně implementaci dietního stravování ve školních jídelnách, zabývá se ve spolupráci s vedením škol a nutričními terapeuty edukací žáků a studentů k otázkám zdravého (raději rozumného) životního stylu.

V současné době je zřetelný trend nárůstu obezity právě v období dětství a dospívání. Nejedná se jen o problém estetický, ale obezita může být základem pro řadu onemocnění v dospělosti (vysoký krevní tlak, cukrovka, psychické problémy atd.). Určitou roli může sehrát dědičná dispozice, nicméně velmi důležité jsou i režimové návyky a životospráva dětí a dospívajících. Zjednodušeně se dá říci, že životospráva dětí a dospívajících ve velké míře předurčuje jejich zdravotní stav v dospělosti.
Na druhé straně „kult zdraví“ svádí děti a dospívající k dodržování různých výživových směrů neslučujících se s výživovými potřebami rostoucího a vyvíjejícího se organismu. Bohužel těmto módním trendům často podléhají i rodiče a v dobré víře živí své děti stravou, která pro správný růst a vývoj není úplně adekvátní.
MHMP se posledních několik let začal zaměřovat na šíření myšlenky „rozumného životního stylu“ a ve spolupráci s Asociací zřizovatelů školních jídelen a Sekcí výživy a nutriční péče realizuje celou řadu edukačních aktivit na základních a středních školách. Edukace probíhá formou přednášek upravených pro určité věkové kategorie.
Beseda „Školní oběd versus pochutiny a sladké nápoje“ je určena pro žáky 4. a 5. tříd, kdy již nastává absence družiny, žáci dostávají kapesné a určitou svobodu. Beseda s nutriční terapeutkou má za cíl upozornit na rizika konzumace nadměrného množství sladkostí, sladkých nápojů i slaných pochoutek, a to i formou názorných ukázek.
Pro žáky 2. stupně základních škol a víceletých gymnázií je realizován seminář „Roz

Související dokumenty

Pracovní situace

Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Dohled ve školní jídelně
Pracovní cesta kratší než 5 hodin a závodní stravování
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Lyžařský výcvik
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Kurz horské turistiky
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Mimoškolní akce školy – režim dne a harmonogram

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Zmocnění zdravotníka
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál