Řešení zpracování gastroodpadu ze školní kuchyně

Vydáno:

V důsledku zpřísnění zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, musejí v současné době veškeré subjekty, kterým v provozovnách vzniká odpad, řešit jeho likvidaci.

 

Řešení zpracování gastroodpadu ze školní kuchyně
Ing.
Adéla
Kosková,
Regionální poradenská agentura, s. r. o.
Legislativa
ČR zakazuje biologický odpad z kuchyní zkrmovat hospodářskými zvířaty nebo drtit a splachovat do kanalizace, což jsou v současnosti dva nejčastější způsoby nakládání s tímto druhem odpadu. Školy, kterým vzniká v jejich provozovně odpad z kuchyní, tak mají dvě možnosti, jak s ním nakládat:
-
Předat odpad oprávněné osobě a platit za jeho svoz a likvidaci.
-
Pořídit si zařízení na zpracování gastroodpadu přímo do provozovny.
Gastrokompostéry šetří náklady na skladování a chlazení odpadu a rovněž náklady na svoz odpadu – tyto náklady lze minimalizovat nebo zcela
eliminovat
. Odpad vyprodukovaný kuchyňským provozem se s pomocí gastrokompostéru přemění na ekologický kompost, který lze následně využít např. k přihnojování zeleně. Pořízením zařízení na zpracování gastroodpadu bude s odpadem nakládáno v souladu s platnou legislativou bez nutnosti využití služeb externích subjektů.
Provoz gastrokompostéru je plně automatický, obsluha jednoduchá a celý proces lze monitorovat na kontrolním panelu nebo vzdáleným přístupem. Zařízení je energeticky nenáročné a v kombinaci s možností 85 %
dotace
je zajímavou alternativou k dosavadním způsobům zpracování odpadu ze školních kuchyň.
Způsob fungování gastrokompostéru lze vidět na následujícím obrázku:
Dotaci na gastrokompostér můžete získat z Operačního programu Životní prostředí. Předpokládaný příjem žádostí o dotaci je stanoven na 1. 9. 2016. Žadatelem mohou být kromě škol i obce, příspěvkové organizace a další veřejnoprávní subjekty. Kompletní seznam oprávněných žadatelů bude vymezen v příslušné výzvě. Mezi způsobilé náklady patří kromě pořízení gastrokompostéru i projektová příprava (zpracování žádosti o dotaci, projektový záměr, výběrové řízení a realizační management projektu).
Pro další informace a konzultace se škola může obrátit na Regionální poradenskou agenturu (rpa.cz), která spolupracuje se školami v příslušné oblasti.
PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE
Ředitel základní školy se rozhodl likvidovat odpad z jídelny pořízením gastrokompostéru. Výsledným produktem je kompost, který bude využit k přihnojování zeleně jak v areálu školy, tak v obci.
Prostřednictvím
dotace
bude pořízen gastrokompostér, který je schopen zpracovat 300-500 kg gastroodpadu za týden. Cena zařízení je 859 000 Kč. Výše poskytnuté
dotace
je 85 % = 730 150 Kč, vlastní zdroje 15 % = 128 850 Kč. Pořízením gastrokompostéru škola ušetří za náklady na svoz a likvidaci gastroodpadu, které se ročně pohybují kolem 40 000 Kč. Vlastní vynaložené náklady se tak vrátí dříve než za 3,5 roku.
Díky pořízení gastrokompostéru bude škola nakládat s gastroodpadem dle platného zákona o odpadech, přičemž může využít gastrokompostér jako učební pomůcku a vytvořený kompost použít na úpravu zeleně v prostorách kolem školy.