Projekt SRP uspořádal první infopanely pro zřizovatele

Vydáno:

Odborníci projektu Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (SRP) uspořádali v nedávné době ve všech krajských pracovištích NIDV vůbec poprvé infopanely pro zřizovatele škol. Cílem setkání bylo seznámit účastníky s aktivitami projektu a jejich rolí v místním akčním plánování. Jak ukazuje pozitivní zpětná vazba, akce jednoznačně splnily svůj účel, a proto důležitý systémový projekt OP VVV počítá s jejich opakováním.

 

Projekt SRP uspořádal první infopanely pro zřizovatele
Mgr.
Jitka
Baťková,
manažerka aktivity Centra podpory, NIDV
Role zřizovatelů v MAP
Zřizovatelé škol hrají při tvorbě MAP důležitou roli, jejich aktivní
účast v tomto procesu je proto nezbytná
. Mají totiž k dispozici statistická data o obyvatelích v obci a o předpokládaném demografickém vývoji, stejně jako mají informace o plánovaném rozvoji obce včetně územních plánů. Obce mají v souladu se školským zákonem v působnosti dvě zásadní oblasti, které se týkají vzdělávání. Mají
povinnost
:
1)
Zajistit podmínky pro plnění povinné školní docházky dětí s místem trvalého pobytu na jejich území a za tím účelem zřizovat (nebo rušit) základní školy a stanovovat jejich spádové obvody (§ 178 odst. 1).
2)
Zajišťovat výdaje škol, jejichž jsou zřizovateli, s výjimkou výdajů hrazených z rozpočtu státu (§ 180 odst. 1). Tuto působnost pak doplňuje i pravomoc zřizovatele školské právnické osoby schvalovat rozpočet školy [§ 129 odst. 2 písm. a)]. Obec přitom musí dbát na splnění kritérií uvedených v § 177, kterými jsou: soulad rozvoje vzdělávání a školských služeb se zájmy občanů obce a kraje, s potřebami trhu práce, s demografickým vývojem a s rozvojem území a dále dostupnost vzdělávání a školských služeb podle místních podmínek.
Nad rámec dvou výše uvedených oblastí je třeba zmínit také pravomoc obce ve vztahu ke zřizovaným školám provádět
hodnocení školy
podle kritérií, která předem zveřejní (§ 12 odst. 5). Zákon tak dává obcím (zřizovatelům) evaluativní a ve vztahu ke školám motivační nástroj. Zřizovatelé se mohou tímto způsobem velmi významně a přímo podílet na řešení identifikovaných problémů v oblasti vzdělávání ve vlastním regionu.
Je škoda, že mnoho zřizovatelů chápe MAP pouze jako nástroj pro získání finančních prostředků z operačních programů, především z OP VVV a dále z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), respektive operačního programu Praha - pól růstu (OP PPR) ve vztahu k infrastruktuře a lepšímu vybavení škol. Tato oblast ale
není
hlavním cílem tvorby MAP, jde o vedlejší cíl - MAP slouží jako
podklad pro zaměření dotační podpory
z těchto operačních programů právě v návaznosti na identifikované potřeby území.
Cesta k žádoucí změně
Prostřednictvím aktivit projektu SRP bychom chtěli pomoci tuto situaci změnit. První infopanely pro zřizovatele byly proto zaměřeny především na
informování zřizovatelů
o jejich roli v místním akčním plánování, o možnostech a významu jejich zapojení a o příležitostech, které jsou s tím spojeny. Zřizovatelé získali přehled i o dalších aktivitách projektu SRP, včetně aktivit směřujících k dotačnímu poradenství pro školy.
Jsme velmi rádi, že pozvání k účasti na infopanelech v jednotlivých krajích přijala i
Česká školní inspekce
. Pracovníci ČŠI informovali zřizovatele o výsledcích mezinárodních šetření kvality vzdělávání, o kritériích podle modelu Kvalitní školy a o způsobu práce ČŠI. Především ale účastníky seznámili s doporučeními pro zřizovatele a možnostmi využít kritéria kvalitní školy pro jejich vlastní práci. Že bylo vystoupení zástupců ČŠI pro zřizovatele zajímavé, potvrdily následné diskuse.
Třetí část infopanelů jsme věnovali informacím o tom, jak se dál pracuje s výstupy z MAP a Strategických rámců MAP. Seznámili jsme zřizovatele s průběhem společné práce center podpory a realizačních týmů MAP nad analýzami Strategických rámců MAP. Zřizovatelé byli informováni o dalším postupu těchto prací a předání analýz Strategických rámců MAP na ŘO OP VVV. Analýzy poslouží jako podklad pro přípravu návazných výzev OP VVV.
Živou diskusi rozproudilo téma překážek bránících
zapojení škol do projektů šablon
. Mluvilo se také o rizicích během realizace projektů a o možnostech zřizovatelů podpořit realizaci projektu šablon na škole.
Pracovníci projektu SRP dále představili další plánované aktivity projektu v nejbližším období. Tyto aktivity mají podpořit realizační týmy MAP, školy a školská zařízení nebo jejich zřizovatele a souvisejí s plánovanými návaznými výzvami v OP VVV. Účastníci infopanelů nezřídka navázali nové kontakty pro další spolupráci, která se může týkat např. využití kapacit škol a školek.
Co dodat závěrem? Pracovníky projektu nesmírně těší, že se prvním infopanelům pro zřizovatele dostalo kladného hodnocení a tolika příznivých ohlasů. Infopanely pro zřizovatele proto chtějí pravidelně opakovat a vytvořit tak novou tradici.