Přehled vybraných dotačních programů pro školy na rok 2016

Vydáno:

V nejbližších měsících se školám otevírají nové možnosti dotací pro jejich rozvojové záměry. Nejzajímavější výzvy a jejich stručnou specifikaci přibližuje v následujícím přehledu Regionální poradenská agentura, s. r. o.

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM
Výzvy č. 36 a 37 Infrastruktura středních škol a vyšších odborných škol
Oprávnění žadatelé: střední a vyšší odborné školy
Podporované aktivity:
Stavby, stavební úpravy a pořízení vybavení odborných učeben za účelem zvýšení kvality vzdělávání ve vazbě na budoucí uplatnění na trhu práce v klíčových kompetencích (komunikace v cizích jazycích, práce s digitálními technologiemi, přírodní vědy, technické a řemeslné obory). Rovněž je možné žádat o spolufinancování rekonstrukce a stavebních úprav stávající infrastruktury ve vazbě na budování bezbariérovosti škol.
Datum vyhlášení výzvy: příjem žádostí již probíhá
Výzvy č. 60 a 61 Infrastruktura základních škol
Oprávnění žadatelé: základní školy
Podporované aktivity:
Stavby, stavební úpravy a pořízení vybavení odborných učeben za účelem zvýšení kvality vzdělávání ve vazbě na budoucí uplatnění na trhu práce v klíčových kompetencích (komunikace v cizích jazycích, práce s digitálními technologiemi, přírodní vědy, technické a řemeslné obory). Rekonstrukce a stavební úpravy stávající infrastruktury ve vazbě na budování bezbariérovosti škol budou rovněž podporovány.
Datum vyhlášení výzvy: srpen 2016
OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ
Výzva Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování
Oprávnění žadatelé: mateřské a základní školy
Podporované aktivity:
Tzv. šablony pro MŠ/ZŠ (především na inkluzivní vzdělávání) s tématy DVPP, podpora inkluzivního vzdělávání, podpora spolupráce a vzájemného učení pedagogů, základní gramotnosti a osobnostní rozvoj pedagogů i ředitelů.
Datum vyhlášení výzvy: průběžná výzva běží od dubna 2016, ukončení sběru žádostí je plánováno v červenci 2017
Výzva Podpora žáků se zdravotním postižením (Implementace APIV)
Oprávnění žadatelé: školy a školská zařízení
Podporované aktivity:
Budování kapacit pro rozvoj informatického myšlení a digitální gramotnosti žáků.
Datum vyhlášení výzvy: červenec 2016
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Výzva č. 39. Snížení energetické náročnosti veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie
Oprávnění žadatelé: vlastníci veřejných budov
Podporované aktivity:
Snižování energetické náročnosti budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie - např. zateplení, výměna zdroje tepla.
Datum vyhlášení výzvy: září 2016
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - PÓL RŮSTU
Výzva č. 19 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let
Oprávnění žadatelé: hlavní město Praha a městské části hl. m. Prahy ve všech aktivitách
Skupina aktivit B: organizace zřízené a založené hl. m. Prahou a městskými částmi hl. m. Prahy, NNO, veřejné vysoké školy
Skupina aktivit C: MŠ a ZŠ se sídlem v hl. m. Praze
Skupina aktivit D: ZŠ se sídlem v hl. m. Praze
Podporované aktivity:
Skupina aktivit A: zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let (tzv. dětské skupiny) Výstavba nových budov, rekonstrukce, přístavby, stavební úpravy. Požadavek na min. 20 nových míst v zařízení.
Skupina aktivit B: zařízení péče o děti 0-6 let (tzv. dětské skupiny), rekonstrukce, přístavby, stavební úpravy budov.
Skupina aktivit C: vytvoření nových tříd ve stávajících objektech mateřských škol, rekonstrukce, přístavby, stavební úpravy stávajících MŠ.
Skupina aktivit D: vytvoření nových tříd ve stávajících objektech základních škol za účelem sociální inkluze (třídy integrující žáky s SVP), rekonstrukce, přístavby, stavební úpravy stávajících MŠ. Ve škole nesmí dojít k navýšení průměrného počtu žáků ve třídách.
Datum vyhlášení výzvy: květen 2016
Výzva č. 20 Modernizace vybavení škol - návaznost na MAP, resp. KAP
Oprávnění žadatelé: hlavní město Praha, městské části hl. m. Prahy, organizace zřízené a založené hl. m. Prahou a městskými částmi hl. m. Prahy.
Podporované aktivity:
Vybavení škol v návaznosti na strategický rámec investic v MAP, navazující aktivity na neinvestiční projekty, bezbariérové úpravy škol.
Datum vyhlášení výzvy: říjen 2016
Konkrétní podmínky a požadavky jednotlivých výzev budou definitivně známy až po jejich vyhlášení, ale s ohledem na znalost předchozích výzev a vzhledem k našim zkušenostem je po konzultaci s odborníky možné začít s přípravou projektu s předstihem. V případě zájmu o bližší informace prosím kontaktujte: Mgr. Richard Budzák, Regionální poradenská agentura, s. r. o., tel.: +420 732 226 134.