Představujeme aplikace

Vydáno:

Mobilní operační systémy stojí a padají na aplikacích. Rozhodli jsme se proto nabídnout vám ty, které považujeme za zajímavé a které by mohly zpestřit výuku ve škole. V tomto a každém dalším vydání Řízení školy se můžete těšit na zajímavé tipy. Máte vy svoje osvědčené aplikace? Podělte se s ostatními - napište nám a my vás za to odměníme knihou „Učíme se s tabletem“.

Představujeme aplikace
OneNote
Aplikaci OneNote většina uživatelů zná jako velice pokročilý nástroj pro tvorbu a správu poznámek v klasickém desktopovém balíčku Office. Nicméně klasická verze aplikace OneNote je určena spíš pro ovládání pomocí klávesnice a myši, a tak Microsoft vytvořil verzi novou, která je dostupná ve Windows Store zdarma. Výhodou je, že bez problémů můžete pracovat se svými poznámkovými bloky, které máte uložené např. online a vytvořené ve standardní aplikaci OneNote. Více než kdy jindy u této aplikace využijete vlastnost systému Windows - možnost zobrazení více aplikací na jedné obrazovce. Bylo by totiž velice nepraktické, když by se studenti dozvěděli nějakou novou informaci z jiné vzdělávací aplikace, webové stránky nebo digitálního učebního materiálu a následně museli příslušné okno zavřít, otevřít si aplikace OneNote a teprve poté mít možnost si dělat poznámky. Díky snadnému přichycení k okraji obrazovky je okamžitá tvorba poznámek více než snadná.
Fresh Paint
Velice populární aplikací v systému Windows je Malování, které je však ze své povahy poměrně nevhodné pro ovládání pomocí dotyku. Proto společnost Microsoft vytvořila zcela novou verzi, uzpůsobenou právě pro práci na tabletech apod. Pro nadané malíře je možnost začít na zcela prázdném plátně a nechat tak plně vyniknout vlastní dovednosti. Druhou možností je pak využít obraz z webkamery či libovolného obrázku. Poslední, velice zajímavou možností, jak začít s kreslením a zároveň se nechat inspirovat, je využití obrázků z vyhledávače Bing. Aplikaci je možné dále rozšiřovat pomocí tematických balíčků. Nabídka samotných nástrojů a podkladových materiálů je opravdu pestrá, můžete si vybrat z několika typů štětců, hrotů, pastelek a fixek a pro nejmenší tu jsou připraveny rozkreslené obrázky pro dokončení.