Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení - Změny za období květen 2014

Vydáno:
Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení
Mgr. et PhDr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zákon č. 64/2014 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím kontrolního řádu
Částka: 24/2014 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. 5. 2014
V souvislosti s přijetím zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), se mění školský zákon v částech upravujících
činnost ČŠI.
Důsledkem odstranění duplicity s kontrolním řádem jsou zejména následující změny:
 
v § 174 vymezujícím hodnotící a kontrolní působnost nové znění odstavce 8 upravuje speciální kvalifikační předpoklady osob vykonávajících inspekční činnost; do nového odstavce 8 se nepřebírá prokazování oprávnění ke kontrole a nedefinuje se pojem „přizvaná osoba“,
 
v novém § 175 nejsou obsažena ustanovení upravující zahájení inspekční činnosti na místě, práva a povinnosti osob vykonávajících inspekční činnost; je uvedeno, že ustanovení § 24 kontrolního řádu (tj. převzetí výkonu kontroly nadřízeným správním orgánem) se nepoužije.

INFORMACE MŠMT
E-mailová adresa pro dotazy ohledně odborné kvalifikace
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek nechal při svém úřadě zřídit speciální e-mailovou adresu, která je určena výhradně pedagogickým pracovníkům pro případné dotazy ohledně jejich odborné kvalifikace a možnosti vykonávat pedagogickou činnost i po 1. lednu 2015. Dotazy jak na kvalifikovanost, tak na další postup ohledně jejího doplnění budou moci pedagogové posílat na adresu:
kvalifikace@msmt.cz.
Maturitní zkouška
MŠMT zveřejnilo
katalogy požadavků
zkoušek společné části maturitní zkoušky platné od školního roku 2015/2016. V souladu s těmito požadavky budou koncipovány zkoušky a dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané po 1. lednu 2016.
Příprava centrálního systému přijímacích zkoušek
 
MŠMT připravuje zavedení centrálního systému přijímacích zkoušek pro maturitní obory středních škol. Již nyní jednotné přijímací testy řada krajů zajišťuje za pomoci soukromých firem. Ministerstvo školství by však testy školám poskytlo zdarma. Hlavním důvodem pro jejich zavedení je snižující se úroveň žáků, kteří vycházejí ze základních škol.

INFORMACE CERMAT
Cermat vydal maturitní zpravodaj č. 25, který je tematicky zaměřen na
zkoušku z českého jazyka a literatury.
Centrum umožňuje maturantům nechat si zaslat e-mailem vybraný dokument s výsledkem zkoušky společné části. Přes výsledkový portál dává žák souhlas s odesláním následujících dokumentů: výpis výsledků didaktického testu žáka, opravený záznamový arch didaktického testu žáka, záznam o hodnocení písemné práce z cizího jazyka a protokol o výsledcích společné části maturitní zkoušky žáka.

INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI zveřejnila tematickou
zprávu o podpoře inkluzivního vzdělávání
v základních a středních školách ve školním roce 2012/2013 a tematickou
zprávu o situaci ve středním odborném vzdělávání
ve školním roce 2012/2013.

JUDIKATURA
Z nálezu Ústavního soudu ze dne 19. 2. 2014 (sp. zn. I. ÚS 3304/13) vyplývá, že pokud soud ustanovuje dítěti jako straně sporného občanskoprávního řízení opatrovníka, měl by zpravidla s ohledem na nejlepší zájem dítěte ustanovit advokáta. Zároveň
ustanovení opatrovníka
nezbavuje soud povinnosti dítě do řízení zapojit, pokud to není v rozporu s jeho nejlepším zájmem. Soud mu musí umožnit účastnit se jednání a k věci se vyjádřit. Případné omezení těchto práv dítěte musí být vždy řádně odůvodněno právě s ohledem na nejlepší zájem dítěte.
Nález Ústavního soudu reaguje na případ, kdy byl dětem na začátku soudního řízení ustanoven kolizní opatrovník a soud dále s dětmi vůbec nejednal.

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů, předložený MŠMT
Cílem návrhu novely školského zákona je zejména následující:
 
zavést nový systém záruk přístupu každého ke vzdělávání na rovnoprávném základě při využívání podpůrných opatření,
 
upravit registr pedagogických pracovníků,
 
umožnit přístup do přípravných tříd základní školy všem dětem, u nichž tím může být vyrovnán jejich vývoj,
 
zavést povinné využívání jednotných zadání závěrečné zkoušky v oborech středního vzdělání s výučním listem,
 
aktualizovat povinnosti obcí při zajišťování podmínek plnění povinné školní docházky,
 
uzákonit státní zkoušky z těsnopisu, psaní na klávesnici a zpracování textu na počítači,
 
jednotně upravit působnost krajských úřadů jako správních orgánů druhého stupně vůči rozhodnutím škol a školských zařízení všech zřizovatelů.
Účelem novely zákona č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů, je zjednat nápravu některých dlouhodobě kritizovaných nedostatků zákona. Jedná se zejména o:
 
nejasnosti v pravidlech posuzování podmínek pro uzavření smlouvy o zvýšení dotace; novela jednoznačně stanoví, že není potřeba pro nový obor vzdělání provádět v prvním roce jeho uskutečňování inspekční činnost [§ 5 odst. 3 písm. b)]; prodlouží se také lhůta pro předložení inspekční zprávy u nových škol, která je dosud stanovena tak, že inspekce musí proběhnout de facto v prvním pololetí školního roku, v němž škola zahájila činnost (§ 5 odst. 6);
 
nedostatečnou úpravu kontinuity podmínek pro zvýšení dotace v případě převodu činnosti školy na jiný subjekt; dojde-li k plnohodnotnému převodu činnosti včetně materiálního a personálního zázemí do již existující školy v jiném právním subjektu, budou podmínky pro zvýšení dotace splněné pro převáděnou činnost zachovány (§ 5 odst. 4 a 5);
 
nezřetelnou povahu lhůty pro předložení žádosti o uzavření smlouvy o poskytnutí dotace, resp. zvýšení dotace; lhůta bude jednoznačně stanovena jako propadná (§ 3 odst. 2).
Navrhuje se, aby se
posuzování zdravotní způsobilosti ke vzdělávání
(včetně praktického vyučování a odborné praxe) uskutečňovalo výhradně v rámci přijímání ke vzdělávání, a to u oborů vzdělání, kde je určitá zdravotní způsobilost požadována školskými právními předpisy. Průběžné posuzování zdravotní způsobilosti by pak bylo podmíněno pouze změnami zdravotního stavu žáka v průběhu vzdělávání. Z hlediska zákona č. 373/2011 Sb. to znamená zrušení § 51 odst. 2 a 4 bez náhrady.
Navrhovaná účinnost: 1. ledna 2015. Základní
výjimky
jsou následující:
 
změny v úpravě přípravných tříd základní školy a zavedení možnosti nahradit zkoušku profilové části maturitní zkoušky výsledkem zkoušky z cizího jazyka, kde je účinnost stanovena na
1. září 2015,
 
úpravy registru pedagogických pracovníků, který bude zaveden do praxe od
1. ledna 2016,
 
pravidla podle nových ustanovení § 16 až 16b a zmocnění v ustanovení § 19 a navazujících změn, jejichž účinnost se odkládá na
1. ledna 2017.
 
Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání, ve znění nařízení vlády č. 367/2012 Sb., předložený MŠMT
Do soustavy oborů vzdělání bude doplněn nový obor vzdělání 78-42-M/07 Vojenské lyceum a stanovuje se termín implementace do vzdělávací soustavy ČR s platností od školního roku 2014/2015 počínaje 1. ročníkem. Tento obor vzdělání bude možné studovat pouze na školách zřizovaných Ministerstvem obrany.
U oboru vzdělání 26-41-M/01 Elektrotechnika poskytovaného na školách zřizovaných Ministerstvem obrany ČR bude stanoveno zdravotní omezení č. 27 podle Přílohy č. 2 k nařízení vlády.
Úspěšným absolventům oboru vzdělání 36-56-H/01 Kominík bude umožněno dále pokračovat ve studiu v oboru vzdělání nástavbového studia 36-45-L/52 Technik plynových zařízení a tepelných soustav a úspěšným absolventům oboru vzdělání 41-56-H/01 Lesní mechanizátor dále pokračovat v oboru vzdělání nástavbového studia 23-43-L/51 Provozní technika.
Navrhovaná účinnost: 31. srpna 2014
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška Ministerstva obrany č. 105/2008 Sb., o naturálních a peněžních náležitostech žáků vojenských středních škol, ve znění vyhlášky č. 198/2010 Sb., předložený Ministerstvem obrany
Cílem novely je snížení nákladovosti vzdělávání, a to zejména prostřednictvím následujících změn:
 
žák se bude podílet na úhradě za stravování,
 
bude zrušena bezplatná přeprava žáků na hlavní prázdniny,
 
kapesné poskytované po celou dobu vzdělávání bude nahrazeno výlučně prospěchovým stipendiem, vypláceným jen v období školního vyučování.
Navrhovaná účinnost: 1. září 2014

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

64/2014 Sb. , kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím kontrolního řádu