Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení - Změny za období červenec 2014

Vydáno:
Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení
Mgr. et PhDr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Vyhláška č. 124/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 438/2006 Sb., kterou se upravují podrobnosti výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních, ve znění vyhlášky č. 244/2011 Sb.
Částka č. 52/2014 Sbírky zákonů
Datum účinnosti 15. července 2014
Vyhláškou se mění územní obvod Diagnostického ústavu Praha 4 (novelizovaný § 14 odst. 6).

INFORMACE MŠMT
MŠMT zveřejnilo Věstník č. 6/2014, který mimo jiné obsahuje:
 
Ujednání mezi MŠMT ČR a Úřadem pro mezinárodní vztahy Společenství Valonsko-Brusel o rozvoji výuky francouzského jazyka v gymnáziích v České republice.
 
Dodatek k vyhlášení pokusného ověřování organizace a průběhu modelu vzdělávání umožňujícího dosažení středního vzdělání s výučním listem a středního vzdělání s maturitní zkouškou podle vybraných rámcových vzdělávacích programů oborů středního vzdělání kategorie stupně dosaženého vzdělání L a H ve vybraných středních školách.
 
Statut Ceny ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty a absolventy studia ve studijním programu a za mimořádné činy studentů.
 
Statut Ceny ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty a absolventy studia a za mimořádné činy studentů.
 
Přehled právních předpisů v resortu školství, mládeže a tělovýchovy (zpracován ke dni 1. 6. 2014).
Rozšíření kapacit v MŠ a ZŠ
Vláda dne 16. června 2014 schválila
navýšení finančních prostředků na rozšíření kapacit
v mateřských a základních školách. Ministr školství požádal kabinet o navýšení financí v rámci návrhu státního rozpočtu pro rok 2015 v rozpočtu MŠMT s cílem zahájit dotační program s názvem Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky. V národním fondu bude k dispozici jeden a půl miliardy a v evropském pak 12 miliard korun.
Hlavním cílem rozvoje kapacit v oblasti regionálního školství je nastavit dlouhodobý systém podpory, a to ve vazbě na demografický vývoj a potřeby trhu práce. Podpora bude v sobě zahrnovat jak novou výstavbu, tak rekonstrukce a modernizace stávajících kapacit, a stejně tak pořízení a modernizaci vybavení a zařízení.
Zefektivnění státní maturity
Podle informací ze dne 27. června 2014 se MŠMT rozhodlo učinit několik zásadních kroků, které se budou týkat zefektivnění státní maturity. Patří k nim:
 
změna způsobu financování
regionálního školství, kdy bude oddělen způsob financování základního a středního školství; střední školy budou financovány na obor a odrazí se zde i analýza trhu práce,
 
zavedení povinných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou;
bez rozdílu zřizovatele budou tyto přijímací zkoušky pro všechny stejné, výsledek bude moci být použit i pro jinou školu; stát stanoví základní hranici, školy pak budou moci své přijímací zkoušky zpřísnit,
 
MŠMT provede
revizi učebních oborů
s maturitou a u některých plánuje maturitu nahradit mistrovskou zkouškou,
 
ČŠI se více zaměří na
problémové školy
a na předměty, kde byla největší neúspěšnost – především na matematiku a němčinu.

INFORMACE ČŠI
Záznamy o úrazech
ČŠI informuje o tom, že s účinností od 1. září 2014 dochází
ke změně ve vyplňování záznamů
o úrazech a jejich zasílání České školní inspekci v souladu s vyhláškou č. 64/2005 Sb., o evidenci úrazů dětí, žáků a studentů, ve znění vyhlášky č. 57/2010 Sb. Namísto dosavadního PDF formuláře vyplňovaného v aplikaci 602XML Filler bude nově záznam o úrazu vyplňován přímo v elektronickém systému České školní inspekce, v systému iEPIS (https://epis.niqes.cz).
Po 1. září 2014 budou po přechodné období akceptovány jak záznamy o úrazech odesílané prostřednictvím systému iEPIS, tak i záznamy odesílané dle dřívějších zvyklostí prostřednictvím PDF formuláře s elektronickým podpisem. Je však třeba zvolit vždy pouze jeden způsob odeslání.
Výsledky výběrového testování žáků na úrovni 4. a 8. ročníků ZŠ a 2. ročníků SŠ
ČŠI představila výsledky výběrového testování žáků na úrovni 4. a 8. ročníků základních škol a 2. ročníků středních odborných škol, které proběhlo ve dnech 19. 5. – 6. 6. 2014. Do vzorku testovaných škol bylo zařazeno celkem 384 škol, z toho 305 základních škol (včetně víceletých gymnázií) a 79 středních odborných škol.
Žáci 4. i 8. ročníků ZŠ prokázali úroveň odpovídající v testovaných oblastech očekávanému stavu rok před koncem prvního, respektive druhého stupně základního vzdělávání. Avšak v případě žáků 2. ročníků SOŠ jen zhruba polovina testovaných žáků v angličtině naplnila požadavek minimálního standardu platný pro konec 9. ročníku ZŠ.

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
Ochránce informuje v části věnované dětem a náctiletým o tom, že na základě podnětu prozkoumal podmínky vydání zásilky České pošty. Nevydání zásilky osobě mladší 15 let vyhodnotil jako přímou diskriminaci z důvodu věku a zásah do práva dítěte na ochranu soukromí.
Ochránce se obrátil na Český telekomunikační úřad a vyzval jej, aby postup pošty prošetřil. Úřad sdělil ochránci, že má na věc stejný názor, a přislíbil, že věc s Českou poštou napraví.

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, ve znění pozdějších předpisů,
předložený MPSV
Navrhuje se
zvýšit základní sazbu
minimální měsíční mzdy z 8 500 Kč na
9 000 Kč
a minimální hodinové mzdy z 50,60 Kč na 53,80 Kč; návazně valorizovat i nejnižší úrovně zaručené mzdy.
Navrhovaná účinnost: 1. ledna 2015

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou
, ve znění pozdějších předpisů, předložený MŠMT
Podle navrhované novely
 
se mění termín stanovení a zveřejnění jednotného zkušebního schématu písemných zkoušek (didaktických testů a písemných prací) společné části ze současného termínu 31. prosince na termín 15. ledna daného školního roku,
 
se navyšuje minimální počet literárních děl, který musí obsahovat školní literární seznam pro dílčí ústní zkoušku z českého jazyka a literatury konanou po 1. lednu 2015; minimální počet děl se zvyšuje ze 40 na 60 děl,
 
se nově explicitně stanoví nejzazší termín pro oznámení hodnocení maturitních písemných prací z českého jazyka a literatury a písemných prací z cizího jazyka žákům v jarním zkušebním období, a to k datu 29. května,
 
se zkracuje nejzazší lhůta, ve které Centrum musí bezpečnostní schránky s maturitní zkušební dokumentací doručit do škol, nově je to poslední pracovní den před zahájením didaktických testů a písemných prací společné části podle jednotného zkušebního schématu,
 
organizačně a administrativně se zjednodušuje vystavení a předání protokolu o výsledcích společné části maturitní zkoušky žáka.
Navrhovaná účinnost: 1. září 2014

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Vyhlášky

124/2014 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 438/2006 Sb., kterou se upravují podrobnosti výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních, ve znění vyhlášky č. 244/2011 Sb.