Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:
Změny za období únor 2017
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialistka na školskou problematiku
INFORMACE MŠMT
Opatřením ministryně se opět mění Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, a to s účinností od 1. února 2017. K důležitým změnám, které zavádí upravený RVP PV, patří nová kapitola 10 věnovaná pravidlům vzdělávání dětí od dvou do tří let věku.
Školy poskytující předškolní vzdělávání uvedou své školní vzdělávací programy do souladu s RVP PV nejpozději do 1. září 2017.
MŠMT zpracovalo Informační materiál ke vzdělávání dětí od 2 do 3 let v mateřské škole podrobně popisující právní rámec vzdělávání dětí od 2 do 3 let a podmínky jejich vzdělávání (materiální, hygienické, podmínky stravování, psychosociální, personální, bezpečnostní, organizační).
POZNÁMKA REDAKCE
Tato témata najdete podrobněji zpracovaná v dubnovém vydání Speciálu pro MŠ (2/2017).
MŠMT zveřejnilo několik dokumentů souvisejících s přijímáním ke vzdělávání ve střední škole:
-
Sdělení MŠMT (čj. MSMT-1257/2017-1) určující časový rozvrh konání testů (jednotné zkušební schéma) jednotné přijímací zkoušky v rámci 1. kola přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou ve školním roce 2016/2017 - 1. a 2. termín jednotné zkoušky,
-
Sdělení MŠMT (č.j. MSMT-1257/2017-2) určující časový rozvrh konání testů (jednotné zkušební schéma) jednotné přijímací zkoušky v rámci 1. kola přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou ve školním roce 2016/2017 - 1. a 2. náhradní termín jednotné zkoušky,
-
Informace pro přijímání na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2016/2017 (č.j. MSMT-35421/2016-2),
-
Výklad k uplatnění testů jednotné přijímací zkoušky v dalších kolech přijímacího řízení.
POZNÁMKA REDAKCE
V aktuálním vydání Speciálu pro střední školy publikujeme článek „Nová vyhláška o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání“, ve kterém jsou shrnuty a okomentovány základní momenty, kterými se vyhláška č. 353/2016 Sb. odlišuje od předchozí právní úpravy.
Podle Sdělení MŠMT, kterým se určují konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období roku 2017, MŠMT určuje konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období roku 2017 od 4. září 2017 (od 12:00 hodin) do 8. září 2017.
Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních (č.j. 21291/2010-28) MŠMT doplnilo novou přílohou č. 21 Hazardní hraní.
Ve stanovisku k „pamlskové“ vyhlášce se MŠMT vyjádřilo k problematice nabízení a prodeje potravin žákům do a po splnění povinné školní docházky.
POZNÁMKA REDAKCE
Publikujeme v aktuálním vydání Speciálu pro školní jídelny.
MŠMT částečně změnilo materiál Informace k organizaci zápisů k povinné školní docházce, který publikovalo v prosinci 2016 (ze dne 16.12.2016, čj. MSMT-27988/2016). Změny v části Obsah formální části zápisu jsou spojeny se statusem rodiče ve správním řízení a postupem školy v případě neshody rodičů při volbě školy.
Z oblasti ekonomiky školství MŠMT publikovalo
-
Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2017 pro účely poskytování dotací soukromému školství,
-
Metodické doporučení MŠMT k provedení § 6 odst. 5 zákona č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů, za kalendářní rok 2016,
-
Metodickou pomůcku pro ředitele škol a školských zařízení zřizovaných obcí, svazkem obcí, krajem při projednávání rozpočtu přímých výdajů na kalendářní rok.
Zpravodaj MŠMT z února 2017 obsahuje mimo jiné informace o využití finančních prostředků a změnách financování regionálního školství.
MŠMT informovalo o tom, že od 1. července budou všem školám zpřístupněny datové schránky. Jejich prostřednictvím budou školám doručovány dokumenty, které budou mít stejnou platnost jako dokumenty v listinné podobě podepsané vlastní rukou. Vedení školy bude mít povinnost datovou schránku využívat.
INFORMACE ČŠI
ČŠI zahájila realizaci projektu Komplexní systém hodnocení. Výsledkem projektu bude např. další propojení externího a interního hodnocení, dopracování metodik k využití modelu kvalitní školy a na něj navázaných kritérií hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání, zpracování příkladů inspirativní praxe v konkrétních oblastech činností reálných českých škol, vytvoření nových metod, postupů a nástrojů pro hodnocení klíčových kompetencí a nástrojů pro zjišťování a zohledňování socioekonomického a teritoriálního zázemí na úrovni žáka i školy.
POZNÁMKA REDAKCE
Více informací viz aktualita na s. 5, a především další vydání Řízení školy.
NÁRODNÍ ÚSTAV PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
Národní ústav pro vzdělávání vydal
-
metodickou publikaci Profilová maturitní zkouška v odborných školách. Příručka pro učitele odborných škol, která obsahuje návrh profilové části maturitní zkoušky a její možné varianty v osmi oborech vzdělání [Strojírenství a strojírenská výroba (23) - Strojírenství (23-41-M/01), Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (26) - Elektrotechnika (26-41-M/01), Technická chemie a chemie silikátů (28) - Aplikovaná chemie (28-44-M/01), Zemědělství a lesnictví (41) -Agropodnikání (41-41-M/01), Ekonomika a administrativa (63) - Obchodní akademie (63-41-M/02), Gastronomie, hotelnictví a turismus (65) - Hotelnictví (6542-M/01), Obchod (66) - Obchodník (66-41-L/01) a Obecně odborná příprava (78) - Technické lyceum (78-42-M/01)],
-
příručku Referenční popis češtiny pro účely zkoušky z českého jazyka pro trvalý pobyt v ČR - úrovně A1, A2, která je základním materiálem pro tvorbu zkoušek pro migranty v ČR. Referenční popis češtiny pro úrovně A1 a A2 mohou využít jako pomocný materiál i učitelé, kteří migranty připravují na zkoušku pro trvalý pobyt v ČR;
-
Zpravodaj 1/2017 upozorňující např. na studii OECD věnovanou kombinaci strategií při výuce matematiky.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
Ombudsmanka vydala tiskovou zprávu (ze dne 24.1.2017), ve které se zabývá postupem školy v případě nesouladu rodičů při zápisu dítěte k povinné školní docházce.
POZNÁMKA REDAKCE
Text, který se podrobně zabývá problematikou zápisů do 1. třídy a doporučení veřejné ochránkyně práv otiskneme v dubovém vydání Řízení školy.

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

306/1999 Sb. o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením