Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialista na školskou problematiku
INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT zveřejnilo informaci o zkouškách nahrazujících zkoušku z cizího jazyka profilové části maturitní zkoušky, které ředitel školy může zvolit v jarním a podzimním zkušebním období 2017.
MŠMT aktualizovalo metodické pomůcky pro školy při řešení šikany a připravilo
-
Poznámky k možnostem právního řešení problematiky šikany ve školách (uvádí se např. proces urychlení vyloučení žáka ze školy);
-
přehled institucí poskytujících metodickou pomoc a poradenství v oblasti šikany;
-
navrhovaná opatření k oblasti šikany ve školním prostředí [např. v rámci navrhovaných střednědobých řešení nejpozději do prosince 2016 se uvádí realizace celoplošného tematického šetření ČŠI k tématu, aktualizace metodického pokynu a metodického doporučení šikanování - rozšíření o oblast násilí páchané žáky na pedagozích a mezi pedagogy navzájem, včetně právních kroků k nápravě (vzorová rozhodnutí); v rámci dlouhodobých řešení se mimo jiné navrhuje snížení míry přímé vyučovací povinnosti školních metodiků prevence].
MŠMT se v třetím čísle Zpravodaje zaměřuje na kariérní řád učitelů (popis kariérních stupňů, vztah kariérního stupně a odměňování, nové specializované činnosti atd.).
MŠMT vyhlásilo pokusné ověřování vědomostí a dovedností středoškolské matematiky podle katalogu požadavků pro výběrovou zkoušku z matematiky - Matematika+ na školní roky 2016/2017 až 2019/2020 a jeho realizací pověřilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Zkouška Matematika+ se koná v období od 5. do 12. května daného školního roku, a to ve školách stanovených Centrem. Hodnocení zkoušky Matematika+ není součástí hodnocení povinných ani nepovinných zkoušek společné a profilové části maturitní zkoušky žáka.
MŠMT představilo výsledky zápisů k povinné školní docházce pro školní rok 2016/17. V porovnání s loňským stavem se významně nemění počty zapisovaných dětí jako celku ani počty dětí žádajících o odklad, mění se struktura zdravotního postižení zapisovaných. Do běžných základních škol se hlásí oproti loňsku nepatrně více dětí s již diagnostikovaným zdravotním postižením ve všech kategoriích s výjimkou tělesného postižení, kde dochází k mírnému poklesu. Do speciálních škol se hlásí nepatrně více dětí s již diagnostikovanými vadami řeči, více vadami a vývojovými poruchami chování. Méně dětí bylo ve speciálních školách zapsáno s již diagnostikovaným mentálním postižením.
MŠMT podstatně rozšířilo odpovědi na časté dotazy spojené se společným vzděláváním, strukturovalo a připojilo dokument Nepravdy o inkluzi.
MŠMT vydalo dokument Metodická pomoc k zajištění kvalitního školního stravování. Materiál se týká např. těchto oblastí: komunikace a přenos informací směrem ke strávníkům a jejich zákonným zástupcům, vedení dokumentace o poskytovaných službách, personální obsazení a vedení. Dokument lze použít ke kontrole organizace školního stravování ve škole a ke kontrole obsahu vnitřního řádu zařízení školního stravování.
MŠMT zveřejnilo údaje o počtech a platové úrovni zaměstnanců RgŠ územních samosprávných celků za I.-IV. čtvrtletí 2015.
INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
S účinností k 1. 4. 2016 dochází ke změně ve způsobech zasílání záznamů o úrazech České školní inspekci. Od 1. 4. 2016 již nebude možné tuto povinnost plnit původním způsobem pomocí elektronických formulářů ZFO (opatřovaných elektronickým podpisem).
Pořizování záznamů o úrazech je nadále možné dvěma způsoby:
1.
Vyplňováním elektronických formulářů v systému InspIS DATA
2.
Vyplňováním a odesíláním záznamů prostřednictvím informačního systému, se kterým škola či školské zařízení pracuje (pokud dodavatel tohoto systému provedl integraci k systémům InspIS) - tato možnost je aktuálně k dispozici pro uživatele školních informačních systémů Bakaláři a Škola Online.
ČŠI zveřejnila tři tematické zprávy: Kontrola BOZ ve školách a školských zařízeních ve školním roce 2014/2015, Individuální vzdělávání žáků na 1. stupni základních škol, Zápisy žáků do 1. ročníku základního vzdělávání. Dále ČŠI zveřejnila Informace - Podmínky, průběh a výsledky vzdělávání ve školních klubech a Výsledek šetření - šikana na Střední průmyslové škole, Praha 10, Na Třebešíně 2299. Materiály mohou školám nebo školským zařízením sloužit jako podnět ke zlepšení činnosti v uvedených oblastech a aktualizaci interních dokumentů.
ČŠI v dohodě s MŠMT zveřejnila stanovisko k poskytování nebo organizování placených kroužků v mateřských školách, ve kterém se vyjadřuje k zajištění předškolního vzdělávání, provozu a spolupráci s rodiči dětí (např. placené kroužky nemohou být uplatňovány na úkor rozsahu a kvality vzdělávání dle ŠVP; předávání dětí do kroužku; zajištění vzdělávání dětí, které nejsou do kroužku zapojeny, podle ŠVP).
ČŠI informuje, že systém InspIS ŠVP lze použít jako pomůcku při zpracování změn ŠVP po revizi RVP ZV.
ČŠI zveřejnila materiál Z dotazů zaslaných České školní inspekci a odpovědí na ně (stav odpovědí k 13. 4. 2016).
INFORMACE CERMAT
Zdroj: www.novamaturita.cz
Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání zveřejnilo tři tematicky zaměřené maturitní zpravodaje: Maturitní zpravodaj č. 35 - Matematika, Maturitní zpravodaj č. 36 - Cizí jazyk a Maturitní zpravodaj č. 37 - Český jazyk a literatura.
INFORMACE NÁRODNÍHO ÚSTAVU PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
Národní ústav pro vzdělávání vyhodnotil testování písemné závěrečné zkoušky na počítači, které se uskutečnilo v únoru a březnu na 300 středních školách. Na základě průběhu testování a připomínek ze škol bylo vybráno 14 oborů vzdělání, ve kterých je možné skládat písemnou závěrečnou zkoušku na počítači už ve školním roce 2015/2016.
PŘIPRAVOVANÁ
LEGISLATIVA
Zdroj: https://apps.odok.cz
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů, a některé další vyhlášky
Ve vyhlášce č. 72/2005 Sb. má dojít k rozsáhlým změnám. Mimo jiné se má změnit Příloha č. 3 vymezující činnost výchovného poradce, metodika prevence, školního psychologa a školního speciálního pedagoga.
Navrhovaná účinnost je od 1.9.2016, v některých případech vyhlášky č. 177/2009 Sb. - od 1. 10. 2016
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 10/2005 Sb., o vyšším odborném vzdělávání, ve znění vyhlášky č. 470/2006 Sb., předložený MŠMT
Datum účinnosti se navrhuje od 1. září 2016.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, předložený Ministerstvem práce a sociálních věcí
Navrhuje se, aby zákon nabyl účinnosti dnem 1. dubna 2017, s výjimkou ustanovení týkajících se dovolené, která mají nabýt účinnosti 1. 1. 2018.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, předložený Ministerstvem práce a sociálních věci
Navrhuje se nabytí účinnosti zákona ke dni 1. ledna 2017.

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Evidence pracovní doby ve školství
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče