Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Vyhláška č. 58/2016 Sb., o státních zkouškách z grafických disciplín a o změně vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání
Částka: 22/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 22. února 2016
Vyhláška stanoví rozsah a obsah zkoušek a jejich zkušební řád, pravidla konání zkoušek, přihlašování ke zkouškám, pravidla hodnocení zkoušek a úplatu za zkoušky.
Současně je novelizována vyhláška č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání, která je doplněna o vzory tiskopisů vysvědčení o státní zkoušce z grafických disciplín.

INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
Opatřením ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (ze dne 22. 2. 2016, čj. MŠMT-28603/2016), ministerstvo mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (dále v textu RVP ZV). Opatřením se stanoví následující:
-
Text RVP ZV ve znění tohoto opatření je účinný v plném rozsahu od 1. září 2016.
-
„Běžné“ školy poskytující základní vzdělávání uvedou své školní vzdělávací programy do souladu s RVP ZV, ve znění tohoto opatření, nejpozději do 1. září 2016.
-
Školy nebo třídy, jejichž školní vzdělávací program byl vydán v souladu s RVP ZV - přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, uvedou tyto školní vzdělávací programy do souladu s RVP ZV, ve znění tohoto opatření, nejpozději do 1. září 2018. Do doby uvedení školního vzdělávacího programu do souladu s RVP ZV, ve znění tohoto opatření, upravuje škola podmínky vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením podle jejich speciálních vzdělávacích potřeb a vychází zejména z tohoto RVP.
-
Od 1. září 2016 žáci druhého stupně základního vzdělávání, kteří se vzdělávali podle RVP ZV - přílohy upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, dokončí základní vzdělávání podle dosavadního školního vzdělávacího programu vydaného v souladu s RVP ZV - přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. Zákonný zástupce žáka může požádat o vzdělávání podle RVP ZV, ve znění tohoto opatření.
-
Platnost RVP ZV, včetně přílohy upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, vydaného podle dosavadních opatření, končí dnem 31. srpna 2016.
Text změněného RVP ZV je dostupný na webových stránkách MŠMT. Dosavadní očekávané výstupy jsou v jednotlivých vzdělávacích oborech v upraveném RVP ZV doplněny o minimální doporučenou úroveň pro úpravy očekávaných výstupů z učení žáků. Tato úprava bude v souladu s vyhláškou o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných využívána jen u žáků s lehkým mentálním postižením ve třetím a vyšším stupni podpory.
MŠMT chystá aktualizaci Metodického pokynu MŠMT k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních z roku 2013. Materiál bude kromě jiného doplněn i o téma šikany učitele žákem.
MŠMT zveřejnilo kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a kritéria celkového hodnocení maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016.
MŠMT stanovilo Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2016 pro účely poskytování dotací církevnímu školství, č. j. MSMT-5630/2016.
Věstník MŠMT 1-2/2016 obsahuje mimo jiné
-
Metodické doporučení MŠMT k provedení § 6 odst. 5 zákona č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů, za kalendářní rok 2015,
-
Soustavu republikových normativů pro rok 2016,
-
informace o statistickém zjišťování v roce 2016 - výkaz P 1-04 (čtvrtletní výkaz o zaměstnancích a mzdových prostředcích v regionálním školství) a výkaz S 53-01 (výkaz o zahájení povinné školní docházky v základní škole).

INFORMACE NÚV
Zdroj: www.nuv.cz
Vzhledem k úpravám Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) platným od září 2016 zveřejnil Národní ústav pro vzdělávání metodickou pomůcku Průvodce upraveným RVP ZV. Materiál je určen všem učitelům ze základních škol a víceletých gymnázií, vedení škol a koordinátorům školních vzdělávacích programů těchto škol. Průvodce je rozdělen na dvě části:
1.
část, ve které jsou zveřejněny upravené kapitoly RVP ZV, komentáře k nim a doporučení pro vzdělávání žáků s LMP,
2.
část, ve které jsou zařazena doporučení pro vzdělávání žáků a doporučené postupy při úpravách ŠVP, při tvorbě plánů pedagogické podpory a individuálních vzdělávacích plánů.
Průvodce bude postupně doplňován a rozšiřován. Průvodce je k dispozici na www.rvp.cz/pruvodce.
Národní ústav pro vzdělávání informuje o znovuzavedení státních zkoušek z grafických disciplín a možnostech jejich složení. Jarní zkouškové období bude zahájeno 1. dubna 2016 a bude trvat do 30. června 2016. Činnost státní zkušební komise pro psaní na klávesnici, těsnopis a zpracování textu zajišťuje Národní ústav pro vzdělávání -referát Státní těsnopisný ústav. Zkušební období je jarní (duben až červen) a zimní (listopad až únor). Státní zkoušce se uchazeči mohou podrobit přímo v NÚV nebo prostřednictvím škol ve svém regionu.
Národní ústav pro vzdělávání dále
-
zveřejnil novou metodickou pomůcku Závěrečná zkouška podle jednotného zadání ve škole, školní rok 2015/2016 obsahující praktické rady, jak získat jednotná zadání, jak s nimi ve škole zacházet, jak pracovat s informačním systémem nové závěrečné zkoušky a jakým způsobem uspořádat závěrečné zkoušky pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,
-
informuje o možnosti využití nového systému písemné zkoušky na počítači v řádném termínu závěrečných zkoušek v červnu 2016 a s tím spojeným zařazením školy do pilotního ověřování; školy, které si zkouškový server nevyzkoušely nebo nebudou chtít z nějakého důvodu písemky na počítači využít, budou postupovat podle vyhlášky č. 47/2005 Sb., která jim ukládá zadat pro písemnou zkoušku nejméně tři témata. Rozdíl oproti dřívějšku bude v tom, že tato témata pro ně vygeneruje počítač z banky úkolů a poté si žáci jedno z témat zvolí; školy vyučující obory, pro něž zatím neexistují banky úkolů, budou při zadávání písemné zkoušky postupovat stejně jako dosud;
-
informuje o spuštění vyhledávače obrázku a fotografií pod otevřenými licencemi, tento nový on-line nástroj současně umožňuje vytvořit citaci vybraného obrázku či fotografie, která odpovídá licenčním požadavkům,
-
zveřejnil v sekci Gramotnosti v předškolním vzdělávání publikaci Podpora rozvoje přírodovědné gramotnosti v předškolním vzdělávání,
-
zveřejnil Newsletter Vzdělávání 1/2016, ve kterém mimo jiné informuje o novém digifoliu o alternativní výuce dějepisu na gymnáziích, které nabízí Metodický portál RVP. CZ, nové klasifikaci vzdělávání v Europassu nebo o tom, jak učit matematiku ve třídách se žáky-cizinci.

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Zdroj: https://apps.odok.cz
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, předložený MŠMT
Předmětem navrhované změny školského zákona je oblast financování škol a školských zařízení zřizovaných kraji, obcemi a svazky obcí z prostředků státního rozpočtu. Financování soukromých a církevních škol není navrženými změnami financování dotčeno.
Změny navrhované novelou jsou velmi rozsáhlé a zásadní. Pro ilustraci vybírám pouze následující: Pro komplexní financování základních uměleckých škol, pro financování „pedagogické práce“ (tj. mzdových výdajů pro pedagogické pracovníky) a pro financování ostatních neinvestičních výdajů (ONIV) ve vyšších odborných školách a pro financování ONIV v mateřských školách, základních školách a ve středních školách a konzervatořích bude zachován stávající systém normativního financování „na žáka“, normativy však již nebudou stanovovat jednotlivé krajské úřady, ale bude je centrálně stanovovat MŠMT.
Navrhuje se účinnost změn v systému financování od 1. ledna 2018

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Evidence pracovní doby ve školství
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

306/1999 Sb. o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením