Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:
Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph. D.,
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Nařízení vlády č. 278/2015 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů
Částka: 115/2015 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. listopadu 2015, s výjimkou čl. I bodů 2, 6 a 8, které nabývají
účinnosti dnem 1. ledna 2016 (čl. I bod 2, 6 a 8 se týká zaměstnanců poskytovatele zdravotních služeb).
Změna spočívá ve změně příloh nařízení vlády, tj. ve změně stupnic platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů. V příloze č. 9 nařízení vlády, která upravuje stupnici platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pedagogických pracovníků, se doplňuje šestý platový stupeň nad 32 let započitatelné praxe

INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT zveřejnilo Informace o přijímání na střední školy a konzervatoře (říjen 2015) a Otázky a odpovědi k přijímacímu řízení v roce 2016.
MŠMT informuje o Doporučení k zabezpečení jednotného postupu při uzavírání smluvního vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem střední školy nebo studentem vyšší odborné školy, připravujícím se pro potřeby zaměstnavatele.
Doporučení je určeno žákům středních škol a jejich zákonným zástupcům, studentům vyšších odborných škol, zaměstnavatelům a dále pro informaci ředitelům středních a vyšších odborných škol a odborné veřejnosti.
Přílohou doporučení jsou dva vzory:
1)
vzor Dohody o poskytnutí motivačního příspěvku pro nezletilého žáka a
2)
vzor Dohody o poskytnutí motivačního příspěvku pro zletilého žáka (dle tohoto vzoru součástí Dohody uzavírané se zletilým může být Smlouva o smlouvě budoucí pracovní).
Věstník MŠMT č. 9-10/2015 obsahuje mimo jiné
-
Doplnění normativů neinvestičních výdajů na rok 2015 pro účely poskytování dotací na činnost škol a školských zařízení, které nejsou zřizovány státem, krajem, obcí, svazkem obcí nebo registrovanou církví nebo náboženskou společností, které bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy, v roce 2015,
-
Sdělení o změně textu v Souboru pedagogicko-organizačních informací pro mateřské školy, základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a školská zařízení na školní rok 2015/2016 (č. j.: MSMT- 4387/2015-2), uveřejněném v sešitu 5-6/2015 Věstníku MŠMT. Změna se týká části 5.2 Termíny maturitních zkoušek.
MŠMT aktualizovalo k 5.11.2015 seznam nutričních terapeutů pro dietní školní stravování.

INFORMACE CENTRA PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.novamaturita.cz
Centrum zveřejnilo dva maturitní zpravodaje:
-
Maturitní zpravodaj č. 33 přináší ucelené informace k maturitě obecně, maturitním termínům v roce 2016 a novinkám ve školním roce 2015/2016 (zejména možnost nahrazení profilové zkoušky z cizího jazyka). Zpravodaj také informuje o možnostech vzdělávání pedagogů souvisejícího s maturitní zkouškou.
-
Maturitní zpravodaj č. 34 obsahuje kompletní informace týkající se přihlašování k maturitní zkoušce v jarním zkušebním období 2016 včetně informací o předmětech, odkazů na oficiální zdroje pro úspěšné složení zkoušky a přehledné tabulky s důležitými termíny tohoto maturitního období.
Dále Centrum informuje o tom, že od jarního zkušebního období maturitní zkoušky 2016 bude upraven koncept didaktického testu z cizího jazyka. Změny v didaktickém testu jsou následující:
1)
navýšení počtu alternativ ze tří na čtyři v 1. části poslechového subtestu;
2)
zvýšení počtu úloh ze sedmi na osm ve 3. části poslechového subtestu;
3)
změna skladby bodování úloh.
Změny uvedené pod body 1) a 2) jsou zakotveny v katalogu požadavků zkoušky z cizích jazyků platném od roku 2016, který byl vydán v dubnu 2014. Nově zavedený koncept didaktického testu z cizího jazyka posílí validitu i reliabilitu celé zkoušky, lépe rozloží podíl ověřovaných dovedností (specifických cílů) a omezí vliv „hádání“.
Aby si žáci i jejich učitelé mohli udělat o výše zmíněných úpravách představu, zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání sadu ilustračních testů z jednotlivých cizích jazyků.
Centrum ve spolupráci s vysokými školami uveřejňuje seznam fakult, které vítají výběrovou nepovinnou profilovou zkoušku Matematika+, a zároveň ji zohledňují při přijímacím řízení, v rámci stipendií či jiným způsobem.

INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI zveřejnila Informační bulletin 2015. Do různorodého obsahu bulletinu je zahrnut např. příspěvek o národním rámci kvality v počátečním vzdělávání, kritériích hodnocení v kontextu modelu tzv. kvalitní školy nebo o zjišťování výsledků vzdělávání v roce 2016.
Dvě tematické zprávy - Zpráva z kontroly průběhu závěrečné zkoušky podle jednotného zadání a Kontrola průběhu maturitní zkoušky v jarním a podzimním zkušebním období 2015 - shrnují výsledky kontrol průběhu maturitní zkoušky a závěrečné zkoušky zaměřených na dodržování právních předpisů.
ČŠI zjistila při kontrole maturitní zkoušky v jarním zkušebním období 2015 poměrně nízký počet porušení právních předpisů, která navíc neměla výraznější dopad na průběh maturitní zkoušky a byla zejména formálního charakteru (např. v rámci společné části maturitní zkoušky: zadavatelé didaktického testu nesplňovali předpoklady pro výkon dané funkce, dřívější zahájení písemné práce; v rámci profilové části maturitní zkoušky: pozdní zveřejnění nabídky povinných a nepovinných ústních zkoušek, včetně formy a témat těchto zkoušek, delší doba na zpracování praktické zkoušky).
Při kontrole závěrečné zkoušky v řádném termínu (v květnu a červnu 2015) zjistila ČŠI nízký počet porušení právních předpisů, přičemž tato porušení navíc neměla zásadnější dopad na průběh závěrečné zkoušky (např. pozdní jmenování místopředsedy a další členů zkušební komise; žáci si téma pro písemnou práci nevolili, ale losovali).
V návaznosti na výsledky mezinárodního šetření TALIS 2013 ČŠI zveřejnila tři zprávy: Souhrnnou zprávu mapující pedagogické vedení ředitelů základních škol v ČR, Zkušenosti s využitím inovativní metody vzdělávání učitelů matematiky a Vzdělávací lídr - zkušenosti s realizací vzdělávacího programu pro vedoucí pracovníky ZŠ. Závěry, doporučení a příklady obsažené ve zprávách mohou být užitečnou inspirací pro vedení škol a učitele matematiky.

JUDIKATURA
Zdroj: www.nsoud.cz
Výpověď pro pozbytí bezúhonnosti (rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 19. února 2015, sp. zn. 21 Cdo 550/2014)
Nejvyšší soud se zabýval výkladem pojmu „bezúhonnost pedagogického pracovníka“. V rozsudku se uvádí: S přihlédnutím k obecným zásadám uvedeným v zákoně o pedagogických pracovnících a ve školském zákoně, ze kterých je třeba při výkladu bezúhonnosti pedagogického pracovníka (učitele, ředitele) vycházet, je třeba na předpoklad bezúhonnosti pedagogického pracovníka pohlížet v širším slova smyslu, nejen jako na bezúhonnost trestní, ale také jako na bezúhonnost občanskou a morální, která souvisí s důstojností, autoritou a obecnou slušností.

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče